What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

11.05.2017 | 15:44
Τελευταία ενημέρωση: 11.05.2017 | 15:52

ΓεΣΥ: Προς κατάληξη τον Ιούνιο Υπουργείο και συντεχνίες για τα εργασιακά

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε συμφωνία φαίνεται να οδηγούνται Υπουργείο Υγείας και συντεχνίες σε ό,τι αφορά τα εργασιακά του ΓεΣΥ, με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη να δηλώνει ότι το 95% των θεμάτων έχουν συμφωνηθεί και να διαφαίνεται ότι εντός Ιουνίου τα δύο νομοσχέδια που αφορούν το ΓεΣΥ και οι κανονισμοί για τα εργασιακά θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Σήμερα η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συζήτησε εκ νέου τους κανονισμούς για τα εργασιακά θέματα του αυτονομημένου οργανισμού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα της έντονης προσπάθειας που καταβλήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες για διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Με τη βοήθεια όλων έχουμε καταλήξει εν πολλοίς σε συμφωνία. Γύρω στο 95% των θεμάτων έχουν οριστικοποιηθεί», είπε αναφέροντας ότι σήμερα ενημερώθηκε σχετικά και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για τις αλλαγές και τις συγκλίσεις που έχουν προκύψει και οι οποίες δόθηκαν και γραπτώς προκειμένου εντός της επόμενης εβδομάδας να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος.

Ανέφερε πως την ίδια στιγμή συζητήθηκε και το θέμα της προόδου στην Επιτροπή και των υπόλοιπων νομοσχεδίων, αυτών της αυτονόμησης κι του ΓεΣΥ, και συμφωνήθηκε ότι θα προωθηθούν και αυτά στην επόμενη συνεδρία προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελική έγκριση τους και να προωθηθούν στην Ολομέλεια.

Ο κ. Παμπορίδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και εξήρε την εποικοδομητική στάση όλων των συντεχνιών, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ αλλά και της ΣΕΣΙΚ, γιατί, όπως εξήγησε, με τη συνδρομή τους μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος το οποίο θα επιβεβαιωθεί στην ερχόμενη και τελευταία συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη βδομάδα.

Σε ερώτηση αν όλα αυτά σημαίνουν ότι τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 26 Μαΐου πριν από το χρονικό ορόσημο της 1ης Ιουνίου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τα διαδικαστικά της Βουλής και πως το όλο θέμα εξαρτάται από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου έκανε λόγο για εποικοδομητική και γόνιμη διαβούλευση που διεξήχθη σήμερα στην Επιτροπή μεταξύ του Υπουργού Υγείας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέσα από την οποία διεφάνη ότι υπάρχει ακτίνα συμφωνίας.

«Αυτό δίνει δικαιώματα, προσδοκίες και ελπίδες για τελική κατάληξη», πρόσθεσε, εξηγώντας πως μέσα από την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στη βάση των δεδομένων, όπως έχουν σήμερα η Επιτροπή Υγείας αποφάσισε ομόφωνα όπως συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη στην παρουσία των εκπροσώπων των διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Υπουργού Υγείας για να συζητήσει ξανά τα θέματα των κανονισμών με στόχο να υπάρξει τελική κατάληξη και την ίδια στιγμή να συζητήσει τα δύο νομοσχέδια για το ΓεΣΥ.

«Είναι πεποίθηση των μελών της Επιτροπής και ομόφωνη απόφαση ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε τον Ιούνιο να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας τα νομοσχέδια προς ψήφιση», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και το καλό κλίμα που υπάρχει στη διαβούλευση για ολοκλήρωση της συζήτησης σε σχέση με τα εργασιακά και κάλεσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ τις πλευρές να συνεχίσουν στο ίδιο πνεύμα, ώστε να υπάρξει οριστική κατάληξη που θα διευκολύνει και τη Βουλή να προχωρήσει στην έγκριση των τελικών κανονισμών που αφορούν τα εργασιακά.

Ανέφερε ακολούθως ότι το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε την υιοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της συζήτησης και για τα δύο νομοσχέδια και για τους κανονισμούς που αφορούν τα εργασιακά, κάτι που υιοθετήθηκε, όπως είπε, από το σύνολο της Επιτροπής, και έτσι τα νομοσχέδια θα τεθούν στην Ολομέλεια περί τα μέσα Ιουνίου.

Ο κ. Λουκαΐδης έκανε λόγο ακολούθως για μεθοδεύσεις για εκτροχιασμό του ΓεΣΥ από τον καθολικό του χαρακτήρα ώστε να καταρρακωθεί και να υπονομευθεί η βασική αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, που πρέπει να διέπει το ΓεΣΥ. «Αυτή η προσπάθεια για εκτροχιασμό του ΓεΣΥ συνεχίζει να εκπορεύεται από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και να προωθείται από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και πιθανώς από άλλες κομματικές ηγεσίες», είπε και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να περιφρουρεί τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τις δύο συσκέψεις για το ΓεΣΥ στο Προεδρικό.

Επανέλαβε τέλος τη θέση του ΑΚΕΛ πως για να προχωρήσουμε σε ΓεΣΥ στην πράξη απαιτείται όπως η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ είναι ένας ισχυρός δημόσιος τομέας υγείας, προσθέτοντας πως δυστυχώς με τα κουρέματα που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος τομέας υγείας, αυτός ο στόχος καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος και καλώντας την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσουν σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με ενέργειες και πράξεις που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου τομέα υγείας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι το πεδίο εφαρμογής των κανονισμών αφορά το προσωπικό του οργανισμού που θα προσληφθούν και δεν επηρεάζουν τους όρους εργοδότησης των υπαλλήλων που υπηρετούν τώρα στο δημόσιο είτε μόνιμων είτε εκτάκτων.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα υπάρχουν 2-3 καινοτομίες στους κανονισμούς όπως για παράδειγμα το ότι θα υπάρχουν συμβόλαια όχι η κλασική υπαλληλική μόνιμη σχέση που υπάρχει σήμερα στο Δημόσιο, ότι όλες οι θέσεις θα είναι πρώτου διορισμού και επίσης το ότι στους κανονισμούς περιέχονται ευέλικτες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, το ωράριο κ.λπ.

Είπε ακόμη ότι τα όποια κενά υπάρχουν θα λυθούν μέσα από διάλογο και διαβουλεύσεις του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους.

Ανέφερε τέλος ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ επιβάλλεται να ξεκινήσει το συντομότερο προς όφελος όλων των πολιτών του κράτους.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου είπε πως τις τελευταίες δύο βδομάδες διεξήχθη ένας ουσιαστικός και εντατικός διάλογος που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των υφιστάμενων νοσηλευτών και των νεοεισερχόμενων νοσηλευτών.

Εξέφρασε παράλληλα εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ ικανοποίηση για τις απαντήσεις που έχουν δοθεί σε ό,τι αφορά τα εργασιακά εντός της αυτονόμησης, υποδεικνύοντας ωστόσο πως απομένει πλέον όλα αυτά να αποτυπωθούν στο χαρτί έτσι ώστε το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ να τα εξετάσει και να προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΣΙΚ Ανδρέας Κωστή είπε ότι με μια τροπολογία που μπήκε στο νομοσχέδιο τίθεται σε κίνδυνο η μετάβαση εκτάκτων ιατρών που εργάζονται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία στα αυτονομημένα νοσοκομεία και αυτό, όπως εξήγησε, επειδή πιθανόν μέσω ενός τεχνοκρατικού και νομικίστικου τρόπου να παρεμποδιστεί η ένταξη τους στις νέες μισθολογικές κλίμακες.

Σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς της αυτονόμησης, οι οποίοι συζητήθηκαν σήμερα, ο Πρόεδρος της ΣΕΣΙΚ εξέφρασε ικανοποίηση λέγοντας ότι έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις αλλά και πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας υπενθύμισε ότι μετά τις δύο συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας υπήρξαν συγκλίσεις οι οποίες καταγράφηκαν και σε γραπτό κείμενο το οποίο όμως, όπως πρόσθεσε, δεν έχει ακόμα δοθεί στην ΠΑΣΥΚΙ κάτι που προκαλεί προβλήματα σε σχέση με την έγκαιρη λήψη συλλογικής απόφασης και τοποθέτηση της ΠΑΣΥΚΙ επί του νέου κειμένου.

Είπε επίσης πως απ` ότι διαφαίνεται θα δοθεί κάποιος χρόνος έτσι ώστε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να ενημερώσουν τα μέλη τους έτσι ώστε η όποια συμφωνία να μπορεί να τεθεί σε ισχύ και να είναι βιώσιμη.

Ανέφερε ακολούθως πως η ΠΑΣΥΚΙ δεν αρκείται στην πολιτική δήλωση στην οποία προέβη σήμερα ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Υγείας σε ό,τι αφορά τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τους κανονισμούς και πως αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ είναι όπως η δήλωση τεθεί γραπτώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην «αντεπίθεση» μέσω twitter ο Παμπορίδης - Τα βάζει με Αβέρωφ και «ευρωπαϊστές» για το ΓΕΣΥ

Προειδοποίηση για ΓεΣΥ: «Διπλές εισφορές για 150.000 ασφαλισμένους»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ο Γιώργος Τζώρτζης θριάμβευσε και πήρε υποτροφία σε ένα από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου
  2. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  3. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  4. Γνωστή ηθοποιός αποκαλύπτει πως είναι 6 χρόνια μεγαλύτερη από τον σύντροφό της! [vid]
  5. Η αντίδραση της Αριστοτέλους όταν έμαθε πως και η Λαμπροπούλου είναι μεγαλύτερη από τον σύντροφό της!
  6. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»