What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Λευκωσία: Εγκαινιάστηκε φωτοβολταϊκό πάρκο με χρηματοδότηση της EBRD

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.05.2017 | 07:50
Πρώτη δημοσίευση: 11.05.2017 | 15:53

Φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο ανεγέρθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΑ, που ολοκληρώνεται στη Λευκωσία.

Σε δελτίο Τύπου από την ΕΤΑΑ αναφέρεται ότι το πάρκο περιλαμβάνει συνολικά πέντε εγκαταστάσεις και όταν όλες ολοκληρωθούν και μπουν σε λειτουργία θα παράγουν το 12% της συνολικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Η μονάδα που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι ισχύος 1.5 MW. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκότρυπη και της Διευθύνουσας της ΕΤΑΑ για θέματα ενέργειας και εθνικών πόρων Nandita Parshad.

Η κ. Parshad δήλωσε ότι η σημερινή τελετή αποδεικνύει ότι η Τράπεζα κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσθέτοντας ότι αυτές οι πέντε ηλιακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που τέθηκε σε λειτουργία σήμερα, είναι σημαντικές όχι μόνο λόγω της καθαρής ενέργειας που παράγουν αλλά και των λιγότερων εκπομπών ρύπων στην Κύπρο. Δείχνουν επίσης την παγκόσμια ενεργειακή "επανάσταση", την οποία η ΕΤΑΑ έχει βαθιά δέσμευση να υποστηρίξει.

Ανέφερε επίσης ότι μόνο τους τελευταίους μήνες, η ΕΤΑΑ έχει διαθέσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ με απλοποιημένα προγράμματα χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και το Καζακστάν.

Στην ομιλία του, ο κ. Λακκότρυπης δήλωσε ότι η Κύπρος, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενίσχυση της ενεργειακής της αυτάρκειας, εργάστηκε σκληρά για να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί και να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τόνισε ότι οι πέντε μονάδες στη Νήσου αποτελούν απτό παράδειγμα καλής συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και θα συμβάλουν στις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ηλιακή παραγωγική ικανότητα της χώρας, να επιτύχουμε τους στόχους μας για την ανανεώσιμη ενέργεια και να προωθήσουμε τη μετάβαση μας στην καθαρή ενέργεια.

Η μονάδα ηλιακής ενέργειας τα εγκαίνια της οποίας έγιναν σήμερα, κατασκευάστηκε από κοινού από την CYPV Energy Ltd, η οποία έχει κατασκευάσει συνολικά τρία ηλιακά πάρκα που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΑΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου 1,5 MW στο Δάλι και μονάδας ισχύος 4,4 MW στο Φρέναρος.

Ο Dimitri Morozov από την CYPV Holdings Ltd δήλωσε ότι αυτά τα έργα ηλιακής ενέργειας είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ όλων των μερών, προσθέτοντας ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των χρηματοδοτών, της κυβέρνησης και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, δεσμεύονται να υιοθετήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέρος της συνολικής παραγωγής ενέργειας στο νησί.

Πρόσθεσε ότι ήδη προετοιμάζονται νέα έργα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιτυχία αυτών των έργων θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Δύο άλλες ηλιακές εγκαταστάσεις, που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΑΑ στο πλαίσιο του ίδιου έργου, χτίστηκαν από κοινού από την εταιρεία Αθηνοδώρου & Πούλλας Επενδύσεις & Ακίνητα Λτδ, που είναι μέρος του Ομίλου Αθηνοδώρου και Τ.Π. Τιμοθέου Holdings Ltd.

Συνολικά, τα δάνεια της ΕΤΑΑ ύψους 10,85 εκατ. Ευρώ έχουν χρηματοδοτήσει πέντε ηλιακές εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 11,9 MW στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας. Οι πέντε εγκαταστάσεις θα παράγουν πάνω από 21.420 megawatt καθαρής ενέργειας ανά έτος, εξοικονομώντας πάνω από 15.470 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Θα αυξήσουν την υπάρχουσα φωτοβολταϊκή ισχύ στην Κύπρο κατά 12%, ανεβάζοντας το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 9% και θα συμβάλουν στη δέσμευση της Κύπρου στους παγκόσμιος στόχους στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δηλαδή τη μείωση των εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%.

Στο δελτίο Τύπου της ΕΤΑΑ αναφέρεται ότι η αειφόρος ενέργεια είναι μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας στην Κύπρο και ένας από τους τομείς με μεγάλο ενδιαφέρον γενικότερα. Η ΕΤΑΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιείται και δεσμεύεται να επενδύσει έως και το 40% του ετήσιου όγκου των δραστηριοτήτων της σε επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας έως το 2020, στο πλαίσιο της προσέγγισής της για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία .

Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο άμεσα όσο και σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες στις χώρες λειτουργίας της.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Τραγωδία στη Λεωφόρο Τσερίου - Νεκρός σε τροχαίο ο Μιχάλης Κοντοπύργος
  2. Λευκωσία: 21χρονος πήγε να κλέψει καύσιμα και «λαμπάδιασε» αυτοκίνητο
  3. Τροχαίο στη Λευκωσία: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε κιγκλίδωμα
  4. Τα εγκαίνια της Παραμυθούπολης τέλεσε ο ΠτΔ
  5. Υπό κατασκευή το μεγαλύτερο πάρκο στην Πάφο
  6. EBRD: Αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την κυπριακή οικονομία