What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Έιντε: Όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω μιας κρίσης που μπορεί να υπάρξει

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.05.2017 | 09:19
Πρώτη δημοσίευση: 11.05.2017 | 19:41

Όλα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω μιας κρίσης που μπορεί να υπάρξει, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ύστερα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. `Ειντε χαρακτήρισε την απογευματινή συνάντηση των ηγετών, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, σημαντική σημειώνοντας πως αυτή είναι η προτελευταία τους συνάντηση από αυτές που έχουν μέχρι τώρα συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν.

Είπε πως είχαν με τον κ. Ακιντζί μια λεπτομερή συζήτηση για τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα αλλά και για τη στρατηγική εικόνα, όπως και με τον κ. Αναστασιάδη το πρωί. "Γιατί ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος με αργό ρυθμό, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε επίσης ένα δύσκολο περιβάλλον γύρω από τις συνομιλίες. Αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση στις δυο κοινότητες αλλά επίσης και με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή. Και πραγματικά δεν υπάρχει χρόνος να χαθεί", ανέφερε.

Σημείωσε πως ενημέρωσε και τους δυο ηγέτες για τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των ΗΕ, την ηγεσία των ΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και άλλους, σημειώνοντας πως είναι όλοι πολύ υποστηρικτικοί, αλλά και πολύ ανήσυχοι για τον κίνδυνο που υπάρχει σε σχέση με τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως όλα όσα επιτεύχθηκαν δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω της κρίσης που μπορεί να υπάρξει και να καταστήσει αδύνατο το να συνεχίσουν. Είπε πως αυτό αποτελεί ένα ρίσκο και πως δεν θα ήταν ειλικρινής εάν δεν το μοιραζόταν με τον ΓΓ των ΗΕ, το Συμβούλιο, και τα μέσα ενημέρωσης.

"Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρόνο. Είναι απόλυτα δυνατόν", επεσήμανε. Πρόσθεσε πως είχαν μια σειρά πολύ ενθαρρυντικών συναντήσεων σήμερα με τους επικεφαλής και υψηλόβαθμους αξιωματούχους ορισμένων διεθνών οικονομικών θεσμών που βρίσκονται στην Κύπρο για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και πως πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των ΗΕ, της ΕΤΑΑ και αριθμού άλλων θεσμών που όλοι λένε ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ενεργά στην επίτευξη μιας λύσης και επίσης προσφέροντας οικονομική βοήθεια μετά τη λύση.

"Και αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα όλης αυτής της υποστήριξης που βρίσκεται εκεί έξω", ανέφερε, προσθέτοντας πως οι Κύπριοι και οι ηγέτες τους έχουν ένα σχεδόν μοναδικό επίπεδο διεθνούς υποστήριξης για τη δουλειά που κάνουν. Επανέλαβε πως αυτή είναι μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες και έτσι πρέπει να είναι.

Σημείωσε πως κανείς στα ΗΕ δεν σκέφτεται ακόμη και στο ελάχιστο να αναλάβει αυτή την ευθύνη. "Δεν ασκούμε επιδιαιτησία, δεν εργαζόμαστε για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο των ΗΕ, προσπαθήσαμε κάτι τέτοιο πριν, απέτυχε, και δεν το επαναλαμβάνουμε", είπε.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στέλνει, ωστόσο, ένα ισχυρό μήνυμα προς τους δυο ηγέτες και προς τον ίδιο πως "όλοι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον αυτή την ευκαιρία, σκεπτόμενοι στρατηγικά για το τί θα μπορούσε μια λύση να συνεπάγεται".

Αυτό είναι δυνατόν αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά και σοβαρή ηγετική στάση, κατέληξε ο κ. `Ειντε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Εκκληση Έιντε για προσπάθεια μείωσης οποιασδήποτε έντασης μετά τη συνάντηση με ΠτΔ

Νέα συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας για τον ρόλο του ΟΗΕ

Κυπριακό - Ειρωνεία Ακιντζί για επιστολή Αναστασιάδη: «Δεν ξέρω τι στρίμωξε σε 4 σελίδες»

«Ευρωπαϊκή» συνάντηση ΠτΔ - Ακιντζί με Βέρβεϊ για το κοινοτικό κεκτημένο - ΠτΔ: Καμία αναφορά σε Έιντε στην επιστολή προς Γκουτέρες

Στα χέρια του Γ.Γ. του ΟΗΕ η επιστολή Αναστασιάδη - Οργή για τουρκικές προκλήσεις «χλιαρή» αντίδραση για Έιντε

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι: Το Κυπριακό πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε.
  2. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  3. Κυπριακό - Αναστασιάδης: Όταν ξαναβρεθούμε, η Άγκυρα να είναι θετική
  4. Παρουσία και ομιλία Ακιντζί στην παρουσίαση του βιβλίου του Λέλλου Δημητριάδη
  5. Η τουρκική φρεγάτα «Μπαρμπαρός» στο λιμάνι Αμμοχώστου [pics]
  6. Απάντηση Φωτίου στην ενόχληση Ακιντζί για τις «μονομερείς ενέργειες» στις εκταφές του Ψυχιατρείου Αθαλάσσας