What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

14.05.2017 | 12:34
Τελευταία ενημέρωση: 14.05.2017 | 14:24

ΓΓ του ΑΚΕΛ: Πολύ σημαντική η επόμενη συνάντηση των ηγετών για το Κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πολύ σημαντική θεωρεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις 17 Μαίου γιατί “από εκείνην θα εξαρτηθεί η συνέχεια, κατά πόσο δηλαδή θα συνεχίσει η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό ή κατά πόσο θα υπάρξει διακοπή ή οποιαδήποτε άλλη απόφαση”.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν δεν καταφέρουμε να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, αν υπάρξει διακοπή ή τερματισμός, τα πράγματα θα μεταφερθούν μετά τις προεδρικές εκλογές και τότε τα ζητήματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. “Θεωρώ ότι η κατάσταση στο έδαφος θα διαφοροποιηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ήδη δύσκολα τα δεδομένα, νομίζω θα γίνουν πολύ δυσκολότερα στη συνέχεια”, ανέφερε.

Κληθείς να πει τί εννοεί στο έδαφος, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε το θέμα της παραχώρησης “υπηκοοτήτων” λέγοντας ότι από το τότε που ο Σερντάρ Ντεκτάς είχε ανακοινώσει ότι έχουν παραχωρηθεί 7.200 “υπηκοότητες”, έχει παρέλθει ενάμιση μήνας και ίσως αυτός ο αριθμός να έχει αυξηθεί περαιτέρω. “Αυτό διαφοροποιεί τη συμφωνία για την πληθυσμιακή αναλογία, κάτι που αντιλαμβάνεστε προκαλεί τεράστια προβλήματα για τις συγκλίσεις, ενώ δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι επί του εδάφους θα γίνονται αναπτύξεις, κάτι που επηρεάζει τη λύση και του περιουσιακού και του εδαφικού. Με αυτήν έννοια λοιπόν, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα”.

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ δυσκολεύεται να βρει υποψήφιο για τις Προεδρικές, ο ΓΓ του κόμματος απάντησε: “`Οχι, καθόλου. Οι επιλογές είναι πολλές. Θέλουμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή, γιατί για εμάς είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουμε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση”. Πρόσθεσε πως θέλουν να δώσουν ξανά προοπτική και ελπίδα στη χώρα και στο λαό και θεωρούν ότι αυτή η ελπίδα δεν μπορεί να δοθεί ούτε με την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, ούτε με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, που είναι αυτές που έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής.

Ερωτηθείς αν η ελπίδα δεν μπορεί να δοθεί ούτε με την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “Θεωρώ πως όχι. Χρειάζεται μια άλλη υποψηφιότητα”. Διαφορετική υποψηφιότητα, είπε, που στο Κυπριακό θα έχει περισσότερη συνέπεια στους χειρισμούς, ενώ στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα θα ακολουθηθεί μια διαφορετική φιλολαϊκή πολιτική που να ανακατανέμει σωστά τον εθνικό πλούτο.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί 4 υποψηφιοτήτων + 1 που έχει ως κρυφό χαρτί στην τσέπη του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “δεν έχω κανένα κρυφό χαρτί”. Λέγονται και γράφονται πολλά, ανέφερε, αλλά ας αφήσουμε τις διαδικασίες να εξελιχθούν. “Θα επαναλάβω ότι το ΑΚΕΛ λαμβάνει τις αποφάσεις του μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν επηρεάζεται από τα όσα γράφονται στα ΜΜΕ”.

Ερωτηθείς εάν το επικρατέστερο όνομα είναι του Μαϊκ Σπανού, είπε ότι δεν υπάρχουν επικρατέστερα ονόματα. “Έχουμε καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο, έχουμε καθορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος και ξεκινούμε τη συζήτηση ονομάτων. Δεν υπάρχει κανένας ο οποίος είναι επικρατέστερος”.

Δεν θέλησε να αναφερθεί σε ονόματα λέγοντας ότι ονόματα έρχονται καθημερινά, όπως και σήμερα το πρωί που πήρε τηλεφώνημα για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. “Με πήραν για να μου προτείνουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Ως εκ τούτου να μην βιαζόμαστε, να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και στην κατάλληλη στιγμή θα ακούσετε ποιός είναι ο υποψήφιος τον οποίον θα στηρίξει το ΑΚΕΛ”, ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία εδώ και μήνες, “απλώς δεν το λέει γιατί έχει το πλεονέκτημα να είναι Πρόεδρος, οπόταν ως Πρόεδρος κάνει την προεκλογική του εκστρατεία”. Είναι προφανές ότι έχει αρχίσει να σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές εδώ και αρκετούς μήνες και αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προεδρικές εκλογές: Επίσημη ανακοίνωση Λιλλίκα για την υποψηφιότητά του

Προεδρικές Εκλογές: «Δεν μας απασχολεί ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ» 

Στην τελική ευθεία το ΑΚΕΛ σε αναζήτηση ανεξάρτητου «προοδευτικού» υποψηφίου για τις προεδρικές 

Προεδρικές Εκλογές - Λιλλήκας: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητά του από τη Συμμαχία - Διαφωνίες και η πρόταση των «6» 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: «Κλείδωσε» το debate - Ημερομηνία, μονομάχοι και ενότητες
  2. Αβέρωφ Νεοφύτου: «Για τον Αναστασιάδη μιλούν τα έργα του»
  3. Δημοσκόπηση για Προεδρικές εκλογές: Σαφές προβάδισμα Αναστασιάδη – Ακολουθούν Παπαδόπουλος και Μαλάς
  4. «Για την ονομαστική εορτή του Προέδρου το ΑΚΕΛ έστειλε δώρο άλλη μια μπετονιέρα λάσπης»
  5. «Φιάσκο τα κατά φαντασία σκάνδαλα που επικαλείται το ΑΚΕΛ»
  6. Βίκτωρας Παπαδόπουλος: «Ανέκδοτο είναι η κα Χαραλαμπίδου»