What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Παύθηκε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας από τον ΠτΔ μετά το πόρισμα Κληρίδη - Στη θέση του ο Κύπρος Μιχαηλίδης [vids]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 15.05.2017 | 15:00
Πρώτη δημοσίευση: 15.05.2017 | 09:47

- Παύθηκε ο Αντρέας Κυριάκου, καθώς στο πόρισμα κατονομάζεται ως υπεύθυνος διαρροής απορρήτου
- Το κατώφλι του Προεδρικού πέρασε λίγη ώρα μετά ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης
- Η ανακοίνωση του Προεδρικού για την παύση Κυριάκου από τον ΠτΔ - Η επιστολή παύσης [vid]
- Στο πόρισμα γινόταν εισήγηση για άσκηση ποινική δίωξης περί παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου
- Καταλογίζονται σημαντικές παραλείψεις και παραπτώματα στον Βοηθ. αρχηγό Αστυνομίας Αντ. Κυριάκου
- Στοιχειοθετείται ποινική υπόθεση για διαρροή φακέλου Interpol

Στην παύση του Υπαρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από σχετική απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, αναφορικά με το πόρισμα Κληρίδη για τα "σάπια μήλα" εντός Αστυνομίας. Σε αντικατάστασή του επελέγη ο νυν Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης. Η νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δοθεί από τον κ. Κύπρο Μιχαηλίδη αύριο, 16 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δείτε τα ρεπορτάζ του ΡΙΚ:

Ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το αποτέλεσμα έκθεσης τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και η οποία έκθεση οδήγησε τον Γενικό Εισαγγελέα στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Ανδρέα Κυριάκου αλλά και στην απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για συγκεκριμένα αδικήματα, με λύπη του αποφάσισε την παύση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Κυριάκου για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σε αντικατάσταση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε τον διορισμό του κ. Κύπρου Μιχαηλίδη, μέχρι σήμερα Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, στη θέση του Υπαρχηγού της Δύναμης.

Η νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δοθεί από τον κ. Κύπρο Μιχαηλίδη αύριο, 16 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΥΣΗΣ:

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΥΣΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην παύση μετά το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου. Εδώ και ημέρες αναμενόταν η συγκεκριμένη κίνηση κατόπιν της δημοσιοποίησης του πορίσματος για τη διαφθορά στην Αστυνομία, η οποία επέρριπτε ποινικές ευθύνες στον Υπαρχηγό για διαρροές στα ΜΜΕ και τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, στις 4 Μαΐου, αναφερόταν ότι η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Σε ό,τι αφορά τη διαρροή της μελέτης με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου» ημερ. 20.1.2015, αναφερόταν πως “η μελέτη αυτή ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγιών του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας, από πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο τον Βοηθό Αρχηγό Στ. Παπαθεοδώρου και παραδόθηκε στον ίδιο τον Αρχηγό στις 20.1.15. Αν και δεν είχε ειδικά διαβαθμιστεί η μελέτη, εν τούτοις θεωρείται ως υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο τυγχάνει χειρισμού ενδοϋπηρεσιακά και μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς”.

“Παρά ταύτα, στις 5.7.2016, βουλευτής επεδείκνυε αντίγραφο της μελέτης κατά τη συζήτηση θεμάτων Αστυνομίας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως. Επίσης, την επόμενη δημοσιεύτηκαν σε καθημερινή εφημερίδα αποσπάσματα από τη μελέτη την οποία κατείχε η βουλευτής”, αναφερόταν.

Η ανακοίνωση ανέφερε, επίσης, πως “από το σύνολο της συλλεγείσας άμεσης και περιστατικής μαρτυρίας φαίνεται να εμπλέκεται στο θέμα της διαρροής ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Α. Κυριάκου. Υπό τις περιστάσεις, στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με το οποίο δικαιολογείται η δίωξη του”.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση από την Αστυνομία Κύπρου των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας αναφερόταν στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας πως εμπλεκόμενοι αξιωματικοί της Κυπριακής Αστυνομίας στο χειρισμό των πληροφοριών που λήφθηκαν από την Interpol Σερβίας περί «συμβολαίου θανάτου» ήσαν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ένας Ανώτερος Υπαστυνόμος και ένας Υπαστυνόμος.

“Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού είναι ότι αν και είχαν ληφθεί συγκεκριμένες και σημαντικές πληροφορίες από τις Σερβικές αρχές, εν τούτοις αυτές δεν προσεγγίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν διερευνήθηκαν επαρκώς , επιμελώς, ή καθόλου. Παρατηρούνται συναφώς παραλείψεις και/ή εσφαλμένοι χειρισμοί”, ήταν το συμπέρασμα.

Επίσης αναφερόταν πως “δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη μαρτυρίας που να καταδεικνύει ότι οι πιο πάνω πράξεις και/ή παραλείψεις έγιναν εσκεμμένα ούτως ώστε να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, πλην όμως συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις των προαναφερθέντων αξιωματικών, δυνατόν να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα” και πως εναπόκειται στον Αρχηγό Αστυνομίας να επιληφθεί.

Εξάλλου, κατόπιν της σχετικής αποφάσεως του ΠτΔ, αναμένονται σειρά ανακατατάξεων και παύσεων τόσο στην ηγετική πυραμίδα, όσο και σε χαμηλότερα κλιμάκια εντός αστυνομίας.

Μετά από περίπου ένα 9μηνο ερευνών και ανακρίσεων, το πόρισμα της διαφθοράς δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος αποφάσισε τη ποινική δίωξη μόνο του Υπαρχηγού για διαρροές, ενώ κανένας άλλος δεν διώχθηκε ποινικά παρά μόνο πειθαρχικά.

Επίσης, 4 μέλη της δύναμης και 1 δεσμοφύλακας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ στη θέση τους παραμένουν τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας για τα οποία επίσης θα διερευνηθούν πειθαρχικά καθώς προέκυψαν λάθος χειρισμοί και παραλήψεις στη διερεύνηση της υπόθεσης των Σέρβων εκτελεστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόρισμα Διαφθοράς: Σε διαθεσιμότητα ένας λοχίας και τρεις αστυφύλακες

Πόρισμα-«φωτιά» Κληρίδη για «σάπια μήλα» εντός Αστυνομίας: Εισηγείται ποινική δίωξη εις βάρος του Υπαρχ. της Αστυνομίας!

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Αντιτρομοκρατική άσκηση στη Λεμεσό: Πειθαρχική έρευνα εναντίον δύο αξιωματικών
  2. Πεδίο μάχης το Τσίρειο μετά το ματς της ντροπής: Διάσπαρτα φονικά όπλα και μαζικές καταστροφές [vids]
  3. ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ: Μαύρη σελίδα με νικητές τους χούλιγκανς - «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Αστυνομίας, Μασιά, και Ιωνά για τα θλιβερά έκτροπα [vids]
  4. Όταν ο Κιμ Γιόνγκ Ουν... έφαγε το μήλο! [pics]
  5. «Καλό Σεπτέμβρη» στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία
  6. Αποκαλυπτικός ο νέος Υπαρχ. Αστυνομίας: Ο νόμος της σιωπής εμποδίζει την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία [vid]