What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

15.05.2017 | 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 15.05.2017 | 16:02

Δίκη ΧΥΤY-ΧΥΤA: Κατέθεσε ο μάρτυρας που εμπλέκει Βέργα - Πατσαλίδη - Κουλαππή

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με τις καταθέσεις του μέλους της ανακριτικής ομάδας Μαρίνου Χρίστου και του πρώην Διευθυντή του ΧΥΤΑ Πάφου, εργαζόμενου της εταιρείας Helector Cyprus Μιχάλη Μιχαήλ, άρχισε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Κατά τη σημερινή ακρόαση και πριν από την έναρξη της κατάθεσης των μαρτύρων κατηγορίας η κατηγορούσα Αρχή πρόσθεσε στο κατηγορητήριο την κατηγορία της συνωμοσίας για καταδολίευση εναντίον της εταιρείας Helector Cyprus, συνωμοσία με στόχο να κατακυρωθεί στην εταιρεία Enviroplan η οποία επίσης κατηγορείται για το συγκεκριμένο αδίκημα η προσφορά για κατασκευή του ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρώτο κατέθεσε το μέλος της ανακριτικής ομάδας Μαρίνος Χρίστου, αστυφύλακας στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, μέλος της ανακριτικής ομάδας και επιφορτισμένος με το ρόλο του διακινητή τεκμηρίων. Η κατάθεση του κ. Χρίστου μαζί με τον κατάλογο διακίνησης τεκμηρίων κατατέθηκαν στο Δικαστήριο ως έγγραφα 1 και 1Α αντίστοιχα. Ακολούθως ο Αστυφύλακας Χρίστου διάβασε την κατάθεση του και κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήρια, τεκμήρια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και βρίσκονται στην κατοχή του.

Σε αντεξέταση του από την συνήγορο υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου η οποία και του παρουσίασε τρία έγγραφα πρακτικών του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου ο κ. Χρίστου είπε ότι δεν τα αναγνωρίζει. Ακολούθως ρωτήθηκε από την ίδια κατά πόσο ο ίδιος έχει προβεί σε έρευνα για τη θυρίδα σε τράπεζα στην οποία αναφέρθηκε σε κατάθεση του στις 22/3/16 ο Ιωάννης Κοκότσης ή στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιωάννη Κοκότση σε Ελλάδα και Κύπρο ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Σε αντεξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορούμενων 13 και 14 (Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε και Θεοφάνης Λώλος) Κρις Τριανταφυλλίδη ο κ. Χρίστου είπε ότι η ανακριτική ομάδα ήταν εννιαμελής και πως όταν ολοκληρώθηκε το ανακριτικό έργο ο προϊστάμενος της ομάδας υπέβαλε έκθεση στο Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ο ίδιος συμφώνησε.

Σε αντεξέταση του από το συνήγορο υπεράσπισης της εταιρείας Helector Cyprus Γιώργο Παπαϊωάννου ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα τεκμήρια που έχουν παραληφθεί από τις ανακριτικές αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, ο ίδιος ωστόσο δεν είδε ούτε αξιολόγησε τα υπόλοιπα πλην των 133 που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που κατέθεσε στο Δικαστήριο, καθώς αυτό ήταν δουλειά του προϊσταμένου της ανακριτικής ομάδας.

Ως δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο ο πρώην Διευθυντής του ΧΥΤΑ, εργαζόμενος της Helector Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που με τα όσα εκμυστηρεύτηκε στο νυν Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης. Ο Μιχάλης Μιχαήλ κατέθεσε στο Δικαστήριο ως έγγραφα 2Α, 2Β και 2Γ τις τρεις καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία κατά τις ημερομηνίες 4/3/2016, 22/3/2016 και 20/4/2016 με τις οποίες εμπλέκει τους πρώην Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη και τον γιατρό Νικόλαο Κουλαππή στην έκδοση από τον ίδιο και τη γυναίκα του εικονικών τιμολογίων σε συγγενικά του πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο πεθερός του από τον ίδιο καθ` υπόδειξη του τότε Διευθυντή της Helector Cyprus Ιωάννη Κοκότση και με στόχο να καλυφθούν μίζες προς προς τους Σάββα Βέργα και Δημήτρη Πατσαλίδη.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου 4 πρώην Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Κυριάκο Πελεκάνο και ερωτηθείς γιατί πήγε στον Φαίδωνα Φαίδωνος να εκμυστηρευτεί τα όσα ήξερε ο κ. Μιχαήλ είπε ότι αυτό έγινε γιατί πρώτον δεν τολμούσε να πάει στην Αστυνομία και δεύτερον επειδή πίστευε ότι ο κ. Φαίδωνος θα απεκάλυπτε το σκάνδαλο.

Σε ερώτηση αν του ζητούσε κάθε φορά ο κ. Κοκότσης να εκδώσει τα τιμολόγια ο κ. Μιχαήλ απάντησε ότι πάντα εκδίδονταν με παρότρυνση του κ. Κοκότση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι σήμερα εργάζεται στο ΣΑΠΑ Πάφου, ενώ σε ό,τι αφορά την απόλυση του από την εταιρεία Helector τον Απρίλιο του 2016 είπε ότι αυτή έγινε καθώς μετά τη σύλληψη του του απαγορεύτηκε η είσοδος στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Πάφου από το Συμβούλιο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ και επειδή η σύμβαση διαχείρισης του ΧΥΤΑ από τη Helector είχε λήξει και είχε ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης του στο Συμβούλιο Διαχείρισης XYTA.

Η αντεξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 16 Μαΐου. Στο μεταξύ το Δικαστήριο για σκοπούς προγραμματισμού όρισε ως δικάσιμους τις ημερομηνίες 24 και 26 Μαΐου αλλά και τις 12, 13, 14, 15 και 16 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Δημήτριος Πατσαλίδης (Δημοτικός Υπάλληλος), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD αλλά και πως για την υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας και 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πάφος: Του πετρελαίωσαν τα ελαστικά του αυτοκινήτου του και τα λαμπάδιασαν
  2. Γιαγιά καταγγέλλει την εγγονή της για ληστεία μετά από το οικογενειακό δείπνο!
  3. Πάφος: Τράβηξαν πιστόλι σε 48χρονη υπάλληλο και ξυλοφόρτωσαν τον 52χρονο ιδιοκτήτη internet cafe
  4. Στα άκρα ΗΠΑ – Τουρκία! Στην αστυνομία αξιωματούχος του FBI
  5. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η αντεξέταση του διευθύνοντα σύμβουλου της Grant Thornton
  6. Ανώτατο: Άκυρη η ενδιάμεση απόφαση για δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου