What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Κυπριακό: Εισήγηση ΠτΔ στη συνάντηση με Ακιντζί για νέα Γενεύη - Το «μπαλάκι» στον Έιντε [vids, pics]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.05.2017 | 21:34
Πρώτη δημοσίευση: 17.05.2017 | 15:11
     

- Ολοκληρώθηκε περί τις 15:00 η συνάντηση μεταξύ ΠτΔ και κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
- Διαβουλεύσεις Έιντε με τα δύο μέρη για το αν υφίσταται προοπτική μιας "δημιουργικής" Γενεύης
- ΠτΔ: Οι μέθοδοι που έχουν δοκιμασθεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν
- Η τ/κ πλευρά ζητά νέα Γενεύη εφ' όλης της ύλης, ενώ η ε/κ πλευρά την περιορίζει μόνο σε ασφάλεια/εγγυήσεις
- Σε τρία σενάρια όσον αφορά το μέλλον των συνομιλιών αναφέρεται ο τ/κ Τύπος
- To αισιοδόξο σενάριο και οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων
- Το δεύτερο σενάριο θέτει τη διαδικασία στο "ψυγείο", αλλά όχι στον "καταψύκτη"
 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κρίσιμη και τελευταία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, εν μέσω κλίματος απαισιοδοξίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ακόμα και από τους πλέον αισιόδοξους.

Ο ΠτΔ στις δηλώσεις, μετά από 5ωρη συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του, ζητώντας ουσιαστικά να δοθεί πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθούν κόμματα και λαός, ώστε να δοθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα στον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ να προβεί σε συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να καταστεί εφικτή μια ουσιαστική και δημιουργική, νέα συνάντηση (νέα Γενεύη), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΠτΔ.
 
Δείτε δηλώσεις του ΠτΔ μετά την ολοκλήρωση της συάντησης με τον κατοχικό ηγέτη στην ανταπόκριση του ΡΙΚ:
"Έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί,έχουμε εν εκτάσει συζητήσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και υπό ποίες συνθήκες, έχουμεν υποβάλλει συγκεκριμένη δημιουργική εισήγηση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, υπήρξεν διαφωνία και αυτό που ανέλαβε ο Ειδικός Σύμβουλος (Έιντε) είναι να έχεις τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δύο μέρη,κι αν κατά πόσον υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής και δημιουργικής συνάντησης, που να μας οδηγήσει εις το ποθητόν αποτέλεσμα. Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ σε ο, τι έχω εισηγηθεί αφού εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. Αυτό που θέλω να πω πως οι μέθοδοι που έχουν δοκιμασθεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν. Πέραν αυτού δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Επιτρέψτε μου να αφήσουμε ένα περιθώριο κάποιων ωρών, για να γίνουν διαβουλεύσεις του κ. Έιντε, η θέση μου είναι πως τόσο ο λαός όσο και το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να γνωρίζουν τα όσα τεκταίνονται εις την τράπεζαν των διαπραγματεύσεων. Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι έχουμε εισηγηθεί δημιουργικά τον τρόπο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο, αλλά και τελικό αποτέλεσμα. Ο λαός και τα πολιτικά κόμματα δεν θα μείνουν σε συσκότιση, αλλά επί του παρόντος περιοριζόμαστε στο ότι ο Ειδικός Σύμβουλος θα καταβάλλει μια προσπάθεια εντός των επομένων 24ωρων.
Νωρίτερα ρεπορτάζ του ΡΙΚ για την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών:


Κατά τη χθεσινή τους ολοήμερη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινής συνάντησης των ηγετών και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το βράδυ, οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν μια γενική συζήτηση επί πολλών θεμάτων και για τις εκκρεμότητες που παραμένουν. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ ΄Ειντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.Κατά τη συνάντηση των ηγετών σήμερα θα γίνει γενική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση πραγμάτων και τα επόμενα βήματα, και θα συζητηθούν θέματα ΕΕ, το Περιουσιακό, θέματα εφαρμογής της λύσης καθώς και θέματα χρηματοδότησης. Κατά τη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών έγινε γενική συζήτηση για πολλά θέματα και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ανέφερε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι η τελευταία που είχαν καθορίσει οι δύο ηγέτες, κατά την επανέναρξη των συνομιλιών τον περασμένο μήνα ύστερα από δίμηνη σχεδόν διακοπή.

Τα τρία σενάρια για το μέλλον των συνομιλιών

Για τρία σενάρια σε σχέση με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γράφει ο Ουλάς Μπαρίς στην Κίπρις ποστασί που αφορούν “Γενεύη, ψυγείο ή Τιτανικό”, όπως αναφέρει.

Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο Μπαρίς αναφέρει ότι το «αισιόδοξο σενάριο» είναι μια απόφαση όσον αφορά τη συνέχιση, στο τέλος Ιουνίου της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία ξεκίνησε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο. Προσθέτει ωστόσο ότι η τ/κ πλευρά ανησυχεί για τις πολύ αρνητικές συνέπειες για το μέλλον των διαπραγματεύσεων από μια νέα Διάσκεψη που πιθανόν να τελειώσει χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζοντας σχετική δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει στο άρθρο του τη σημασία μιας πολύ καλά προετοιμασμένης νέας Διάσκεψης, η οποία θα πρέπει να “επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα”.

Το δεύτερο σενάριο, αναφέρει ο Μπαρίς, θέτει τη διαδικασία στο "ψυγείο", αλλά όχι στον "καταψύκτη". Μετά την αυριανή συνάντηση, οι ηγέτες θα δηλώσουν ενδεχομένως ότι έχουν προσπαθήσει για την επίτευξη συγκλίσεων όπως συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν επιτεύχθηκε επαρκής πρόοδος για μια νέα Διεθνή Διάσκεψη. Στην περίπτωση αυτή, θα εκφράσουν τη δέσμευσή τους για τη λύση και την επιστροφή στη Γενεύη, αλλά δεν θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πιστεύεται ότι σε αυτό το σενάριο οι πλευρές θα κερδίσουν χρόνο και θα περιμένουν ενόψει των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο τον Ιούλιο.

Το “χειρότερο σενάριο”, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές του Μπαρίς, είναι ο “Τιτανικός”, δηλαδή να φύγουν αύριο από τις συνομιλίες οι δύο ηγέτες χωρίς αποτέλεσμα, πράγμα που εκτιμούν ως αποτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια μεταξύ των δύο ηγετών και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση τον Ιούλιο.

Εξάλλου σε άρθρο του σήμερα στην Χαβαντίς, ο Χουσεϊν Εκμεκτζί γράφει ότι όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων “σαν να μην συμβαίνει τίποτα” και αυτός είναι ο λόγος που ο Τ/κ ηγέτης επιμένει στην πραγματοποίηση μιας Διεθνούς Διάσκεψης πριν από τον Ιούλιο .

Με τίτλο “Θα σας δούμε μετά από τρία χρόνια” ο αρθρογράφος στην Σταρ Κίπρις, Τζιουνέιτ Ορούτς, με αφορμή δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος αύριο ή εάν υπάρξει διακοπή των διαπραγματεύσεων, το Κυπριακό θα παραπεμφθεί για μετά τις Προεδρικές του 2018, υπενθυμίζει ότι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία το 2019 ενώ “προεδρικές εκλογές” θα έχει το 2020 και στα κατεχόμενα. Αν λάβουμε όλα αυτά υπόψη, σημειώνει, η ημερομηνία “αναβίωσης” των διαπραγματεύσεων μετά από μια ενδεχόμενη διακοπή αύριο, είναι το 2020.

Μαραθώνια η χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών

Για εννέα σχεδόν ώρες συναντήθηκαν χθες οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, 'Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε.

Όπως αναφέρει, οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν για σχεδόν εννέα ώρες, προετοιμάζοντας την αυριανή συνάντηση των ηγετών.

Ο κ. 'Ειντε ανήρτησε επίσης φωτογραφία του ιδίου με τους διαπραγματευτές, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maarten Verwey, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ, τον προϊστάμενο της ομάδας υποστήριξης της ΕΕ για λύση του Κυπριακού Kjartan Bjornsson και μια εκ των βοηθών του κ. 'Ειντε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό - Αναστασιάδης: Αυτά ήταν τα τουρκικά προαπαιτούμενα στη Γενεύη

Κυπριακό: Ασάφειες και «αγκάθια» στη συζήτηση Τσίπρα - Ερντογάν

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάφο – Οδηγός αυτοκίνητου «έβγαλε» φτερά και προσγειώθηκε σε χαντάκι 3 μέτρων [pics]
  2. Τροχαίο στη Μενεού! Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο
  3. Λόττο: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
  4. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  5. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  6. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία