What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Κυπριακό: Ύστατη προσπάθεια Έιντε σε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες για μια Γενεύη 2 - Επικοινωνία ΠτΔ-Τσίπρα [vids]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 18.05.2017 | 16:42
Πρώτη δημοσίευση: 17.05.2017 | 19:34
     

- Διαμεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει ο Ειδικός Σύμβουλος προκειμένου να υπάρξει νέα Γενεύη
- Οι δηλώσεις Έιντε μετά τη μεσημεριανή συνάντηση με τον ΠτΔ στο Προεδρικό Μέγαρο
- Στις 16:30 έπεται η συνάντηση Έιντε με τον κατοχικό ηγέτη
- Χθες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το τι θα πρέπει να συζητηθεί σε τυχόν νέα Διάσκεψη
- Πρόταση Ακιντζί για νέα Γενεύη εφ' όλης της ύλης εντός Ιουνίου, αλλά με αναβολή γεώτρησης τον Ιούλιο
- Πρόταση ΠτΔ μια νέα Γενεύη να περιλαμβάνει τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, Χάρτη και Εδαφικό

Για σήμερα έχουν διευθετηθεί χωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τα ΗΕ.

Σήμερα από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι και λίγο πριν τις 14:00 ο κ. Έιντε συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο το κατά πόσον υφίσταται ακόμα κάποια ελπίδα γεφύρωσης των διαφορών, επί τη βάσει κάποιων νέων συμβιβαστικών προτάσεων, μετά τις χθεσινές διαπιστωμένες διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγέτων, ώστε να προκύψει μια "Γενεύη 2".Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ είδε το Σαββατοκύριακο τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ερντογάν και έθεσε το θέμα πιθανής νέας διάσκεψης, αλλά τα ΗΕ θα συγκαλέσουν διάσκεψη μόνο όταν οι ηγέτες το θέλουν και όταν το θεωρούν χρήσιμο». Ανέφερε ότι χθες οι ηγέτες είχαν μια μακρά συνάντηση των ηγετών όπου υπήρξαν κάποιες ιδέες αλλά χωρίς κατάληξη «και οι ηγέτες μου ζήτησαν να έχω χωριστές συναντήσεις μαζί τους για να αναπτύξω κάποια αντίληψη για το τι θα κάνουμε μετά».

Πρόσθεσε ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει αργότερα σήμερα παρόμοια συζήτηση με τον κ. Ακκιντζί. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Άιντε είπε ότι «αν οι ηγέτες αισθάνονται έτοιμοι και θεωρούν ότι θα είναι εποικοδομητικό να υπάρξει νέα Γενεύη, τα ΗΕ είναι έτοιμα για αυτό, το είπε ο ΓΓ χθες». Επίσης είπε ότι «η διαδικασία είναι και παραμένει καθοδηγούμενη από τους ηγέτες, δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό, έτσι οι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάνε στη Γενεύη ή για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής Γενεύης».
Δείτε τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ έξω από το Προεδρικό:

Σήμερα το απόγευμα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 το απόγευμα στα κατεχόμενα.

Δηλώσεις ΠτΔ περί της συμβιβαστικής πρότασης που έθεσε στο τραπέζι για Γενεύη 2:

Χθες εξάλλου, στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Αλίμ Σιντίκ ανέφερε πως "Αύριο ο κ. Έιντε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες,", προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις θα γίνει μια επανεκτίμηση των σημερινών συζητήσεων και αναμένεται να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

Χθες εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, είπε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέλαβε να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δυο μέρη για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα, ενώ αναφέρθηκε στην δική του υποβολή συμβιβαστικής πρότασης, η οποία θα οδηγούσε σε μια δεύτερη Γενεύη, με άξονα αναφοράς τα ζητήματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, καθώς επίσης Εδαφικό και Χάρτη και όχι ένα εφ' όλης της ύλης διάλογο, όπως επιθυμεί η τ/κ πλευρά.

Συγκεκριμένα, στην συμβιβαστική πρόταση Αναστασιάδη για επίτευξη μιας "Γενεύης 2" γίνεται αναφορά πρωτίστως σε μια συμφωνία επί του Εδαφικού και του χάρτη, κατόπιν συζήτηση επί του φλέγοντος ζητήματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ενώ εφόσον προκύψουν οι απαραίτητες συγκλίσεις, τότε θα επακολουθήσει συζήτηση για εκ περιτροπής προεδρία, τις "τέσσερις ελευθερίες" της Ε.Ε. και το περιουσιακό.

Ο κατοχικός ηγέτης επίσης χθες σε δική του τοποθέτηση μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως αυτό που αναμένει τώρα, είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Έιντε. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν επιθυμεί η διαδικασία να συνεχιστεί επ’ άπειρον και ότι θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον κ. Έιντε πιο κοντά στις απόψεις της τουρκικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν το βλέπει έτσι. Ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε εάν αυτή είναι τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς με όλους τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν αναμένει ο κ. Έιντε να βρίσκεται πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις, αλλά να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Εισήγηση ΠτΔ στη συνάντηση με Ακιντζί για νέα Γενεύη - Το «μπαλάκι» στον Έιντε [vids, pics]

Πλήρης ευθυγράμμιση Ακιντζί - Άγκυρας με παρελκυστική πρόταση σε Αναστασιάδη για αναβολή γεώτρησης και Διάσκεψη τον Ιούνιο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο