What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

ΓΓ ΑΚΕΛ: Πρώτα σε ακτίνα συμφωνίας για την εσωτερική πτυχή και μετά Γενεύη

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 18.05.2017 | 14:36
Πρώτη δημοσίευση: 18.05.2017 | 14:34

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εκτιμά ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και μετά να πάμε στη Γενεύη, και όπως προνοεί η πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, «θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση για μια άτυπη, ελεύθερη συζήτηση, μεταξύ των δυο ηγετών, στα θέματα τα σημαντικά, όπως είναι το περιουσιακό, εδαφικό, εκτελεστικής εξουσίας και αποτελεσματικής συμμετοχής».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «αν και εφόσον διαπιστώσουν οι δυο ηγέτες ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συγκλίσεων, τότε να επισημοποιηθεί ο διάλογος, διαφορετικά να θεωρηθούν όλα ως μη λεχθέντα» ενώ είπε ότι «σίγουρα ανησυχούμε» για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «έχουμε παρουσιάσει αυτή μας την πρόταση και στους δυο ηγέτες εδώ και μερικούς μήνες, φαίνεται όμως ότι δεν συμφωνούν με την πρόταση μας, εμείς ωστόσο θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε».

Εξάλλου, αρνητική ήταν η απάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ εάν έχει ενημερωθεί για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που διήρκεσε πέντε ώρες.

Ανέφερε ότι «έχουμε δει να γράφονται διάφορες πληροφορίες οι οποίες είναι δημοσιογραφικές και δεν θα ήθελα να τις σχολιάσω, εκείνο το οποίο θα πω ως κάτι που απορρέει από όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν για τη χθεσινή μέρα, είναι ότι σίγουρα ανησυχούμε».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία μας για το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συναντίληψη για το πώς προχωρούμε περαιτέρω στο Κυπριακό και θεωρώ ότι πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί ναυάγιο της διαδικασίας».

Εξήγησε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, διότι αντιλαμβάνομαι ότι αυτά που συζητούνται είναι ζητήματα διαδικαστικά σε αυτή τη φάση και ως εκ τούτου θα πρέπει να γεννήσουμε ιδέες που να ξεπερνούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα υπάρχουν».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εάν παρ’ ελπίδα υπάρξει ναυάγιο, που το απεύχομαι και θεωρώ ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην προκύψει, θα πρέπει οι ευθύνες να μην βαρύνουν τη δική μας την πλευρά».

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν συζητά, όταν προτείνει και όταν διαπραγματεύεται για τη διαδικασία με την οποία πρέπει να προχωρήσουμε», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ορισμένοι κατηγορούν το ΑΚΕΛ ότι με την κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποβοηθά να μας επιρρίψουν ευθύνες, ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι αστεία αυτά τα πράγματα και κάποιοι νομίζουν ότι ζούμε σε μια εποχή που όλοι οι άλλοι δεν σκέφτονται, δεν έχουν αντίληψη, δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα και περιμένουν το ΑΚΕΛ για διαμορφώσουν την άποψη τους».

Πρόσθεσε πως «πολλά από τα όσα γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμείς δεν τα γνωρίζουμε και τα Ηνωμένα Έθνη τα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς».

Σε ερώτηση εάν θα ήταν σκόπιμο να οριστεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε «πως θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όποιο τρόπο θέλει ο ίδιος να επιλέξει διότι είμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση και είναι καλά τα πολιτικά κόμματα να γνωρίζουν τι έχει διαμειφθεί στο τραπέζι».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως είναι «θετικό το γεγονός ότι ο Ειδικός Σύμβουλός του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Έιντε καταβάλλει προσπάθειες γεφύρωσης των διαφωνιών ενώ ως κόμμα στηρίζουμε τη θέση η οποία λέει ότι για να πάμε στη Γενεύη πρέπει να έχουμε φτάσει σε ακτίνα σύγκλισης στα θέματα της εσωτερικής πτυχής».

«Αυτή ήταν η διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς και σε αυτή επιμένουμε», είπε ο κ. Κυπριανού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «δεν ήταν ώριμα τα πράγματα για να πάμε» στη Γενεύη.

Τέλος, είπε ότι «βιαστήκαμε να πάμε στη Γενεύη και το αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση να αποτύχει και στη συνέχεια να έχουμε αρνητικές εξελίξεις» ενώ ερωτηθείς εάν και οι δύο ηγέτες διαφωνούν απάντησε πως δεν γνωρίζει, «τί έχουν καταθέσει χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μπορώ να εκφράσω άποψη».

Η δημοσιογραφική διάσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ έγινε με την ευκαιρία ολοκλήρωσης των επαφών του κόμματος, με αντικείμενο την Οικονομία.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τα θέματα της οικονομίας τις οποίες ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ θα οφείλει να ακολουθήσει, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μας ενδιαφέρει στα σημαντικά ζητήματα, στα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, τους εργαζομένους αλλά και την οικονομία να έχει παρόμοιες προσεγγίσεις με τις δικές μας».

Κατέστησε σαφές ότι «δεν θέλουμε να είναι ταυτισμένος μαζί μας στα θέματα τα οικονομικά».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και σε ένα «άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την κυπριακή κοινωνία, που είναι τα κατεστημένα, η διαφθορά και η διαπλοκή» και είπε πως «θέλουμε ένα υποψήφιο που να χαρακτηρίζεται από εντιμότητα και αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

«Αυτό κατά την άποψη μου είναι απαραίτητο στη σημερινή κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία δεν αντέχει πλέον άλλα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, χρειάζεται λοιπόν, άνθρωπος έντιμος, πάνω απ’ όλα», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει η υποψηφιότητα την οποία θα υποστηρίξουμε, να πληροί κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές και το πρώτο και σημαντικότερο είναι να είναι υποψηφιότητα νίκης διότι θέλουμε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές και θέλουμε να δώσουμε εναλλακτική επιλογή στον κυπριακό λαό».

Όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού, «αν κρίνω από την ανυπομονησία που έχει ο κόσμος για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, είναι προφανές ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού δεν ικανοποιείται με τις υποψηφιότητες που έχουν εξαγγελθεί».

Δεν ικανοποιείται ο κυπριακός λαός, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «ούτε με την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, ούτε του Νικόλα Παπαδόπουλου, ούτε του Γιώργου Λιλλήκα, και ψάχνει, ο κυπριακός λαός, κάτι το νέο, κάτι το οποίο να έχει διαφορετικές προδιαγραφές και εμείς θέλουμε να απαντήσουμε σε αυτή την απαίτηση της κοινωνίας».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουμε ότι ο υποψήφιος τον οποίο θα υποστηρίξουμε πρέπει να είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με συνέπεια και προσήλωση σε αρχές το Κυπριακό».

Σημείωσε πως «δεν είμαστε σε μια αόριστη φάση στην οποία το Κυπριακό συζητείται απλώς, αλλά είμαστε στο δια ταύτα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό για αυτό και πρέπει να ξέρουμε ότι ο υποψήφιος έχει ξεκάθαρες θέσεις για το πώς πρέπει να τύχουν χειρισμού αυτά τα ζητήματα και δεν πρέπει αυτές οι θέσεις στα ουσιώδη θέματα να είναι διαφορετικές από τις θέσεις του ΑΚΕΛ».

Σε ερώτηση αν το όνομα του ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν βρίσκεται στο τραπέζι ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το όνομα του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ βρίσκεται στο τραπέζι, μαζί με πολλά άλλα ονόματα, κατά την άποψη μου, όμως, θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή αυτή η επιλογή».

Καταλήγοντας είπε ότι «πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις υπόλοιπες επιλογές, διότι θέλουμε να πάμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνεργασία και αυτή θα είναι η στόχευση την οποία θα επιδιώξουμε».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο