What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Λαβρόφ σε σχέση με τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 19.05.2017 | 13:45
Πρώτη δημοσίευση: 18.05.2017 | 15:41

- Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα 18/5 και μέχρι τις 20/5 ο κ. Λαβρόφ
- Απάντηση στο ποια είναι η θέση της Μόσχας για τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ, έδωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
- Επανέλαβε τη στήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Από σήμερα 18/5 και μέχρι τις 20/5 σε κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό και μια νέα Γενεύη ο Ρώσος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κ.Δ. συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εξάλλου, το πρόγραμμα του κ. Λαβρόφ στη Λευκωσία περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενώ νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, απαντούσε σε ερώτηση στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων που παραχώρησαν στον Τύπο με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, μετά από συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Λαβρόφ απάντησε ότι «όλα αυτά τα θέματα και οι αμφιλεγόμενες ιδέες πρέπει να συζητούνται εντός του νομικού πλαισίου, με τη συγκατάθεση όλων των εμπλεκομένων μερών».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτή την περίπτωση όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση υπάρχει ανάγκη για αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την απειλή χρήσης βίας και με την ίδια την χρήση βίας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαλέξουν αυτόν τον δρόμο».

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε εξάλλου τη στήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.


Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό του σε σχέση με την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και εξέφρασε την εκτίμηση της Λευκωσίας για τη συνεπή στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν τον «καθοριστικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο ως υποστηρικτή της πιθανής λύσης, αλλά και ως προς τη λήψη των απαραίτητων εκείνων αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή» της λύσης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για το τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ενώ αναφέρθηκε και «στις επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για επίτευξη μιας διευθέτησης στο Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα με τον κ. Λαβρόφ, δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε ωστόσο ότι «υπάρχει συναντίληψη ότι το διεθνές δίκαιο, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας πρέπει να υπερέχει σε κάθε περίπτωση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε επίσης ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως ο οικονομικός και ο νομικός, αλλά και στα διεθνή φόρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθούσε, οι δύο Υπουργοί θα προωθούσαν την ολοκλήρωση διάφορων συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση.

Είπε επίσης ότι θα συζητούσαν αριθμό διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου του Ουκρανικού και την «ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ».

Ως προς την κατάσταση στην Συρία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ, θα ήθελε να δει μια πολιτική, διαδικασία μετάβασης για την εγκαθίδρυση μιας δημοκρατικής και αντιπροσωπευτικής Κυβέρνησης στη χώρα.

Τέλος, είπε ότι θα συζητηθούν οι Ευρωρωσικές σχέσεις, καθώς «η παρούσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας δεν ωφελεί καμία πλευρά», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι «η Κύπρος είναι ο σημαντικός και δοκιμασμένος στον χρόνο εταίρος μας στην Ευρώπη».


Είπε ότι με τον κ. Κασουλίδη ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις και παρατήρησε ότι παρά τη μείωση στο διμερές εμπόριο τα τελευταία χρόνια, πρόσφατα καταγράφηκε σημαντική αύξηση.

Αναφέρθηκε ακολούθως στη διεθνή τρομοκρατία, λέγοντας ότι χρειάζεται «μια κοινή, ενιαία ατζέντα αντί για την συγκρουσιακή πολιτική που επιλέγουν αρκετές Δυτικές χώρες». Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας χρειάζεται την διευθέτηση της κατάστασης σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, πρώτα και πάνω απ’ όλα στη Συρία», είπε.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, είπε ότι «πρέπει να υλοποιήσουμε ενδελεχώς και πλήρως το πακέτο του Μίνσκ», συμπλήρωσε όμως ότι πρόσφατες ενέργειες των ουκρανικών Αρχών δείχνουν ότι «δεν είναι διατεθειμένοι ή ικανοί να το πράξουν».

Σε σχέση με την κατάσταση των Ευρωρωσικών σχέσεων, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι δεν συντρέχει λόγος να είναι ικανοποιημένοι, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών θα πρέπει να βασίζεται σε ίσα δικαιώματα και στον αμοιβαίο σεβασμό. Για να συμβεί αυτό, συμπλήρωσε, οι Βρυξέλλες πρέπει να σταματήσουν την επιμονή τους «σε αυτό το παιχνίδι-μονόδρομο».

Εξέφρασε ακόμη ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι η Κύπρος ανήκει στην ομάδα των κρατών μελών της ΕΕ που επιζητούν την ομαλή συνεργασία.

Ο κ. Λαβρόφ ρωτήθηκε επίσης σε σχέση με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών σε Ρώσους αξιωματούχους από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Απαντώντας, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που λένε ότι το μυστικό αφορά στη δυνατότητα των τρομοκρατών να εγκαταστήσουν μη ανιχνεύσιμα εκρηκτικά σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Πρόσθεσε ότι πριν από ένα μήνα, η Κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε απαγόρευση στην μεταφορά ηλεκτρονικών συσκευών σε αεροπλάνα από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής, λόγω τρομοκρατικής απειλής. «Οπότε, αν αναφέρεστε σε αυτό, δεν βλέπω κάποιο μυστικό» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι μάταια «πολλά ΜΜΕ στις ΗΠΑ κάνουν χρήση των αρχών που υιοθετούσαν τα ΜΜΕ της Σοβιετικής Ένωσης».


Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να δημιουργήσει μια παρόμοια με το ΝΑΤΟ συμμαχία μεταξύ των χωρών του Κόλπου, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σύνθετα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική θα πρέπει να επιλύονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Προέδρου Τραμπ με τους ομολόγους του στη Μέση Ανατολή «θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και θα μπορούμε να το συζητήσουμε».


Δηλώσεις Λαβρόφ - Κασουλίδη:Νωρίτερα...


Οι κκ Λαβρόφ και Κασουλίδης προέβησαν στις πρώτες ανεπίσημες δηλώσεις από το ΥΠΕΞ, όπου είχαν διευρυμένες συνομιλίες.

Δείτε το ρεπορτάζ και τις πρώτες δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό: Ύστατη προσπάθεια Έιντε σε χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες για μια Γενεύη 2 - Επικοινωνία ΠτΔ-Τσίπρα [vids]


Κυπριακό: Εισήγηση ΠτΔ στη συνάντηση με Ακιντζί για νέα Γενεύη - Το «μπαλάκι» στον Έιντε [vids, pics]

Πλήρης ευθυγράμμιση Ακιντζί - Άγκυρας με παρελκυστική πρόταση σε Αναστασιάδη για αναβολή γεώτρησης και Διάσκεψη τον Ιούνιο

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Στα κατεχόμενα παιδιά μεικτών γάμων προετοιμάζουν μαζικές προσφυγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
  2. Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτύχει η Τουρκία τη ματαίωση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ
  3. Τουρκία: Ελεύθερος ο Γερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτσέλ
  4. Με διπλωματία και...φρεγάτα προσπαθεί η Ιταλία να στείλει το γεωτρύπανο της ENI στο «3»
  5. ΥΠΟΙΚ: Η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017 δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο
  6. Ο Έλληνας ΥΠΑΜ ενημέρωσε ΓΓ ΝΑΤΟ και ομολόγους του για τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια