What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

Υπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες η Σύμβαση της Λευκωσίας - Η προσφώνηση του ΠτΔ στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 19.05.2017 | 15:37
Πρώτη δημοσίευση: 19.05.2017 | 09:38

- Υπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης υπεδέχθη στο Συνεδριακό στην Λευκωσία τις αντιπροσωπείες των χωρών
- Ο ΠτΔ προσφώνησε τις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Παρουσία και του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Συνεδριακό
- Δείτε την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη

Υπογράφηκε από τις πρώτες έξι χώρες η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του διεθνούς οργανισμού, η οποία πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία.

Πρόκειται για την Κύπρο, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό.

Η «Σύμβαση των Ματωμένων Αρχαιοτήτων», όπως την αποκάλεσε, θα είναι το τελευταίο κομμάτι του διεθνούς παζλ, αφού ως ποινική σύμβαση έρχεται να ολοκληρώσει το διεθνές νομικό πλαίσιο εναντίον της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί από προηγούμενες συμβάσεις, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ μιλώντας κατά την επίσημη τελετή έναρξης των υπογραφών από κράτη μέλη της Σύμβασης.

Από τη πλευρά του ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε τα κράτη «να υπογράψουν και να επικυρώσουν την Σύμβαση της Λευκωσίας το συντομότερο δυνατόν», σημειώνοντας ότι «έχουμε συλλογική ευθύνη να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημείωσε, «έχει μακρά ιστορία ενίσχυσης της διεθνούς νομικής προστασίας της κληρονομιάς, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής», ανέφερε. Έχουμε επίσης μακρά ιστορία «στην ενίσχυση της προστασίας της Ευρώπης από την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

«Η νέα Σύμβαση στοχεύσει να κάνει και τα δύο, προστατεύοντας την κοινή πολύτιμη κληρονομιά και την ίδια ώρα αρνούμενη την χρηματοδότηση στο Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και άλλους», τόνισε ο κ. Γιάγκλαντ.

Αυτό που κάνουν αυτοί τρομοκράτες τώρα είναι ότι μεταφέρουν τα αγαθά στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική, την Αμερική, την Ασία και αλλού για τα πουλήσουν στον μεγαλύτερο πλειοδότη, ανέφερε, εξηγώντας ότι επωφελούνται από τις πολλές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ διαφορετικών νομοθετικών πλαισίων, από νομοθεσίες που εφαρμόζονται με αδυναμίες και από ανεπαρκή διεθνή συνεργασία, πρόσθεσε.

«Η νέα Συνθήκη στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα», είπε.

Στόχος μας, είναι αυτό το εργαλείο να είναι πραγματικά παγκόσμιο», ανέφερε ο ίδιος. Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Συρία είναι μάλλον απίθανο να ενταχθούν στην Σύμβαση στο άμεσο μέλλον «η κληρονομιά τους έχει ανάγκη προστασίας τώρα».

Κασουλίδης: Άλμα της διεθνούς κοινότητας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

«Σήμερα η διεθνής κοινότητα κάνε ένα κρίσιμο άλμα προς τα μπρος στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα στις προσπάθειες καταπολέμησης του εμπορίου των “ματωμένων αρχαιοτήτων” από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και τα τρομοκρατικά δίκτυα», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης στην παρέμβασή του κατά την τελετή υπογραφής της Σύμβασης.

Η Σύμβαση της Λευκωσίας, ανέφερε, «οριοθετεί μια σειρά ποινικών αδικημάτων, περιλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής, της εισαγωγής, της εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και της διάθεσης στην αγορά, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων».

Προωθεί επίσης, πρόσθεσε, τη διεθνή συνεργασία σ` αυτόν τον τομέα και στην ουσία η Σύμβαση θα ενισχύσει αποτελεσματικά τα διεθνή νομικά πλαίσια εναντίον της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέκαθεν υπήρξε προτεραιότητα για την Κύπρο», είπε ο κ. Κασουλίδης, κάτι που προωθήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα φόρα, καθώς και κατά την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με βάση την πρακτική που ισχύει για να τεθεί σε εφαρμογή η Σύμβαση πρέπει πρώτα να υπογραφεί από τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια τους.

Η Σύμβαση της Λευκωσίας υιοθετήθηκε ομόφωνα ήδη από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δείτε την προσφώνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον ΠτΔ στο Συνεδριακό:

Στην τεράστια σημασία που αποδίδει η Κύπρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως θεματοφύλακα των κοινών αρχών και αξιών των χωρών μελών του αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης η Κύπρος αποδίδει επίσης τεράστια σημασία στην ιδιότητα του ΕΔΑΔ ως ο θεματοφύλακας της Συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας ότι το γεγονός πως η εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου είναι υποχρεωτική ενισχύει την ενδυνάμωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το ρόλο, το έργο και τη σκληρή δουλειά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει ψηλά στις προτεραιότητες της την έννοια του ενεργού πολίτη με έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης.

Τόνισε επίσης ότι «οι προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας απέδωσαν καρπούς με το άνοιγμα για υπογραφή, στη Λευκωσία, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, ένα νομικό εργαλείο που θα στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών», επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με δεδομένο την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου λόγω της τουρκικής εισβολής.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκραίας είπε ότι «έχω υποβάλει μια δημιουργική πρόταση όσον αφορά τη μεθοδολογία που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε που θα μας επιτρέπει να σπάσουμε επιτέλους το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να εδραιώσουμε νέες παραμέτρους» για μια προσέγγιση εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους θα έχει επίσης θετική επίδραση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα και θα συμβάλει στη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη Δημοκρατία της Τσεχίας για την επικείμενη Προεδρία της και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει ένα ενεργό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό – ΠτΔ: Λύση πριν τις Προεδρικές αν ο Ακιντζί αποδεχθεί αυτή την πρόταση

Κακοπιστία βλέπει ο ΠτΔ: Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα αποδεικνύεται ότι δεν θέλουν λύση

Έιντε: Θα συνεχίσω το «πήγαινε – έλα»! Δεν βρέθηκε χρυσή τομή για νέα Γενεύη

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Λαβρόφ σε σχέση με τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ [vid]

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Οι δύο ισχυρές κυρίες της Ευρώπης συναντήθηκαν στο Βερολίνο
  2. Μήπως τον έχετε δει; Καταζητείται για κλοπή αυτοκινήτου στη Λευκωσία [pic]
  3. Υπόθεση Λοϊζίδου: Για πρόσκομμα στην ελευθεροτυπία κάνει λόγο η ΕΣΚ - Καθηκόντως οι έρευνες λέει η Αστυνομία
  4. Ανακοίνωση Αστυνομίας για υπόθεση Λοϊζίδου: Διεξάγουμε ανεπηρέαστα την έρευνα
  5. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου παρέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης [pics]
  6. Αυτό είναι το συγχαρητήριο μήνυμα Τραμπ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη