Στέλιος Χατζηιωάννου: Πού «δωρίζει» τη μισή του περιουσία

Μέλος από σήμερα της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Giving Pledge είναι ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου και δεσμεύεται μέσω της διαθήκης του να διαθέσει τη μισή του περιουσία στους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματός του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το γεγονός ότι ο κ. Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, είναι ο πρώτος Ελληνοκύπριος που εντάσσεται στην ομάδα Giving Pledge, η οποία αναλαμβάνει φιλανθρωπικές δράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πρωτοβουλία Giving Pledge ξεκίνησε στην Αμερική το 2010 από τους Bill και Melinda Gates και τον Warren Buffett και αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο έντονα κοινωνικά προβλήματα, μέσω της ευαισθητοποίησης εύπορων ατόμων και οικογενειών που δεσμεύονται δημόσια ότι θα διαθέσουν, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε μέσω της διαθήκης τους, πάνω από το μισό της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Με αφορμή την ένταξη του στην συγκεκριμένη ομάδα ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου ανέφερε ότι γνωστοποιεί τα σχέδιά του, με τη βοήθεια του Giving Pledge, για δύο σκοπούς: «αφενός αυτή η γνωστοποίηση θα διατηρήσει το φιλανθρωπικό μου ίδρυμα και τα μελλοντικά του μέλη, σε μια πειθαρχημένη στάση, συνεχίζοντας την προσφορά του ιδρύματος για πολλές γενιές στο μέλλον». Αφετέρου, συνέχισε, ελπίζει μέσω της δημοσιοποίησης της δικής του πρωτοβουλίας, να εμπνεύσει και άλλους στην Κύπρο και την Ελλάδα να αφιερωθούν στη φιλανθρωπική δράση. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι ο Bill Gates αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης όταν με κάλεσε προσωπικά, πριν από την ανακοίνωση της συμμετοχής μου στο Giving Pledge και ελπίζω να μπορέσω να συνεργαστώ τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλα μέλη αυτής της ομάδας, για να προσφέρουμε στο θεσμό ακόμα μεγαλύτερη διεθνή προβολή στο μέλλον».

Μέσα από τη δημόσια δέσμευσή του προς το Giving Pledge, ο Στέλιος Χατζηιωάννου δηλώνει επίσης ότι θέλει να διασφαλίσει πως το φιλανθρωπικό του ίδρυμα θα έχει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει τη δράση του στο διηνεκές.