Λονδίνο: Φονική πυρκαγιά στον Πύργο Grenfell με 12 νεκρούς – Κανείς επιζών στους τελευταίους ορόφους [pics, vids]

– Στους 12 οι νεκροί από την φωτιά στον Πύργο Grenfell
– Ο αριθμός αναμένεται μα αυξηθεί, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας
– Δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων 20 σοβαρά
– Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων έβλεπαν το κτίριο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες
– Δεν μπορούν τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν στους τελευταίους ορόφους

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κόλαση της φωτιάς κάνει λόγο για 12 νεκρούς και 64 τραυματίες, είκοσι εκ των οποίων σοβαρά. Και είναι βέβαιο ότι ο απολογισμός αυτός δεν είναι ο τελικός αφού οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες, μπορεί και εκατοντάδες. Τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν υπάρχει κανείς επιζών από τους τελευταίους ορόφους του κτιρίου!

Live

17.31 – 
Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία. «Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον. Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, στο οποίο τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

16.00 – 
Η 12χρονη Jessica Urbano, ζούσε στον 20ο όροφο και τηλεφώνησε στην μητέρα της λέγοντάς της ότι προσπαθούσε να ξεφύγει από τις φλόγες από μια έξοδο κινδύνου. Ομως, από τότε δεν έχει μάθει νέα της. Εγκατέλειπε το κτίριο μαζί με τον πατέρα της αλλά στον πανικό χωρίστηκαν και από τότε δεν την έχουν δει..

Στους 75 πλέον ανέρχονται σύμφωνα με νεότερο απολογισμό οι τραυματίες και 6 μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά σε 24ώροφη πολυκατοικία του δυτικού Λονδίνου. Οι τραυματίες έχει χρειαστεί να μεταφερθούν σε πέντε διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασθενοφόρων, εκ των οποίων οι 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε νεότερο ρεπορτάζ του Θ. Γκαβού από τον τόπο της τραγωδίας στο Λονδίνο:

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο 24ωροφο κτίριο του δυτικού Λονδίνου, ώστε οι πυροσβέστες να ερευνήσουν και τους τελευταίους ορόφους για ενοίκους που χρειάζονται ενδεχομένως τη βοήθειά τους. Η νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να ανέβουν μέχρι και τον 20ό όροφο. Η στασιμότητα του κατεστραμμένου κτιρίου εξετάζεται διαρκώς και για την ώρα κρίνεται ασφαλές ώστε να συνεχιστεί η πυροσβεστική επιχείρηση. Η πυροσβεστική και η αστυνομία είπαν ότι ίσως χρειαστούν μέρες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ένοικοι καταγγέλλουν ότι η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πλαστικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την εξωτερική επένδυση του κτιρίου κατά τη διάρκεια περσινής ανακαίνισης.Η πυρκαγιά συνεχίζεται στο κτίριο, όχι ωστόσο με τη σφοδρότητα των προηγούμενων ωρών. Οι αρχές έχουν εκκενώσει τριάντα ακόμα διαμερίσματα σε χαμηλότερα κτιριακά συγκροτήματα στη γύρω περιοχή, ωστόσο μια ατυχής εντολή να παραμείνουν αρχικά εντός των διαμερισμάτων τους, έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε αρκετούς από τους εγκλωβισμένους ενοίκους, κάποιοι εκ των οποίων έπεσαν στο κενό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, αλλά βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο πέφτοντας από μεγάλο ύψος στο έδαφος.

“I saw a person from sixteenth or seventeenth floor jump out”: A witness to the #GrenfellTower fire in west London pic.twitter.com/GGyA0NWh4S— Sky News (@SkyNews) 14 Ιουνίου 2017

Ένοικος του ουρανοξύστη ανέφερε πως γείτονάς του από τον τέταρτο όροφο τον ειδοποίησε για τη φωτιά, λέγοντάς του ότι είχε προκληθεί στο δικό του διαμέρισμα από «έκρηξη» του ψυγείου. Σημειώνεται ότι σε ιστολόγιο ομάδας ενοίκων του κτιρίου ανάρτηση του περασμένου Νοεμβρίου καταγγέλλει πως η διαχειρίστρια εταιρεία δεν είχε λάβει αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας ούτε είχε παράσχει σαφείς οδηγίες για τη δέουσα αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Γίνεται επίσης αναφορά σε παλαιότερο «τρομακτικό» περιστατικό απότομης αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο, η οποία είχε αποδοθεί σε «ελαττωματικές καλωδιώσεις».
Δείτε την ανταπόκριση του Θανάση Γκαβού για το ΡΙΚ από το Λονδίνο:

Εικόνες δείχνουν τη φωτιά να έχει εξαπλωθεί από το δεύτερο όροφο μέχρι την οροφή. Πιστεύεται ότι ένοικοι έχουν παγιδευτεί, ενώ μάρτυρες περιγράφουν ότι είδαν κόσμο να προσπαθεί να διαφύγει από τα παράθυρα έχοντας φτιάξει αυτοσχέδια σκοινιά από σεντόνια και κουβέρτες.

Περίπου 45 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με περισσότερους από 200 πυροσβέστες και τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο. Οι πυροσβέστες αρχικά καλούσαν τους ενοίκους να προσπαθήσουν να φύγουν ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες για να εμποδίσουν τον καπνό. Ζητούσαν επίσης από τους ενοίκους να φωτίζουν από τα παράθυρά τους με φακούς ή κινητά τηλέφωνα ώστε να δώσουν το στίγμα τους. Πλέον ζητούν από οικείους των ενοίκων που μπορεί να έχουν επικοινωνία μαζί τους να μην περιμένουν άλλο και να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν το κτίριο.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗΣ:

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο κατασκευής 1974 Grenfell Tower των 120 διαμερισμάτων, στο δυτικό Λονδίνο, όπου πιστεύεται ότι ζουν πάνω από 200 άνθρωποι.
Εγκλωβισμένος κάτοικος είχε επικοινωνήσει μέσω Twitter γράφοντας ότι παραμένει εγκλωβισμένος στο κτίριο και ότι πεθαίνει από τους καπνούς που πνίγουν μαζί με τις φλόγες για πάνω από 7 ώρες το δημοτικό κτίριο διαμερισμάτων.

I’m stuck in this block!!! Can’t leave my house because I’ll die from the smoke https://t.co/CGSy2dgKCb— – (@rsrzy_) June 14, 2017

Ευτυχώς, η ίδια χρήστης πάλι μέσω twitter ανήρτησε πως πλέον είναι καλά στην υγεία της και πως έχει διασωθεί:

I’m safe guys, please don’t worry. pic.twitter.com/BnyQUILXAm— – (@rsrzy_) June 14, 2017