What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

18.06.2017 | 16:07
Τελευταία ενημέρωση: 19.06.2017 | 08:54

Προεδρικές Εκλογές - Οικολόγοι: Με ερωτηματολόγιο η επιλογή του «εκλεκτού»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με «έκφραση γνώμης», απαντώντας ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε στο έκτακτο συνέδριο σήμερα, τα μέλη του κινήματος Οικολόγων θα τοποθετηθούν για την υποψηφιότητα και την επιλογή ενόψει των Προεδρικών εκλογών, με τον Πρόεδρο του κινήματος, Γιώργο Περδίκη να δηλώνει ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία αλλά εάν τα μέλη τους συντριπτικά τεθούν υπέρ ενός υποψηφίου, τότε θα επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του εκτάκτου συνεδρίου και αφού εκφώνησε την ομιλία του, ο κ. Περδίκης, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, είπε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ. Εκτός από τα παρόντα μέλη, το ερωτηματολόγιο στάλθηκε και σε όσους επρόκειτο να παραστούν, αλλά προέκυψε κάποιο κώλυμα.

Στο ερωτηματολόγιο και σε διαφορετικές ερωτήσεις, τα μέλη του Κινήματος καλούνται να επιλέξουν σε κλίμακα από 1 έως 10 να πουν κατά πόσο συμφωνούν με τη στήριξη του υποψηφίου Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου, του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα, την αυτόνομη κάθοδο του κινήματος ή τέλος εάν συμφωνούν να μην υποστηριχθεί από το κίνημα κάποιος υποψήφιος (ψήφος κατά συνείδηση).

Ζητάμε από τα μέλη μας να μας καθοδηγήσουν μέσα από την έκφραση γνώμης κατά πόσο θα εντατικοποιηθεί η διαδικασία με έναν υποψήφιο ή θα συνεχιστεί η διαδικασία της προσπάθειας επίτευξης προγραμματικής σύγκλισης και με τους δύο υποψηφίους που έχουν υπόψην τους σήμερα ή όποιον άλλο προκύψει, πρόσθεσε.

«Ξεκινήσαμε μόλις πρόσφατα. Έχουμε συμφωνία στο Κυπριακό με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, έχουμε κατάθεση απόψεων από το επιτελείο του κ. Λιλλήκα. Αισθάνομαι ότι ακόμα είμαστε στην αρχή».

Ο βαθμός προγραμματικής σύγκλισης είναι απαραίτητο κριτήριο για το Κίνημα Οικολόγων, ανέφερε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα κριτήρια, όπως της αξιοπιστίας, της εκλεξιμότητας, της συνεργασίας. «Υπάρχει σε εξέλιξη και ένα Κυπριακό, το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην το συνολικό τοπίο των προεδρικών εκλογών, αν και εφόσον γίνουν τελικά Προεδρικές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν θα πάρουν αποφάσεις στη βάση του τι θέλουν οι υποψήφιοι αλλά τι θέλει το Κίνημα Οικολόγων.

Διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση του Κινήματος για τις Προεδρικές θα ληφθεί σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη και το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στα μέλη σήμερα, θα φέρει ένα ενδεικτικό – όπως είπε – αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση εάν μέλη προτείνουν τον ίδιο να είναι υποψήφιος του κινήματος, τι θα πράξει, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι θα συζητήσουν και αυτό το ενδεχόμενο, εάν υπάρχει καθολική εισήγηση. Ερωτηθείς εάν στο ερωτηματολόγιο έχει αποκλειστεί η συνεργασία με το ΑΚΕΛ, ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν έχει αποκλειστεί τίποτα, αλλά δεν υπάρχει υποψήφιος του ΑΚΕΛ που να ζητεί τη στήριξη των Οικολόγων. Θα το συζητήσουν, πρόσθεσε, εάν αυτός ο υποψήφιος «θεωρεί ότι μπορεί να συμφωνήσει στη θέση του Κινήματος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι εάν από το ερωτηματολόγιο προκύψει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας θέλει αμάν -αμάν να πάμε με έναν υποψήφιο, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Είναι γι’ αυτό που δεν μπορώ να βάλω χρονοδιάγραμμα». Ο ίδιος, συμπλήρωσε, στην ομιλία του εισηγήθηκε να μην βιαστούν τα μέλη του Κινήματος να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο.

Κυπριακό

Σε αυτή την κρίσιμη φάση για το Κυπριακό, χρειάζεται σύνεση και προσοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων ερωτηθείς εάν θα προτείνει να μεταβούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελβετία. Σημειώνει, είπε, τις δηλώσεις των αμερικανο-βρετανών τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες χαρακτήρισε «ριπές αισιοδοξίας. Δεν είναι ο καλύτερος οιωνός. Για να έχουν τόσο μεγάλη αισιοδοξία, οι δυνάμεις που εργάστηκαν σκληρά για να περάσουν το σχέδιο Ανάν, αυτό δεν είναι καλός οιωνός για τη συνέχεια».

Θα περιμένουμε να δούμε τι θα περιέχει το έγγραφο του κ. Έιντε, πρόσθεσε και εάν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί από τη θέση για συνέχιση των εγγυήσεων και την παραμονή των στρατευμάτων με τη λύση του Κυπριακού. «Αν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, τότε δημιουργούνται ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας. Δεν μπορούμε σήμερα, τώρα, να αποφασίσουμε τι είδους θα είναι αυτή η συμφωνία και ποια θα είναι η θέση μας απέναντι σε αυτή. Πρέπει πρώτα να ακούσουμε, τι θα πει και στην αυριανή παρουσίαση των θεμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τους δικούς του σχεδιασμούς και ύστερα να τοποθετηθούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, εάν ο σχεδιασμός για την Ελβετία είναι αυτό που ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για «παράλληλες διαπραγματεύσεις και δύο τραπέζια», «βλέπουμε μια υπαναχώρηση από τις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Νίκου Κοτζιά, όπως έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα».

Ερωτηθείς, τέλος, εάν θα ζητήσει νέα συνεδρία του Εθνικού, αφού φαίνεται πως το έγγραφο Έιντε δεν θα είναι έτοιμο αύριο, ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι «προφανώς θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για να ενημερωθούμε το έγγραφο και τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη επ’ αυτού, πριν τεθεί θέμα μετάβασης στην Ελβετία».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κλεάνθης Γεωργιάδης: Στην αντιπροεδρία διεθνούς σώματος ο Πρόεδρος του ΚΟΑ
  2. Από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος αναζητά την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική πειρατεία στην ΑΟΖ
  3. Η επί χρόνια φυγόδικη Έφη Ηροδότου αποφυλακίζεται με προεδρική χάρη
  4. ΔΗΣΥ: Εκλογές την άνοιξη
  5. Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Νικόλα - Τί λέει για το αποτέλεσμα, τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και το μέλλον του «Ενδιάμεσου»
  6. Νέοι «μπελάδες» εκ Mόσχας για Τραμπ - Απαγγελία κατηγοριών σε 13 Ρώσους για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές