What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Αυτός ήταν ο Νίκος Σιαφκάλης [pics]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 20.06.2017 | 21:39
Πρώτη δημοσίευση: 20.06.2017 | 09:50

Νεκρός εντοπίστηκε γύρω στις 7:00 π.μ. σήμερα (20/6) ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Σιαφκάλης, 83 ετών, ο οποίος είχε εξαφανιστεί πριν από τρεις ημέρες στην περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης, όπου είχε μεταβεί για ψάρεμα.

O Νίκος Σιαφκάλης γεννήθηκε στη Δρούσεια της Πάφου το 1934. Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τις μέρες μας εμπλέκεται ενεργά στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου, με εξαίρεση τη διετή απουσία του στην Αθήνα (1964, 1965), ως καθηγητής υποκριτικής στη Σχολή Θεάτρου του Κωστή Μιχαηλίδη και την τριετή θητεία του (1983-1986) ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου.

Ο Νίκος Σιαφκάλης αφοσιώθηκε στην αναδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου «πιστεύοντας αφελώς ότι ήταν δυνατό να θεραπεύσω το άρρωστο θεατρικό κατεστημένο, επικαλούμενος ως μοχλό πίεσης τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη του διεθνούς οργανισμού».


Δεν είχε εγκαταλείψει την καλλιτεχνική πορεία του όπως, ίσως, πίστευαν αρκετοί θεατρόφιλοι. Απεναντίας, όπως έλεγε, συνέχισε «το βάδισμα ως μοναχικός οδοιπόρος».

Σπούδασε στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στο νυκτερινό παράρτημα της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και στη συνέχεια στο Guildhall School of Music and Drama, στο Λονδίνο.

Η πορεία του στον χώρο του θεάτρου, αρχίζει από τα μαθητικά του χρόνια και συνεχίζεται στα χρόνια των σπουδών του στο Λονδίνο. Στη συνέχεια συμμετείχε στο θέατρο της παροικίας και στο αγγλικό θέατρο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Επίσης, είχε σκηνοθετήσει δεκάδες έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος που παρουσιάστηκαν στην Κύπρο.

Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο της Δρούσειας και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, με φτώχεια. Στη συνέχεια φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου.

Στην Πάφο νοίκιαζαν με την αδελφή του ένα μικρό δωμάτιο και πήγαιναν σχολείο. Εκεί ευτύχησε να έχει καθηγήτρια των Νέων Ελληνικών την Αμαρυλλίδα Ποταμίτου, η οποία τον επέλεξε μαζί με άλλους συμμαθητές και συμμαθήτριες του για να λάβει μέρος στο έργο Χατζιηπεζούνα. Όπως έλεγε ο ίδιος, αυτή η πρώτη επαφή του με το θέατρο ήταν αυτό που λένε «κεραυνοβόλος έρωτας».

Το επόμενο καλοκαίρι του 1949 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του θιάσου «Δρούσεια», ενός αυτοσχέδιου, πρόχειρου συγκροτήματος που το αποτελούσαν μαθητές του Δημοτικού σχολείου Δρούσειας, αλλά που στην παιδική φαντασία του προσλάμβανε διαστάσεις επαγγελματικού θεάτρου. Το πρώτο έργο που ανέβασε ο «θίασος» ήταν «Το Κοκκαλούιν του Πουπούξιου», αγνώστου συγγραφέως, το οποίο και παρουσίασε στα καφενεία Δρούσειας, Ίνιας, Κάθηκα και Πέγειας, πάνω σε αυτοσχέδιες σκηνές από ενωμένα τραπέζια, τρία επί δύο. Ο θίασος επέζησε και τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι και τον Αύγουστο του 1952 που ο Σιαφκάλης αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και αναχώρησε για την Αγγλία μαζί με το κύμα της μεγάλης μετανάστευσης, σε αναζήτηση εργασίας.

Πρώτος σταθμός του στην Αγγλία ήταν το Κάρντιφ της Ουαλίας, για να εργαστεί στο εστιατόριο ενός θείου του, απέναντι από το κάστρο της πόλης που φιλοξενούσε τότε το νυκτερινό παράρτημα της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Δεν έχασε καθόλου καιρό. Παρακολούθησε για έξι μήνες νυκτερινά μαθήματα και στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις στην Ακαδημία του Λονδίνου, αλλά απέτυχε.

Τότε υπήρχαν μόνο άλλες δύο θεατρικές σχολές στο Λονδίνο, το Weber Douglass και το Guildhall School of Music and Drama. Έδωσε εξετάσεις στο Guildhall School of Music and Drama, με επιτυχία αυτή τη φορά. Έτσι, βρέθηκε από τη Δρούσεια της Πάφου στη σκηνή της Δραματικής Σχολής Guildhall του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δούλευε τα βράδια σε διάφορα εστιατόρια, είτε πλένοντας πιάτα, είτε στην κουζίνα ως βοηθός μάγειρας.

Εκείνη την εποχή το μεταναστευτικό κύμα είχε ήδη συμπαρασύρει στο Λονδίνο τους Μιχάλη Κακογιάννη, Φαίδρο Στασίνο, Γιώργο Παστελλίδη, Γιώργο Ευγενίου, Τάκη και Γιαννούλα Φραγκοφίνου, Χάρη Ταρδίο και πολλούς άλλους επώνυμους και μη καλλιτέχνες από την Κύπρο.

Τον Απρίλιο του 1956 ο Νίκος Σιαφκάλης έπαιξε στην παράσταση του Στραβόξυλου του Δημήτρη Ψαθά, που δόθηκε στο θέατρο Σκάλα Λονδίνου και τον Ιούνιο του 1957, κατά την τελετή αποφοίτησης των τριτοετών φοιτητών, συμμετείχε στην παράσταση The Crucible του Arthur Miller που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Guildhall School of Music and Drama.

Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Η θεατρική πορεία μου». Το βιβλίο αναφέρεται στην πορεία του στον χώρο του θεάτρου, αρχίζοντας από τα χρόνια των σπουδών του στο Λονδίνο (1952-1957), τη συμμετοχή του στο θέατρο της παροικίας και στο αγγλικό θέατρο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Η ως άνω διαδρομή του συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και φωτοτυπίες από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, ως επίσης και κριτική της θεατρικής πολιτικής ή και της έλλειψής της. Στο βιβλίο του, όπως ανέφερε ο ίδιος, καταγράφεται με λεπτομέρεια η συμμετοχή του ως ηθοποιός στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αλλά και στο ραδιόφωνο που δεν ήταν καθόλου αμελητέα ποσότητα και ποιότητα στα χρόνια που η τηλεόραση είχε περιορισμένη εμβέλεια.

Ο Νίκος Σιαφκάλης υπήρξε ένα από τα άτομα που έκρυβε στο σπίτι του, στη Λευκωσία, τον πολιτικό και ποιητή Αλέξανδρο Παναγούλη (1939–1976), όταν δραπέτευσε από τα χέρια της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974) και έφθασε στην Κύπρο. Ο Παναγούλης είναι παγκόσμια γνωστός, ιδιαίτερα για τη θαρραλέα του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν.

Στη μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.). Αργότερα η ομάδα αυτή ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα Κύπρου, του οποίου ο βιογραφούμενος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της κεντρικής επιτροπής.

Το 1975 ο Νίκος Σιαφκάλης παντρεύτηκε με την Ιωάννα Καμμένου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και απέκτησαν έναν γιο, τον Ευθύμιο.

Πηγή: philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Αυλαία» για τον Νίκο Σιαφκάλη - Εντοπίστηκε νεκρός ο 83χρονος σκηνοθέτης [pic]

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Κύπριος παρουσιαστής σε Χριστιάνα Αριστοτέλους: Έχεις παχύνει μήπως είσαι ξανά έγκυος; [vid]
  2. La Stampa: Εντός ολίγων ημερών θα αναχωρήσει για Μαρόκο το SAIPEM12000
  3. Συνεργάτης Αριστοτέλους: Μπήκα στο facebook της και έμαθα ότι με απατά! [vid]
  4. Χριστοδουλίδης από Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό πρόβλημα οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ
  5. Ν. Χριστοδουλίδης: Η γεώτρηση της Eni στην «Σουπιά» αναβάλλεται, το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται [vid]
  6. Φουντώνουν οι φήμες! Έγκυος η Ευαγγελία Αραβανή [vids]