What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

20.06.2017 | 22:57
Τελευταία ενημέρωση: 20.06.2017 | 23:01

ΠτΔ: Ιδιαίτερης βαρύτητας η στήριξη του ΗΒ στο χειρισμό του κεφαλαίου της ασφάλειας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη απόψε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως ενδιαφερόμενο μέρος που θα συμμετάσχει στην επικείμενη Διάσκεψη για την Κύπρο, η αλληλεγγύη και η στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες της Κύπρου για να χειριστεί αποτελεσματικά το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και όχι μόνο, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην παρουσία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση και αναφερόμενος στο Κυπριακό ενόψει και της επικείμενης Διάσκεψης στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι πρόοδος επί του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που όπως είπε πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, θα δημιουργήσει σοβαρές προοπτικές για περαιτέρω γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, ώστε να επιτευχθεί όχι μόνο ουσιαστική πρόοδος, αλλά ακόμη και μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Επεσήμανε ακόμη ότι «η προσήλωση στο όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου είναι σταθερή» και διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος θα συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για να επιτύχουν μια βιώσιμη, λειτουργική λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τον λαό της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου και τις οικογένειες των θυμάτων της πρόσφατης πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, και εξέφρασε και την αλληλεγγύη της Κύπρου προς το Ηνωμένο Βασίλειο για τα τρομοκρατικά κτυπήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των Κυβερνήσεων των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται στενούς ιστορικούς δεσμούς, υπογραμμίζοντας τα κοινά κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά και τις κοινές αρχές και αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της νέας περιόδου, όπως είπε, στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την οποία θα διαμορφωθεί και η μελλοντική σχέση με την ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα να εργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της χώρας για μια ακόμη περισσότερο στενή και δυναμική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζοντας παράλληλα πλήρη σεβασμό στην απόφαση του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την ΕΕ.

Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να διασφαλίσουν μια στενή και παραγωγική σχέση. «Λυπούμαστε που χάνουμε ένα τόσο στενό εταίρο μέσα στην ΕΕ, όμως σεβόμαστε πλήρως τη θέληση του βρετανικού λαού», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τέλος τον ρόλο και τη συμβολή του Μάθιου Κιντ στην ενίσχυση των κυπρο-βρετανικών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κιντ προς Αναστασιάδη: Το ΗΒ θα επιδείξει ευαισθησία για το πώς το Brexit επηρεάζει την Κύπρο

Κυπριακό: Ο Έιντε παραδίδει αύριο σε Μαυρογιάννη προσχέδιο του Κοινού Εγγράφου

Κυπριακό - Έιντε: Για μια «στρατηγική συμφωνία» στην Ελβετία αλλά χρειάζεται χρόνος για συνολικό σχέδιο λύσης [vid]

Κυπριακό: Αυτή είναι η πρόταση ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Αλληλεγγύης για Ασφάλεια και Εγγυήσεις

Ευρωβουλή: Επιστροφή Βαρωσίων - Αποχώρηση τουρκικού στρατού [έκθεση]

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αιγύπτιος Πρωθυπουργός: Έντονη επιδίωξη της Αιγύπτου είναι να λάβει και το κυπριακό φυσικό αέριο
  2. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ξεδιπλώνει» την κρίση της ΑΟΖ στις Βρυξέλλες - Κρίσιμη η συνάντηση με Τζεντιλόνι και Μακρόν
  3. Συντονισμός Αναστασιάδη - Τσίπρα για τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ
  4. Από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος αναζητά την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική πειρατεία στην ΑΟΖ
  5. Τα Ίμια, η Κυπριακή ΑΟΖ και το «χαράτσι» του νεο-οθωμανισμού - Ανάλυση
  6. Ναμί: Μοντέλο συνεργασίας για φυσικό αέριο πριν τη λύση