What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

«Πατάει» βυθό το West Capella - Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις του Barbaros

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.07.2017 | 11:00
Πρώτη δημοσίευση: 16.07.2017 | 10:09
     

- Ανούσιο το προκλητικό σουλάτσο του Barbaros εντός και εκτός τεμαχίων "6" και "7" και στην Πάφο
- Το "Barbaros" ακολουθεί μια ανεξήγητη πορεία ενδεικτική και της αμηχανίας και εκνευρισμού της Άγκυρας
- Στην περιοχή παραμένει η φρεγάτα Gökçeada που στιγμιαία παραβίασε τη ζώνη ασφαλείας του γεωτρύπανου
- Από χθες ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η γεώτρηση με περιστροφή του γεωτρύπανου "West Capella"

ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΣΟΥΛΑΤΣΟ ΤΟΥ BARBAROS
Το Barbaros συνεχίζοντας την προκλητική όσο και ανούσια πορεία του από το πρωί του Σαββάτου, έβαλε ρότα για το τεμάχιο "6" της Κυπριακής ΑΟΖ, καταπλέοντας σε αυτό περί τις 16:00.

Εισερχόμενο εντός του "6" εν συνεχεία κατευθύνθηκε προς τα ανατολικά προς το τεμάχιο "7", ωστόσο περίπου 45 λεπτά ύστερα, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξερχόμενο του τεμαχίου "6" κινούμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.

Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας. Οι ενδείξεις ναυσιπλοίας του σκάφους, το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για το προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό την Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο προορισμό.

Επίσης, η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιπλέον αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα είχε πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα "West Capella", που βρίσκεται στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο όταν έλαβε το μήνυμα από την κυπριακή ακτοφυλακή να απομακρυνθεί από τον κόκκινο και τελευταίο δακτύλιο ασφαλείας, η τουρκική φρεγάτα απεχώρησε. 

ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ "WEST CAPELLA"
Εξάλλου, έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο "West Capella" συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό, ενώ τακτικά είναι και τα δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης, η οποία επίκειται τις αμέσως επόμενες ώρες. 

Το γεωτρυπανο έχει "πατήσει" στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης από χθες (15.07.2017) το πρωί. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη –λιπαντικό– αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Το τρυπάνι στο γεωτρύπανο "West Capella" είχε προγραμματιστεί να περιστραφεί από το βράδυ με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα, οπότε ξεκίνησε και πρακτικά η γεώτρηση. Κοντά στο βρίσκονται τα τρία πλοία υποστήριξης, ενώ οι πτήσεις των υποστηρικτικών ελικοπτέρων από και προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας συνεχίζονται. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο, ωστόσο ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης έχει ήδη αναφέρει ότι το κοίτασμα αυτό καθ' εαυτό αναμένεται να είναι μικρό προς μεσαίο, ωστόσο τυχόν ανακάλυψη θα σημάνει πολλά περισσότερα κοιτάσματα εντός κυπριακής ΑΟΖ με βάση την υφιστάμενη γεωμορφολογία των ανθρακικών πετρωμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκικό «σουλάτσο» στην ΑΟΖ - «Μπαρμπαρός» στην Πάφο και «Ίμβρος» στο γεωτρύπανο

Προειδοποίηση κυπριακής ακτοφυλακής προς τουρκική φρεγάτα: «Μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη»


   Διαδώστε αυτό το άρθρο