What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Όσα ειπώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο με Κοτζιά εν μέσω τουρκικών προκλήσεων - Οι δηλώσεις των αρχηγών και η απογοήτευση για τη στάση της ΕΕ [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 18.07.2017 | 15:51
Πρώτη δημοσίευση: 18.07.2017 | 08:04

- Στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στις 10:30 π.μ. Εθνικό Συμβούλιο για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό
- Παραλλήλως έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην ΑΟΖ και την τουρκική προκλητικότητα
- Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου
- Συνομιλία ΠτΔ με Καγκελάριο Μέρκελ και Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ για το Κυπριακό
- NAVTEX σε άλλα αμφισβητούμενα από την Άγκυρα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και χώρου του Αιγαίου
- Είναι πρώτη φορά που δεσμεύει αυτή την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία στα τεμάχια 4,5,6 και 7
- Η παραπάνω περιοχή βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός κυπριακής ΑΟΖ
- Απαιτείται εγρήγορση, επιφυλακή και πάνω από όλα συντονισμός μεταξύ ελλαδικής και κυπριακής ηγεσίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε πριν το Εθνικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν συνεχεία ξεκίνησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία ολοκληρώθηκε πριν τη 13:00 οπότε και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων τοποθετήθηκαν δημόσια.

Μετά το πέρας της βαρυσήμαντης συνεδρίας του Εθνικού, ο ΠτΔ είχε 20λεπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τους οποίους και ενημέρωσε για τα όσα έλαβαν χώρα στο Κραν Μοντανά για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, αλλά και στα ευρωτουρκικά ζητήματα και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, εν μέσω κορύφωσης των τουρκικών προκλήσεων.
Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών Αρχηγών όπως αυτές μεταδόθηκαν από την εκπομπή "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ" του ΡΙΚ:

Ο κ. Γεάδης
, εκπροσωπώντας το ΕΛΑΜ, ανέφερε πως επέστρεψαν στο Εθνικό Συμβούλιο, καθώς πλέον γίνεται αναφορά για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό, καταθέτοντας εκ νέου τις θέσεις μας. Επιβεβαιωθήκαμε με τις εξελίξεις στο Κραν Μοντανά, ενώ αν επιμείνουμε στις υποχωρήσεις μας θα έιναι ολέθριο για την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα νέο στρατηγικό στόχο, για την απελευθέρωση και ένα ενιαίο κράτος.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γ. Περδίκης, ανέφερε πως η συνάντηση ήταν περισσότερο για να ακούσε τις απόψεις και προτάσεις μας ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος επίσης κατέθεσε τα γεγονότα στο Κραν ΜΟντανά όπως τα βίωσε εκείνος. Έδωσα αντίγραφο του 18σελιδου υπομνήματος των ΟΙκολόγων, με προώθηση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής Ελλάδος - Κύπρου, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες, για μια εξωτερική πολιτική που θα έχει συνέχεια, με στόχο και την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, ο οποίος στην Ελβετία απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων, με την στάση της κας Μογκερίνι να είναι απογοητευτική, ειδικά στο ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Έπρεπε να είχε κατατεθεί περί μη διαιώνισης των Εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων, όπως έπραξε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, και θα πρέπει σε επόμενη σύνοδο της Ε.Ε. να τεθεί αυτό το ζήτημα ξεκάθαρα. Δεν πρέπει να επιδειχθεί βιασύνη όπως σε άλλες περιπτώσεις, ενώ πρέπει να βρεθούν τρόποι να πιεστεί η Τουρκία. Στον τομέα της Ενέργειας πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Κύπρου Ελλάδας, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής ώστε να πετύχουμε συνέργειες και συνεργασίες με τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκολας Παπαδόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα ΥΠΕΞ, στο Κραν Μοντανά. Η θέση για μηδενικές εγγυήσεις και μηδέν στρατό οφείλεται ειδικά στιςπροσπάθειες του κ. Κοτζιά και δευτερευόντως στην ελληνική κυβέρνηση. Αναμένουμε κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, δια υποβαθμίσεως και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνεργασία με την Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί, εμείς εισηγηθήκαμε την σύσταση ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας, στα κεφάλαια εξωτερικής πολιτικής, Άμυνας και Ενέργειας, μεταξύ των δύο χωρών, για βέλτιστο συντονισμό στα κρίσιμα ζητήματα και συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας. Δεν ελήφθησαν αποφάσεις αλλά ανταλλαγή απόψεων σε δημιουργικό κλίμα. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και στον τομέα της Ενέργειας, αν λάβουμε υπόψιν και το έργο του EastMEd που θέλουμε να προωθήσουμε.

Ο Πόλυς Παλλήκαρος, Αναπλ. Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Ν. Κοτζιά, για την συνεισφορά τους στο Κυπριακό, σήμερα εμείς εκφράσαμε εκ νέου τις θέσεις του κόμματος περί ασφάλειας και εγγυήσεων, δώσαμε προτάσεις στον Έλληνα Υπουργό, ενώ τονίσαμε και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Ο ΥΠΕΞ δεν μας απάντησε σε αυτό το ζήτημα επιφυλασσόμενος να απαντήσει η Ελλάδα σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, αφού ευχαρίστησε για την σθεναρή της στάση την ελληνική πλευρά, αναφέρθηκε σε έγγραφο που κατέθεσε ώστε να μην επιτραπεί στην Τουρκία να υλοποιήσει τους παράνομους σχεδιασμούς της, ενώ η αυτή είναι και υπαίτιος του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά. Στόχοι της Άγκυρας ο γεωπολιτικός έλεγχος όλης της Κύπρου, με διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων στην Ν.Α. Μεσόγειο, η πολιτική της γενναιοδωρίας που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, μας φέρει προ διλήμματος για αποδοχή μιας τουρκικής λύσης ή μιας διαιώνισης της ομηρίας του κυπριακού ελληνισμού, ενώ εμείς εισηγούμεθα την σύσφιξη και εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα. Η Τουρκία πρέπει να έχει κόστος από την κατοχή, με Ελλάδα και Κύπρο να οφείλουν να μπλοκάρουν κεφάλαια δια της Ε.Ε. που προορίζονται για την Άγκυρα.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εμπειρίες του κ. Κοτζιά από το Κραν Μοντανά, με τον κ. Κυπριανού να ευχαριστεί με θερμά λόγια την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη στήριξή του στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου. Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για μεγάλη ανησυχία μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, και πως θα πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας και τις ανησυχίες των Τ/κ συμπολιτών μας. Το πλαίσιο της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα είναι το αυτό που πρέπει να κινηθούμε με βάση ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Έχουμε σκέψεις και προτάσεις, αναφορικά με το φάσμα του Κυπριακού και για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών για το Σχέδιο Β στο Κυπριακό αλλά και για την ΑΟΖ, με πιθανή μια δική της γεώτρησης εντός κυπριακής ΑΟΖ. Τέλος, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για κακούς και προβληματικούς χειρισμούς στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε ελλιπή αξιοποίηση της στάσης και του πακέτου Γκουτέρες από ε/κ πλευράς. Αναφορικά με τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην ΑΟΖ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σωστά προβαίνουμε στην αξιοποίηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ενώ ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επαίνεσε την σθεναρή στάση της Γαλλίας, ενώ ερωτώμενος αναφορικά με το αν ο κ. Κοτζιάς οδήγησε τον ΠτΔ να σκληρύνει τη στάση του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμορφώνει από μόνος του την στάση που τηρεί.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας για την διήμερη συνεδρία του Εθν. Συμβουλίου είπε ότι διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ωστόσο για να αξιοποιηθεί αυτό το κλίμα θα πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα τακτική που εισηγούμαστε βάσει των γεωστρατηγικών δεδομένων στην Ν.Α. Μεσόγειο, ώστε να αντιμετωπιστεί η επαυξημένη τουρκική προκλητικότητα. Με τον κ. Κοτζιά συζητήθηκαν τόσο τα ζητήματα του Κυπριακού, όσο και το πως θα ανατραπεί η υφιστάμενη ανισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. Το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, ικανοποιεί αρκετά όσον αφορά στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου μίλησε αρχικά για μια εξαιρετική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που διεξήχθη παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, η οποία καταδεικνύει την αγαστή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδος. Το πακέτο Γκουτέρες και οι τοποθετήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον ΔΗΣΥ, ωστόσο παρά την αποτυχία, για πρώτη φορά στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν οι Εγγυήσεις και η Ασφάλεια, προσέθεσε ο κ. Νεοφύτου. Ανέφερε πως ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υιοθετεί την δική μας θέση σε Ασφάλεια και Εγγυήσεις, όντας ξεκάθαρος πως όλος ο κατοχικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει, ενώ για τα αγήματα της ΤΟΥΡΔΥΚ και ΕΛΔΥΚ θα γινόταν παραπομπή στους Πρωθυπουργούς των χωρών. Εφόσον η Τουρκία δείξει καλή θέληση και αποδεχθεί τις θέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανοίγει ο δρόμος μιας καλής λύσης στο Κυπριακό.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, απεχώρησε άνευ δηλώσεων για να παρακαθίσει σε γεύμα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Δείτε το ρεπορτάζ της Στέλλας Μιχαήλ από το Προεδρικό Μέγαρο για το Εθνικό Συμβούλιο:


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλαισιώνεται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά εκ δεξιών του και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη εξ αριστερών του.

Στη συνεδρία συμμετέχουν από κυβερνητικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Το παρών τους δίνουν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Από πλευράς κομμάτων συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε χθες πως η συζήτηση ήταν παραγωγική και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ικανοποιημένος για την ανταλλαγή απόψεων. Σε σχέση με τις προτάσεις των κομμάτων, είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης για να δούμε πώς αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση.

Για την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ NAVTEX ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ
Η Τουρκία προχώρησε το απόγευμα σε έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους (NAVTEX) με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των θαλάσσιων τεμαχίων "4","5","6" και "7" της Κυπριακής ΑΟΖ. Η διάρκεια της δέσμευσης εκτείνεται ως τις 16 Δεκεμβρίου 2017. Όπως φαίνεται η προαναγγελία περί ερευνών στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου εν τέλει υπήρξε μια παρελκυστική "προειδοποιητική βολή" εκ μέρους της Άγκυρας.

Η Κύπρος κατά πάγια τακτική της αναμένεται πως θα εκδώσει μια ακυρωτική αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας παράλληλα για τις παράνομες δράσεις τις την Τουρκία. Εξάλλου η Άγκυρα στα εν λόγω παραπάνω τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στο "2", καθώς και σε μέρος του "11" που τώρα βρίσκεται το ναυλωμένο γεωτρύπανο της Total, "West Capella"  προβάλλει διεκδικήσεις υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον κάποια μέρη τους ανήκουν στην δική της υφαλοκρηπίδα!

Σε αυτό το κλίμα και υπό αυτό τρίσμα το Barbaros συνεχίζει να καίει άσκοπα καύσιμα στα τεμάχια 6 και 7, αλλά χωρίς να προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ούτε το τεμάχιο 11 όπου διεξάγεται η γεώτρηση, με μόνο κίνητρο να συντηρεί την ένταση, υπενθυμίζοντας την μόνιμη επωδό αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ. στην ΑΟΖ της, μέχρι αυτή την ώρα πηγαινοέρχεται

Η NAVTEX
TURNHOS N/W: 711/17
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;
A. 34 32.03 N - 032 16.28 E
B. 34 42.51 N - 032 07.82 E
C. 34 42.59 N - 031 22.35 E
D. 33 57.03 N - 031 22.50 E
E. 33 51.32 N - 031 46.42 E
F. 33 47.16 N - 032 16.29 E
3 NM BERTH REQUESTED.

Διαβάστε αναλυτικά για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη γαλλική φρεγάτα και στο τεμάχιο «11» η Γαλλίδα ΥΠΑΜ – Κίνηση υψηλού συμβολισμού έναντι απειλών στην ΑΟΖ

Το «Barbaros» πλέει άσκοπα ανοιχτά της Πάφου

Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush «τύφλωσε» τουρκικά μαχητικά πλησίον του «West Capella» - Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ σε φρεγάτα δίπλα στο «11»

Μιλλιέτ: Επί τάπητος νέος οδικός χάρτης για Κυπριακό από Άγκυρα και κατεχόμενα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο