What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Θετική εξέλιξη για Κύπρο η ενεργειακή σύμπραξη Ισραήλ - Αιγύπτου - Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες της τουρκο-ισραηλινής επαναπροσέγγισης;

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 21.08.2017 | 17:36
Πρώτη δημοσίευση: 21.08.2017 | 09:26
     

- Ξανά στο προσκήνιο το σενάριο της ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ-Αιγύπτου μέσω... Κύπρου
- Η αρχή έγινε με υπογραφή νομοθετημάτων από τον Πρόεδρο Σίσι περί εισαγωγής Φυσικού Αερίου
- Economist: Πολύ καλύτερη λύση για το Ισραήλ ο αγωγός προς Αίγυπτο παρά προς Τουρκία
- Θα διοχευτευθούν ποσότητες από Λεβιάθαν και ενδεχομένως από κυπριακά κοιτάσματα στα αιγυπτιακά τερματικά
- Καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και λόγω εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων πολιτικοί σύμβουλοι επέσειαν σχεδόν ως θέσφατο την απειλή μιας τουρκο-ισραηλινής επαναπροσέγγισης λόγω αγωγού
- Στη μέγγενη των πιέσεων αυτών με μικροπολιτικό όφελος εντάχθηκε και η έντονη κριτική για την μαζική παρουσία Ισραηλινών κομάντος στο Τρόοδος

Εδώ και πάνω από ένα μήνα συζητείται εκ νέου και σε πιο στέρεη βάση το σενάριο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, καθώς ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ αλ-Σίσι υπέγραψε νόμο βάσει του οποίου επιτρέπεται πλέον σε εταιρείες να προχωρήσουν σε εισαγωγές φυσικού αερίου, καθώς στο παρελθόν αντίστοιχη συνεργασία ναυάγησε στο παρά πέντε κυριολεκτικά ένεκα της απουσίας συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και λόγω πολιτικών κλυδωνισμών. Η νέα νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο τρέχον έτος, ωστόσο όπως πληροφορούμαστε από το άρθρο του Ανδρέα Πιμπίσιη για τον "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ" μια εκ των εταιρειών έχει ήδη εκκινήσει συζητήσεις για αγορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν της ισραηλινής ΑΟΖ. 

Εξάλλου, μια τέτοια εξέλιξη προιωνίζεται μόνο θετικές εξελίξεις για τους ενεργειακούς αλλά και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβαθμίζοντας έτι περαιτέρω τον ήδη ενισχυμένο ρόλο της στην περιοχή. Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο και τις υπολειτουργούσες εγκαταστάσεις υγροποίησης εντάσσεται πλέον ως ισχυρό σενάριο στην ενεργειακή ατζέντα των χωρών της περιοχής κατόπιν της υιοθέτησης της σχετικής νομοθεσίας από το Κάιρο, η οποία "λύνει τα χέρια" τόσο των εγχώριων εταιρειών, όσο και των ξένων επενδυτών και των γειτονικών χωρών, στέλνοντας την Τουρκία στο ενεργειακό "καναβάτσο".

Εξάλλου και η Κύπρος θα δύναται και εκείνη με τη σειρά της να διοχετεύει το δικό της φυσικό αέριο προς τα αιγυπτιακά τερματικά υγροποίησης, κάτι το οποίο η Λευκωσία είχε ως επεξεργασμένο σενάριο εδώ και αρκετό καιρό. Επίσης, ως ενδιάμεσος διαμεσολαβητικός κρίκος, αν συνεχίσουν να προκύπτουν πολιτικής φύσεως προβλήματα, ένεκα "παράδοσης αντιπαραθέσεων" στην απευθείας ισραηλινο-αιγυπτιακή συνεργασία, η κυπριακή πλευρά είχε προβάλλει την ιδέα να λειτουργήσει ως "γέφυρα" για το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν το οποίο θα περνά με αγωγό προς την Κύπρο και εν συνεχεία θα συμποσούται με το κυπριακό φυσικό αέριο και κατόπιν θα διοχετεύονται οι ποσότητες προς την Αίγυπτο.

Από την ώρα που ανοίγει ο δρόμος να μπορούν οι εταιρείες φυσικού αερίου της Αιγύπτου να προχωρήσουν σε εισαγωγές τότε διευκολύνονται πολύ οι διαδικασίες για να ξεπεραστούν και πολιτικά ζητήματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο βρετανικός «Economist» σε πρόσφατο δημοσίευμά του σημείωσε πως το Ισραήλ αντί τη λύσης για αγωγό προς την Τουρκία μπορεί να βρει μια πολύ καλύτερη μέσω Αιγύπτου.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι αιγυπτιακοί σταθμοί υγροποίησης δίνουν ευκαιρία στο Ισραήλ για να προωθήσει απ’ εκεί το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη και λόγω της συνεργασίας που είχαν στο παρελθόν Αίγυπτος και Ισραήλ θεωρείται σίγουρο ότι θα ανατρέψει τα δεδομένα για έναν τουρκοϊσραηλινό αγωγό.

ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ...

Φαίνεται πως για λόγους καθαρά προεκλογικού ενδιαφέροντος, ενόψει Προεδρικών εκλογών, αρκετοί ειδήμονες επί των ενεργειακών και γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και πολιτευτές και σύμβουλοι, προσκείμενοι σε διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης, πολλάκις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με χαρακτηριστική εμμονή επέμεναν σχεδόν μετά βεβαιότητας ότι επίκειται μια νέα τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση με άξονα τον υπό σχεδίαση αγωγό που θα διοχετεύει ισραηλινό Φ.Α. στην ασταθή Τουρκία του Πρόεδρου Ερντογάν. Παρόλο που και κάποιοι ισραηλινοί κύκλοι συμφερόντων "φλέρταραν" με την ίδεα, εντούτοις το κράτος του Ισραήλ τηρεί πολύ συγκεκριμένη στάση, συχνά αναμονής, σε σειρά θεμάτων, στέλνοντας και τα κατάλληλα μηνύματα και προς τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα ότι πάνω από όλα βρίσκεται το εθνικό-κρατικό συμφέρον, με ο, τι αυτό συνεπάγεται και στις κινήσεις στο πεδίο των ενεργειακών πολιτικών.

Εξάλλου, πολλοί ήταν και εκείνοι, ειδικά εξ αριστερών αυτή την φορά, οι οποίοι έψεξαν προφασιζόμενοι διάφορα ευφάνταστα και απίθανα σενάρια, την πρωτοφανούς κλίμακας μαζική παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων και δη ειδικών δυνάμεων  στο έδαφος της Κ.Δ. και συγκεκριμένα στο Τρόοδος. Ξεκάθαρο και πέραν πάσης αμφιβολίας ήταν ότι η παρουσία τους δεν είχε καμία σχέση με το ότι το Τρόοδος ομοιάζει με εδάφη του Λιβάνου, (τα οποία ούτως ή άλλως οι Ισραηλινοί τα γνωρίζουν ήδη πολύ καλά) αλλά αποσκοπούσε στο να περάσει ένα πολύ συγκεκριμένης μορφής μήνυμα προς τους αναθεωρητικούς της Άγκυρας ότι Τελ Αβίβ και Λευκωσία έχουν αναβαθμίσει ανεπισήμως έτι περαιτέρω την διμερή τους συνεργασία, σε επίπεδα ακόμα "ανεξερεύνητα", όπως κάποια από τα μονοπάτια του Τροόδους... όπου και ασκήθηκαν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χααρέτζ: Η Αίγυπτος ανοίγει το δρόμο για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο