What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Υπογράφηκε και επισήμως η πώληση S-400 στην Τουρκία - Πολλαπλά τα στρατηγικά οφέλη της Μόσχας, ανησυχία στο NATO

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.09.2017 | 21:36
Πρώτη δημοσίευση: 12.09.2017 | 10:40
     

- Τελικά φαίνεται πως δεν ήταν μόνο διπλωματικό-επικοινωνιακός μοχλός πίεσης της Άγκυρας προς την Δύση οι S400
- Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400
- Επιβεβαίωση στο ανώτατο επίπεδο από τον σύμβουλο του Πούτιν για ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας
- "Κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών , οι οποίες θα ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία"
- Η Ρωσία μάλιστα έβαλε σε προτεραιότητα το συμβόλαιο με την Άγκυρα, ενώ άλλες χώρες περιμένουν στην "ουρά"...
- "Παγωμάρα" και στα επιτελεία Ελλάδος και Κύπρου

 Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο είναι έτοιμο προς υλοποίηση. Την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

«Το συμβόλαιο έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο προ υλοποίηση» δήλωσε ο Κόζιν-και προσέθεσε: «Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών , οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα αυτά θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά. «Είναι χώρες - όπως είπε - της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων και από μια σειρά χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το σύστημα αυτό (των S-400 -σ.σ)»

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Κόζιν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι «τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας».

Ανησυχία στα επιτελεία Ελλάδος-Κύπρου - Προβληματισμός σε Ισραήλ και Ιράν
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρήστης του συστήματος S-300, εν τινεί μέτρω αρκετά υποδέεστερου σε χαρακτηριστικά εν σχέσει με το πιο σύγχρονο S-400 έχει πολλούς λόγους πλέον να ανησυχεί για την αεράμυνά της, όπως με μια ματιά στον χάρτη αρκεί κανείς να διαπιστώσει.


Εξάλλου με την Κύπρο να βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην "ομπρέλα" του S-400 είναι προφανές ότι και το Ισραήλ που συχνά πυκνά ασκείται με τις αεροπορικές του δυνάμεις στο FIR Λευκωσίας θα προκαλέσει πρόβλημα σε επίπεδο σχεδιασμού, ενώ και το Ιράν, για διαφορετικούς γεωπολιτικούς λόγους έχει κι αυτό τις ανησυχίες του, καθώς η μεγάλη χώρα πυλώνας των Σιιτικών δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή και μεγαλο-εισαγωγέας ρωσικού οπλισμού δεν βλέπει με καλό μάτι την συνεργασία Άγκυρας-Μόσχας που υποβαθμίζει τον ρόλο της Τεχεράνης στην περιοχή.

Δηλώσεις Ερντογάν
Και προκαταβολή έχει δοθεί στη Ρωσία για τους S400, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ για τη Γερμανία ανέφερε ότι δεν έχουν πρόβλημα με το γερμανικό λαό αλλά με τη στάση των Γερμανών αξιωματούχων.

Σε δηλώσεις του εν πτήσει καθ' οδόν προς το Καζακιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τόσο ο ίδιος όσον και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι για αυτό το θέμα. “Κανείς δεν έχει δικαίωμα να συζητά τις ανεξάρτητες αρχές ή ανεξάρτητες αποφάσεις της Τουρκίας για την αμυντική της βιομηχανία ή την άμυνά της”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε, στο παρελθόν η Τουρκία δεν μπορούσε να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τελικά η ίδια η Τουρκία άρχισε να παράγει τα δικά της μόνη της.

Για τη Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τρία εκατομμύρια ομοεθνείς του ζουν εκεί. “Το πρόβλημα πηγάζει από τη Γερμανία, με τους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης και τη λανθασμένη στάση τους. Πρέπει να τερματιστεί η λάθος στάση. Είδαμε τί έκαναν την περίοδο του δημοψηφίσματος. Στην περίπτωση που συνεχίσουν τις επιθέσεις ασφαλώς ως Τουρκική Δημοκρατία δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να δούμε κανονικά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει μετατραπεί σε μια χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το γερμανικό λαό".

"Είμαστε μόνο ενοχλημένοι λόγω της λάθος συμπεριφοράς των αξιωματούχων της Γερμανίας. Ναι, είναι σε προεκλογική περίοδο, αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό είναι θέμα της Γερμανίας της ίδιας”, ανέφερε.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για την αγορά των S-400 από την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της 'Αγκυρας να αγοράσει από τη Ρωσία τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόνι Μάικλ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ανταποκριτή του TASS στην Ουάσιγκτον.

"Ενημερώσαμε του Τούρκους αξιωματούχους για το ότι ανησυχούμε όσον αφορά την επικείμενη αγορά των S-400", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ότι "συζητάμε ανοιχτά με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό και έχουμε υπογραμμίσει ότι είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν σημαντικές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού".

"Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ", ανέφερε. Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία " διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις τους που αφορούν τις αγορές στρατιωτικού οπλισμού" και πως "η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αντιπυραυλική συστήματα που παράγουν οι χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της στον τομέα της αντιπυραυλικής της άμυνας".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο «καναβάτσο» ρίχνει ο Πούτιν το ΝΑΤΟ με τους «τούρκικους» S-400

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο η παράδοση ενός εκ των δύο Σέρβων εκτελεστών - Η «ταρίφα» των 100 χιλ. για το Αλεξούι και ο δεσμοφύλακας
  2. Σοκ στη Μουταγιάκα! Ο πατέρας αναζητούσε τον γιο του κι αυτός ήταν νεκρός επί 2 μέρες στο διαμέρισμά του
  3. Διεθνής καταγγελία για την εκστρατεία φίμωσης της «Afrika» από την κυβέρνηση Ερντογάν
  4. Πάφος: Εκρηκτικός μηχανισμός κάτω από το αυτοκίνητο 28χρονου
  5. Θρίλερ στο Αιγαίο! 33 Τούρκοι επιστήμονες με ταχύπλοο ζητούν πολιτικό άσυλο! «Κινδυνεύει η ζωή μας»!
  6. «Τάπα» Α/ΓΕΝ στον Τούρκο ομόλογό του: Η Ελλάδα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα