What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

16.09.2017 | 16:13
Τελευταία ενημέρωση: 16.09.2017 | 16:19

ECOFIN: Φορολόγηση των «γιγάντων» του διαδικτύου και της ψηφιακής οικονομίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων για τις εταιρείες με έμφαση στις εταιρείες "ψηφιακούς γίγαντες", συζήτησαν οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την δεύτερη μέρα της άτυπης συνάντησης τους στο Ταλίν.


Δέκα χώρες μάλιστα, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο αναφέρουν ότι "είναι απαράδεκτο αυτές οι εταιρείες να δρουν στην ΕΕ και να αποδίδουν ελάχιστα στα δημόσια έσοδα" και ζητούν την επιβολή "αντισταθμιστικού" φόρου, συνδεδεμένου με το τζίρο των επιχειρήσεων αυτών, αναθέτοντας μάλιστα στην Κομισιόν να επεξεργαστεί την πρακτική μέθοδο για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Ο νέος φόρος που θα πρέπει να εισηγηθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με τις 10 αυτές χώρες θα πρέπει να αντανακλά την πραγματική δραστηριότητα των ψηφιακών γιγάντων του διαδικτίου στην ΕΕ και μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα ή σε συνδυασμό με την Κοινή Βάση Εταιρικής Φορολόγησης (CCTB και CCCTB) που προωθεί ήδη η Κομισιόν. Το κείμενο των 10 ξεπερνά την συναίνεση που επετεύχθη στο ECOFIN.

Κατά συνάντηση οι υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν γρήγορα και να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία στο Συμβούλιο το Δεκέμβριο.

"Για εμάς, είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε σε νέους διεθνείς φορολογικούς κανόνες που θα λαμβάνουν επίσης υπόψη τα επιχειρηματικά μοντέλα της ψηφιακής οικονομίας. Αυτό θα εγγυάτο την ίση φορολογία όλων των εταιρειών ανεξάρτητα από τον τόπο ή τον τόπο δραστηριότητάς τους. Ελπίζω ότι η σημερινή συζήτηση μας βοήθησε να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά σε μια κατάλληλη λύση ", δήλωσε ο Toomas Tõiste, Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, μετά τη συνάντηση.

"Τα φορολογικά προβλήματα που συνδέονται με την ψηφιακή οικονομία και η ανάγκη για νέες λύσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι χώρες στερούνται φορολογικών εσόδων και για να αντισταθμίσουν αυτό, επιβάλλουν μονομερή μέτρα. Αυτό όμως βλάπτει την κοινή μας αγορά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ", πρόσθεσε ο υπουργός. "Έτσι, όσο πιο γρήγορα φτάσουμε σε μια λύση τόσο το καλύτερο. Αυτό εγγυάται τη δικαιότερη φορολόγηση των εταιρειών και δημιουργεί ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. "

Σύμφωνα με τον Υπουργό Tõniste, μια κοινή λύση που καλύπτει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης σημαντική επειδή διάφοροι φορολογικοί ξεχωριστοί κανόνες στα κράτη μέλη μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλή φορολογία και να οδηγήσουν στην πεποίθηση ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός της ΕΕ είναι πιο προσοδοφόρα από ό, τι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για την προσέγγιση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε μπορούμε επίσης να επηρεάσουμε τους παγκόσμιους κανόνες κατά τρόπο ευνοϊκό για εμάς. Όλοι συμφωνούμε ότι μια παγκόσμια λύση θα ήταν η καλύτερη λύση ", δήλωσε ο υπουργός.

Τα επιχειρηματικά μοντέλα της ψηφιακής οικονομίας διαφέρουν σημαντικά από τα επιχειρηματικά μοντέλα της παραδοσιακής οικονομίας και οι εταιρείες λειτουργούν συχνά σε πολλές χώρες, σημειώνει η Εσθονική Προεδρία. Ωστόσο, οι διεθνείς κανόνες για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών υποθέτουν ότι για να δημιουργηθεί φορολογητέο εισόδημα, η εταιρεία πρέπει να είναι φυσικά παρούσα. Αυτό επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να μην πληρώνουν τους φόρους τους, επειδή οι φορολογικοί κανόνες είναι ξεπερασμένοι. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η κατάσταση δεν μπορεί απλώς να λυθεί με μέτρα που εμποδίζουν τις εταιρείες να αποφύγουν τους φόρους τους.

Η Εσθονία θεωρεί ότι κατά την επικαιροποίηση των φορολογικών κανόνων είναι σημαντικό να εγκαταλειφθεί η απαίτηση ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι παρόντες φυσικά σε μια χώρα ή να διαθέτουν δικά τους περιουσιακά στοιχεία και να την αντικαταστήσουν με την έννοια της μόνιμης μόνιμης εγκατάστασης. Προϋπόθεση για αυτό είναι μια ακριβέστερη συμφωνία για τους εικονικούς φορολογούμενους που πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Moσκοβισί: Η Κύπρος να μη φοβάται - Η Κομισιόν δεν θα προτείνει ενιαία ευρωπαϊκή φορολογία επιχειρήσεων
  2. Τελευταία μέρα καταβολής δόσεων φορολογίας η 31η Δεκεμβρίου
  3. Η Ikea στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή
  4. ECOFIN: Ενέκρινε νέους κανόνες για τον ΦΠΑ
  5. Ecofin: Υπό έγκριση νέο σύστημα επίλυσης διαφορών διπλής φορολόγησης μεταξύ των κρατών-μελών