What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

Ερντογάν: Έξω το ΝΑΤΟ από τις συμφωνίες της Τουρκίας

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 16.09.2017 | 19:57
Πρώτη δημοσίευση: 16.09.2017 | 16:25

“Είναι απόφαση της Τουρκίας τί θα κάνει με την άμυνά της”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση για τους S400 που η χώρα του αγοράζει από τη Ρωσία λέγοντας ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Στην ουσία ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε τους κανόνες του ΝΑΤΟ. Πριν από χρόνια η Ελλάδα αγόρασε S-300. Κάνατε τίποτα; Όχι. Τώρα εμείς υπογράψαμε συμφωνία με την ίδια χώρα για αγορά S-400 και ενοχλήθηκαν. Μας προμηθεύσατε εσείς και αρνηθήκαμε να πάρουμε ένα τέτοιο σύστημα; Ή μήπως οι χώρες του ΝΑΤΟ μας παρείχαν στήριξη σχετικά με τους πυραύλους; Όχι, τους ζητήσαμε αλλά δεν μας έδωσαν.

Άρα εμείς θα κοιτάξουμε το συμφέρον μας και αφού το βρήκαμε από αλλού, θα το αγοράσουμε από εκεί. Και συμφωνίες θα υπογράψουμε με όποιον θέλουμε και σε όποια βήματα θέλουμε εμείς θα προβούμε. Θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να καινοτομούμε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε μέσα στους κανόνες του ΝΑΤΟ. Είναι πρακτικές που σκοπό έχουν να παρεμποδίσουν την ενδυνάμωση της Τουρκίας”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “Θεωρούν προκλητικό μια χώρα σαν την Τουρκία να αποκτά τέτοιες ισχυρές αμυντικές δυνατότητες. Έχουμε προχωρήσει αρκετά στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας. Αλλά ακόμη έχουμε πολύ σημαντικά βήματα να κάνουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε επ’ αυτού”.

Για το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου στο Βόρειο Ιράκ για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για σοβαρή πολιτική απειρία και πως τέτοια πολιτική αντίληψη δεν μπορεί να υπάρχει.
Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Κουρδικής Διοίκησης Βορείου Ιράκ Μεσούτ Μπαρζανί πάρα πολύ λανθασμένες επειδή όπως είπε γνωρίζει εδώ και χρόνια την ευαισθησία της Τουρκίας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. “Η άποψή μας είναι σαφής, αλλά το επίπεδο της ευαισθησίας μας ο ίδιος (ο Μπαρζανί) θα το δει πολύ ξεκάθαρα μετά από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22 μηνός».

Απευθυνόμενος στον Μπαρζανί ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Εαν εσείς προσπαθήσετε να κηρύξετε ένα ανεξάρτητο κράτος, συγνώμη αλλά κανείς δε θα σας πει ‘εντάξει’. Εδώ υπάρχουν οι Τουρκμένοι, στα νότια στην άλλη πλευρά, στη Μουσούλη υπάρχουν οι Άραβες. Δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε. Ενώ όλα αυτά είναι ξεκάθαρα κανείς δεν θα πει ‘ναι’ έτσι εύκολα σε ένα βήμα που θα απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ”.

Για την κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ‘η Γερμανία έχει ανάγκη την Τουρκία’. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους κυβερνώντες στη Γερμανία ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια, ειδικά την περίοδο του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, είπε για την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ ότι είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της σε σχέση με άλλους πολιτικούς της Γερμανίας.

«Δεν γνωρίζω τι θα γίνει μετά τις εκλογές τους την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι όπως είναι σήμερα, η ατμόσφαιρα θα αλλάξει, διότι έχουν ανάγκη την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Αφρίν: Μπαίνει ο συριακός στρατός για να απωθήσει τους Τούρκους
  2. Δορυφορικές φωτογραφίες από το Saipem - «Όμηρος» των τουρκικών πλοίων
  3. Τηλεφωνική επικοινωνία για Αφρίν Ερντογάν – Πούτιν και Ιντλίμπ
  4. Δύο μυστικές συναντήσεις Ερντογάν με Γερμανό ΥΠΕΞ
  5. Μια κυρία προωθείται στη θέση του ΓΓ ΝΑΤΟ
  6. Εκβιασμοί Ακιντζί για φυσικό αέριο: «Ενδιάμεση φόρμουλα ή ξεκινάμε γεωτρήσεις με Τουρκία»