What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

18.09.2017 | 16:54
Τελευταία ενημέρωση: 18.09.2017 | 20:42

Δίκη Τράπεζας Κύπρου: Καταγγελία κατά του Μιχάλη Ολύμπιου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου, καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλη Ολύμπιο για παρέμβαση του στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων πρώην ανώτατων στελεχών της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των τελικών αγορεύσεων, εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει τη γραπτή του αγόρευση ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου και σήμερα προέβη στη τελική του αγόρευση ο δικηγόρος των Αριστοδήμου και Αρτέμη, Δημήτρης Αραούζος.

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Πολυβίου ζήτησε τη λόγο για να αναφέρει στο δικαστήριο ότι ο Μιχάλης Ολυμπίου, ο οποίος κατέθεσε στην υπόθεση ως μάρτυρας κατηγορίας, δημοσίευσε δύο άρθρα του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» τον περασμένο Αύγουστο υπέρ της θέσης που εξέφρασε ενώπιον του Κακουργιοδικείου και εναντίον των κατηγορουμένων.

Ο κ. Πολυβίου έκανε λόγο για «μια απίστευτη και κραυγαλέα επέμβαση στο έργο του δικαστηρίου» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά στη πολύχρονη θητεία του ως δικηγόρος «που μάρτυρας κατηγορίας μετά που έδωσε μαρτυρία και πριν το τέλος της δίκης αρθρογραφεί υπέρ της θέσης που εξέφρασε και εναντίον των κατηγορουμένων».

Είπε ότι η ενέργεια του κ. Ολυμπίου αποτελεί «σαφέστατη καταφρόνηση του δικαστηρίου από παράγοντα της δίκης» και «πλήγμα όχι μόνο στη δίκη αλλά και στο δικαστήριο και στην απονομή της δικαιοσύνης».
Υποστήριξε επίσης ότι μόλυνε τη διαδικασία, κατά την έκφραση του, διατυπώνοντας τη θέση ότι όλοι επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ακόμη και οι δικαστές.

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος τον ενημέρωσε, όπως είπε, ότι έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας εναντίον παντός υπευθύνου.
Ζήτησε παράλληλα από το δικαστήριο να παραβλέψει και να αγνοήσει τη μαρτυρία του Μιχάλη Ολύμπιου «η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή όταν ο ίδιος τη μολύνει με αυτή του την ενέργεια».

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για διερεύνηση αυτού του θέματος στη βάση των δύο δημοσιευμάτων του κ. Ολύμπιου.

Στη συνέχεια προχώρησε με την τελική του αγόρευση ο κ. Αραούζος κατά την οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η παρούσα υπόθεση δεν θα έπρεπε να είχε αχθεί ενώπιον του δικαστηρίου αλλά ούτε και ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χαρακτηρίζοντας το ως αδιανόητο το ότι ο λειτουργός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκης Πιερίδης, βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, είχε δηλώσει ενώπιον του δικαστηρίου ότι με βάση τα γεγονότα που είχε υπόψη του, η Τράπεζα θα μπορούσε στις 14/6/2012 να είχε εκδώσει ανακοίνωση ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα θα μπορούσε να ανέλθει στα €500 εκ.

Ο κ. Αραούζος εξήγησε ότι από τη δήλωση αυτή του κ. Πιερίδη γίνεται αντιληπτό ότι ο κ. Πιερίδης δεν μιλούσε για ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά γι’ αυτά που γνώριζε εκ των υστέρων και πως δεν είχαν επέλθει εκείνες οι αλλαγές και οι μεταβολές, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία, που να δικαιολογούσαν την ανάγκη επικαιροποίησης της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει η Τράπεζα στις 10/5/2012, με την οποία ανακοίνωνε ότι το έλλειμμα ανερχόταν στα €200 εκ.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 26/9 η ώρα 9 το πρωί και στις 29/9 στις 11.30 με τις τελικές αγορεύσεις των δικηγόρων των Ηλιάδη, Πεχλιβανίδη και Κυπρή και θα ακολουθήσει η τελική αγόρευση της Κατηγορούσας Αρχής.

Στη συνέχεια το δικαστήριο θα ορίσει ακόμη μια δικάσιμο κατά την οποία θα θέσει προς όλες τις πλευρές τυχόν διευκρινιστικά ερωτήματος προτού εκδώσει την τελική του ετυμηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δολοφονία ταξιτζή: «Περνούσε ώρες στον υπολογιστή με παιχνίδια για όπλα, δεν είχε φίλους»
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  3. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  4. Στην τελική ευθεία μπαίνει η έκδοση του Φακέλου της Κύπρου
  5. Δίκη ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Ένσταση από κατηγορούμενους στην κατάθεση εκθέσεων για τραπεζικά δεδομένα
  6. Ξανά στο δικαστήριο ο 72χρονος που μαχαίρωσε τον σκύλο Max