What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

Απίστευτο αλαλούμ και πολύ κακό για το τίποτα στις προεκλογικές κόντρες για το έγγραφο Γκουτέρες και τη «διάσταση» Κοτζιά - Λευκωσίας

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 19.09.2017 | 13:28
Πρώτη δημοσίευση: 19.09.2017 | 12:21

- Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις παίρνει η κόντρα περί φαινομενικής διάστασης Λευκωσίας-Κοτζιά για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες
- Σφοδρό πυρ κατά Νικόλα Παπαδόπουλου από το Προεδρικό: "Ψεύδεται... έχουν ειπωθεί όλα στο Εθνικό Συμβούλιο"
- Πλείστα των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωσή τους στο Εθνικό Συμβούλιο
- Αβ. Νεοφύτου: Απόλυτη συμφωνία με τον Ν. Κοτζιά για το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες
- Διπλωμάτεςστην Αθήνα εκτιμούν πως ετέθη το ζήτημα του εγγράφου από τον ΥΠΕΞ προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία στο Κυπριακό
- Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε αποδεκτή την πρόσκληση Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Τουρκία

Την ώρα που ο ΠτΔ βρίσκεται στην Νέα Υόρκη προκειμένου να προσφωνήσει τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατέθεσε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου ο ΓΓ, αφού ανέφερε ότι δεν έχει δει τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, πρόσθεσε:
«Πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, καθώς (εκείνη την ώρα) ήταν σε ένταση ο διάλογος για τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, το τι εννοούσαν με την εσαεί παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων ή την δημιουργία βάσεως. Έγινε επιδερμικά μία συζήτηση. Όντως ο κ. Κοτζιάς ανεφέρθη, όπως κι εμείς, όμως ομιλώ για μια ολιγόλεπτη παρέμβαση σ’ αυτά τα θέματα, διότι το ουσιώδες ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες και πιο συγκεκριμένα η πρώτη πτυχή που άπτονταν του τερματισμού των εγγυήσεων και ιδιαίτερα των επεμβατικών δικαιωμάτων».

Σήμερα εξάλλου το πολιτικό σκηνικό είναι φορτισμένο με βάση τη φερόμενη διάσταση απόψεων Λευκωσίας - Κοτζιά για το έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ωστόσο στελέχη του ΔΗΣΥ τείνουν να υποβαθμίσουν τη σημασία του εγγράφου αυτού καθώς ουσιαστικά έπεται του πλαισίου διαπραγμάτευσης, και πάλι του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς το εν λόγω έγγραφο αφορά στην εφαρμογή των παραμέτρων, σε δεύτερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση καθίσταται προφανές ότι Αθήνα και Λευκωσία για κάποιο λόγο δείχνουν να αποδίδουν διαφορετική βαρύτητα στο έγγραφο Γκουτέρες, με Έλληνες διπλωμάτες να κρίνουν πως αυτό έγινε από τον κ. Κοτζιά προς διευκόλυνση επανεκκίνησης του διαλόγου στο Κυπριακό.

Την οργή του Προεδρικού εισπράττει για πολλοστή φορά το ΔΗΚΟ, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο να πλέει μένεα κατά του Νικόλα Παπαδόπουλου, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται και πως έχει υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση κατά την διάρκεια του επίμαχου Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι οι θέσεις Λευκωσίας και Αθηνών διαμορφώνονται από κοινού, ενώ ακόμα χειρότερα, ο ίδιος ο κ. Μαλάς, προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε παντελή άγνοια του κόμματος επί του εγγράφου του Γ.Γ. του ΟΗΕ!

Εξάλλου, πλείστα των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαρχής έχουν δηλώσει άγνοια περί του περιεχομένου, επικαλούμενα μεταξύ άλλων σκόρπιες δημοσιογραφικές και μη αναρτήσεις, καθώς και πληροφορίες περί του συγκεκριμένου εγγράφου, κάτι το οποίο κατά την αντιπολίτευση φανερώνει έλλειψη και κενά ενημέρωσης στο Εθνικό Συμβούλιο γύρω από το Κυπριακό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Νίκος Κοτζιάς είχε ενημερώσει για την ύπαρξη ενός εγγράφου Γκουτέρες, χωρίς, ωστόσο, να μπει σε λεπτομέρειες κατά την παρουσία του στη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά το Crans-Montana. Καμιά άλλη ενημέρωση επί του περιεχομένου δεν είχαν, επισημαίνει, πέραν κάποιων πολύ γενικών αναφορών.

Από πλευράς ΑΚΕΛ υπάρχει η πεποίθηση πως τα όσα αναφέρονται στο περίφημο πλέον έγγραφο ο Γκουτέρες, επιβεβαιώνουν τα όσα εδώ και καιρό το κόμμα έχει αναφέρει, πως δηλαδή στο Crans-Montana είχε δοθεί μια ευκαιρία προοπτική επίλυσης, την οποία απέτυχε να αξιοποιήσει όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έτσι ώστε είτε να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να προχωρήσει ένα βήμα περαιτέρω η διαδικασία, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία, κάτι μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει κατορθωτό, με την Άγκυρα να παραμένει στο απυρόβλητο.

Εξάλλου, ο Άντρος Κυπριανού, παραχωρώντας δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, επεσήμανε ότι "Με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στην επιστολή που μου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με άλλους επιλεγμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους", ενώ ο Γ.Γ. δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ πως δηλαδή ναι μεν υπήρξε αναφορά στο Έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο, πλην όμως επιδερμική, με τον κ. Κυπριανού να αναφέρει σχετικά: "Εγώ δεν θυμούμαι αναφορά στο έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο. Πρώτη φορά ενημερώνομαι για το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου". Για το ΑΚΕΛ, προσέθεσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ πως "Πολύ σωστά ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί αυτό το έγγραφο. Έπρεπε εμείς να ζητούσαμε να διαφυλαχθεί το έγγραφο".

Δείτε την αντίδραση του Προεδρικού δια του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βικτ. Παπαδόπουλου:

Η θέση Αβέρωφ Νεοφύτου
Το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, είπε πως αποτελεί ύβρη προς τον κ. Κοτζιά η ερμηνεία ότι το έγγραφο είναι μια καμουφλαρισμένη συνέχιση των εγγυήσεων.

Μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε αρχικά στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν κάνει στο Κραν Μοντανά, δηλαδή το πλαίσιο Γκουτέρες και ιδιαίτερα επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο ίδιος ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής και εποπτείας της λύσης που κατέθεσε στο δείπνο της 6η Ιουλίου. Με αυτές τις προτάσεις, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως συμφωνεί.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, είχε πει πως υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί και το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που είχε κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις. Ξεκάθαρα, πρόσθεσε, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο πλαίσιο Γκουτέρες και ιδιαίτερα στο άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή και την εποπτεία της λύσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες όπως καταγράφηκε από τα ΗΕ, σημειώνοντας πως στο θέμα της ασφάλειας αναγνωρίζεται πως χρειάζεται ένα νέο καθεστώς, όχι συνέχεια του παλιού, τερματισμός του μονομερούς δικαιώματος της επέμβασης και της Συνθήκης Εγγυήσεως.

Επίσης, το πλαίσιο αναφέρει πως η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα στέρεο σύστημα διασφαλίσεων όπου όλη η Κύπρος και οι Κύπριοι θα αισθάνονται ασφαλείς και από μια ισχυρή εφαρμογή και μηχανισμούς επιτήρησης που θα συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον ένα εξωτερικό στοιχείο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Όπως σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, ο ΓΓ τονίζει ότι οι νυν εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να εποπτεύουν τους εαυτούς τους.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, περιέγραφε τον μηχανισμό εφαρμογής της πρότασης Γκουτέρες, που περιλάμβανε ένα διεθνή μηχανισμό που θα είχε την ευθύνη της παρακολούθησης και της εφαρμογής της λύσης, χωρίς να έχουν λόγο και ρόλο στην εποπτεία της εφαρμογής οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η δημόσια συζήτηση πρέπει να μπει σε μια τάξη καθώς γίνεται μια συνεχής παραπληροφόρηση, την στιγμή που ο ίδιος παραθέτει κείμενα. Όσον αφορά στο γιατί το άτυπο έγγραφο δεν συζητήθηκε, ανέφερε πως όπως είπε και ο κ. Κοτζιάς το έγγραφο αφορούσε τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, και από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια του δείπνου η τουρκική πλευρά δεν συζητούσε την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν υπήρχε λύση.

Σε σχέση με τις επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν τέθηκε υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν λέει ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός ψεύδεται, αλλά πως πιθανόν να μην αντιλήφθηκαν ότι σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις έγινε σαφέστατη αναφορά στο άτυπο έγγραφο, τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διάβασε αποσπάσματα αν όχι ολόκληρο το έγγραφο, όσο και από τον 'Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είχε προβεί και σε πολιτική τοποθέτηση ότι το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο «έχουμε εθνική υποχρέωση να το καταστήσουμε κεκτημένο της διαδικασίας, κάτι που είπε σαφέστατα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως δεν ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο έγγραφο ή το οποιοδήποτε πλαίσιο είναι τέλειο και επεσήμανε πως ο ίδιος δεν επρόκειτο ποτέ, ακόμη και αν το είχε στην κατοχή του το έγγραφο, να το έδινε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, απαντώντας αν το έγγραφο περιλάμβανε μόνο το θέμα της εφαρμογής, είπε πως για αυτό έλεγε για τον μηχανισμό επιτήρησης μετά από τη λύση, και οι εγγυήτριες δυνάμεις να εποπτεύουν τους εαυτούς τους, αλλά έδινε κάποιο ρόλο συμμετοχής ως παρατηρητές και όχι ως τα μέλη που θα έπαιρναν αποφάσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ερμηνείες στην Κύπρο ότι το συγκεκριμένο άτυπο έγγραφο αποτελεί μια καμουφλαρισμένη κατάσταση των συνθηκών εγγυήσεων, αποτελούν ύβρη, όχι για τον ίδιο αλλά για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος το θεωρεί πολύ σημαντικό και πως πρέπει να το κάνουμε κεκτημένο.
Με πληροφορίες από ΡΙΚ, ΚΥΠΕ, ΣΙΓΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠτΔ από ΗΠΑ: Διαπραγμάτευση μόνο εντός παραμέτρων του ΟΗΕ - Διάσταση Κοτζιά - Λευκωσίας για το έγγραφο Γκουτέρες

Ο Ακιντζί ψάχνει για άλλα «μονοπάτια» στο Κυπριακό - Καμία εξέλιξη μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου

Χαμός στην Τουρκία κατά Ακιντζί: «Ελληνόσπορε! Θα σας σκότωναν οι Ε/κ σε 3 μέρες»

ΠτΔ από ΗΠΑ: Διαπραγμάτευση μόνο εντός παραμέτρων του ΟΗΕ - Διάσταση Κοτζιά - Λευκωσίας για το έγγραφο Γκουτέρες

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Κυπριακό: Με «άρμα» τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και την UNFICYP μεθοδεύεται σενάριο «τελευταίας ευκαιρίας»
  2. «Τάπα» Α/ΓΕΝ στον Τούρκο ομόλογό του: Η Ελλάδα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα
  3. Κυπριακό - Χριστοδουλίδης: «Συνταγή αποτυχίας οι προτάσεις Ακιντζί»
  4. Σοκ στην Τουρκία: Νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι του ο γιος του πρώην πρωθυπουργού
  5. Σοκ στη Μουταγιάκα! Ο πατέρας αναζητούσε τον γιο του κι αυτός ήταν νεκρός επί 2 μέρες στο διαμέρισμά του
  6. Θρίλερ στο Αιγαίο! 33 Τούρκοι επιστήμονες με ταχύπλοο ζητούν πολιτικό άσυλο! «Κινδυνεύει η ζωή μας»!