What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

Τραμπ: «Θα καταστρέψουμε τη Βόρεια Κορέα αν δεν κάνει πίσω»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 20.09.2017 | 09:58
Πρώτη δημοσίευση: 19.09.2017 | 18:02

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να "καταστρέψουν πλήρως" τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των πυρηνικών, ενώ περιγέλασε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλώντας τον "rocket man" (πυραυλάνθρωπο) σε αποστολή αυτοκτονίας.

Στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το ενδιαφέρον μονοπώλησαν η κρίση με τη Βόρεια Κορέα και το και το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Eνα ηχηρό μουρμουρητό ακούστηκε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν ο Τραμπ διατύπωσε την αυστηρότερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα. Αν η Βόρεια Κορέα δεν υποχωρήσει, δήλωσε, "δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα". "Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εργαστούν από κοινού για να απομονώσουν την κυβέρνηση του Κιμ εκτός αν σταματήσει την "εχθρική" συμπεριφορά της.

Eνας χαμηλόβαθμος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης παρέμεινε στα έδρανα της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας για την ομιλία του Τραμπ, ανακοίνωσε η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί "όνειδος".

Η συμφωνία που συνάφθηκε με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι "μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ", σημείωσε. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες (...) και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος" τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν "διεφθαρμένη δημοκρατία"

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Τραμπ είπε ότι τα "Κράτη παρίες" αποτελούν απειλή "για τα υπόλοιπα κράτη και για τους ίδιους τους λαούς τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αμερικανός ηγέτης προειδοποίησε τους εχθρούς των ΗΠΑ ότι ο αμερικανικός στρατός "σύντομα θα είναι ισχυρότερος παρά ποτέ".

Παράλληλα χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε στην άκρη και απλά να παρακολουθούμε.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να αναλάβουν "περαιτέρω δράση" εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνεχίζει να επιβάλλει την αυταρχική εξουσία της σε βάρος των πολιτών της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξίωσε την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών στη Βενεζουέλα.

«Καμπανάκι» Γκουτέρες για πολεμική σύρραξη με Βόρεια Κορέα

Εκκληση για έναν "κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής του οργανισμού υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση με την Πιονγκγιάνγκ "πρέπει να είναι πολιτική" και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη "του πολέμου".

"Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει την ενότητά του" στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αυτήν τη χώρα, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας τις επίσημες εργασίες στη Νέα Υόρκη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τη συμμετοχή 193 κρατών.

"Μονάχα η ενότητα θα επιτρέψει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και (...) θα οδηγήσει στην πιθανότητα μιας διπλωματικής δέσμευσης για την επίλυση της κρίσης".

"Εχει φθάσει η στιγμή για να επιδείξουμε πολιτική ικανότητα" υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. "Δεν πρέπει να υπνοβατήσουμε έως τον πόλεμο".

Την ώρα που η Βόρεια Κορέα έχει διπλασιάσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τα ψηφίσματα που επιβάλλουν στην Πιονγκγιάνγκ ολοένα κι αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δεν έχει προς το παρόν δείξει ότι πιστεύει πραγματικά στη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων με στόχο να καθίσει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της προσφυγής στη βία εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

"Με έναν ευρύτερο τρόπο, όλες οι χώρες πρέπει να επιδείξουν βούληση για μεγαλύτερη δέσμευση προκειμένου να επιτευχθεί ο παγκόσμιος σκοπός ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα", τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

"Τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να κατευθύνουν αυτήν την προσπάθεια" επισήμανε ο αξιωματούχος καταγγέλλοντας ότι η διάδοση των όπλων δημιουργεί έναν "απίστευτο κίνδυνο" και ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα οδηγηθεί σε "παράλυση".

Την Τετάρτη, τα πρώτα κράτη αναμένεται να ξεκινήσουν να υπογράφουν στον ΟΗΕ μια συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα. Περισσότερες από 120 χώρες ενέκριναν στις αρχές του καλοκαιριού αυτήν τη συνθήκη που στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τις χώρες που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους πυρηνικά όπλα, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα).


   Διαδώστε αυτό το άρθρο