What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

20.09.2017 | 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 21.09.2017 | 07:51

Κυπριακό - ΗΠΑ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επανέναρξη συνομιλιών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ετοιμες να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών και δεσμευμένες για λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, δηλώνουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες ο Βοηθός Υφυπουργός των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη. Θέμα της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη βούλησή του στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κόεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών και είναι δεσμευμένες για λύση εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δουλειά που έχει γίνει στις συνομιλίες.

Πριν το τέλος του χρόνου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναμένονται επισκέψεις στην Κύπρο του κ. Κόεν και πιθανόν άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, για να δουν τι μπορεί να γίνει στο Κυπριακό, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Κόεν αναμένεται στις προσεχείς ημέρες να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία.

Επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις

Σειρά διαδοχικών συναντήσεων με αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, είχε σήμερα στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι επαφές ξεκίνησαν το πρωί με πρόγευμα εργασίας και ανοιχτή συζήτηση με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC) στα γραφεία της οργάνωσης, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στους δεσμούς της Κυβέρνησης με την Αμερικανο-εβραϊκή επιτροπή, αλλά και τους δεσμούς μεταξύ των οργανισμών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας με την AJC. Υπογράμμισε ότι η οργάνωση έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαφώτιση της αμερικανικής Κυβέρνησης και του Κογκρέσου για την αξία της εταιρικής σχέσης Ισραήλ – Κύπρου και ΗΠΑ στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων του τριγώνου Ισραήλ – Κύπρου – ΗΠΑ. Σημείωσε παράλληλα και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία του Κογκρέσου, μία πρωτοβουλία μελών της αμερικανικής Βουλής που προωθούν τη σύσφιξη των σχέσεων ΙΣραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και ΗΠΑ και την οποία στηρίζουν η AJC, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και άλλοι ομογενειακοί οργανισμοί.

Αναφέρθηκε ακόμη στις στενές σχέσεις Κύπρου με το Ισραήλ και στο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος για το Ισραήλ εντός της ΕΕ.

«Η Κύπρος είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς αυτό αποτελεί έναν από στενότερους στρατηγικούς εταίρους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στο να καταγραφεί από την ΕΕ η στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον αντισημιτισμό, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του για τη δημοκρατία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού και ότι δεν έχει θέση σε καμία πολιτισμένη κοινωνία. Διαβεβαίωσε τους ηγέτες της οργάνωσης ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αποτελεί ασυμβίβαστη ασπίδα κατά του αντισημιτισμού στην ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και τα περιφερειακά φόρα.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, εξηγώντας τους λόγους της αποτυχίας της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα, όπου την τελευταία στιγμή η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να δεσμευθεί στην κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των αναχρονιστικών εγγυήσεων, αμέσως, με την εφαρμογή της λύσης. Δήλωσε έτοιμος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη βάση των παραμέτρων του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ακολούθησαν συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με το Αμερικανο-Ισραηλινό Πολιτικό Συμβούλιο (AIPAC), τη μεγαλύτερη αμερικανοεβραϊκή οργάνωση λόμπι, καθώς και τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης Διάσκεψη Προέδρων των Μεγάλων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, Malcolm Hoenlein.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο