What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Παρέμβαση ΟΗΕ - ΗΠΑ για την Αμμόχωστο και το «σχέδιο Β» εκ Τουρκίας

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 25.09.2017 | 09:01
Πρώτη δημοσίευση: 24.09.2017 | 12:14
     

- Καθίσταται μέρα την ημέρα όλο και σαφέστερο το πλαίσιο που κινείται το σχέδιο Β της Άγκυρας για τα κατεχόμενα
- Μετά τις εξαγγελίες περί των Μαρωνίτικων χωριών σειρά έχει το παρελκυστικό "άνοιγμα" της Αμμοχώστου
- Τα Η.Ε. φέρονται να έχουν παρέμβει προς την τουρκική πλευρά για αποφυγή μονομερών ενεργειών
- Στο ίδιο μήκος κύματος φέρονται παρασκηνιακά τουλάχιστον να κινούνται οι ΗΠΑ

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν πλέον από την τουρκική πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες και ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, στον απόηχο και των κινήσεων που αφορά σε άνοιγμα των Μαρωνίτικων χωριών προς τους κατοίκους τους.

Εξάλλου, πληροφορίες που επικαλείται σε άρθρο του ο Κώστας Βενιζέλος για την εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" κάνουν λόγο για αντίστοιχου περιεχομένου προτροπή και από τις ΗΠΑ, έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί και άλλες χώρες, αλλά και οργανισμοί, υποδεικνύοντας πως «δεν είναι καιρός για τέτοιες κινήσεις».

Νωρίτερα διπλωματικός "πυρετός" επικράτησε στην Λευκωσια, καθώς αναλήφθηκε προσπάθεια "διαφώτισης" ξένων αξιωματούχων και κυβερνήσεων προς ενημέρωση των πραγματικών τουρκικών προθέσεων. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο εξάλλου οι αντιδράσεις αλλά και οι πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν θα διαφανούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ωστόσο στους κόλπους των Η.Ε. υφίσταται η εντύπωση, όπως εξάλλου και στην Ουάσινγκτον πως εν τέλει θα αποτραπούν οι Τούρκοι από την ανάληψη μεγάλων μονομερών ενεργειών, ενόψει και διαφόρων άλλων εξελίξεων που δεν αφορούν άμεσα την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά σοβαρά περιφερειακά ζητήματα που αναμένεται να προκαλέσουν κλυδωνισμούς.

Αναφορικά δε με την Αμμόχωστο έχει υπάρξει ξεχωριστή μνεία στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εκ παραλλήλου όμως η Άγκυρα μεθοδεύει δια των καλά εδραιομένων μηχανισμών της στα κατεχόμενα κάποιες μικρές κινήσεις παγιοποίησης της κατοχής, σε μια προφανή βήμα προς βήμα εφαρμογή του πολυσυζητημένου σχεδίου Β.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

Εν προκειμένω για το φλέγον ζήτημα της Αμμοχώστου πρόθεση της τουρκικής πλευράς φαίνεται να παραμένει κατά πάσα πιθανότητα να κληθούν οι Αμμοχωστιανοί όπως επαναγκατασταθούν στην περίκλειστη πόλη - φάντασμα, υπό την αίρεση ότι αυτό θα γίνει υπό Τ/κ διοίκηση, με τον Κώστα Βενιζέλο να παραθέτει και τις σχετικές δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος με την σειρά του είχε ενημερωθεί επισταμένα από Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, με βάση το σενάριο, οι Αμμοχωστιανοί θα κληθούν να απαντήσουν κατά πόσο θα επιστρέψουν μόνιμα (και όχι ως επισκέπτες με εξοχικά), αναλαμβάντας βέβαια οι ίδιοι την ανακατασκευή και ανοικοδόμηση των φθαρμένων από το πέρασμα του χρόνου περιουσιών τους, με ίδια έξοδα και ευθύνη. Παραλλήλως δε, θα κληθούν όπως παραλάβουν την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους. Καλά ενημερωμένες πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, μεγάλες τουρκικές εργοληπτικές εταιρείες είναι έτοιμες να ανακατασκευάσουν κτίρια, ενώ μεγάλοι οργανισμοί της Τουρκίας και επενδυτικά ταμεία της χώρας αυτής θα προχωρήσουν στη συνέχεια σε εξαγορά των ε/κ περιουσιών από τους ιδιοκτήτες τους. Ρόλο σε όλα αυτά θα διαδραματίζει και η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος, η οποία βέβαια χρηματοδοτείται απρόσκοπτα από την Τουρκία.

Εξάλλου, αναφορικά με τις εξαγγελίες - "πυροτέχνημα" περί επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, φαίνεται να μην έχει υπάρξει κάποια περαιτέρω εξέλιξη ή ενέργεια με το όλο ζήτημα να έχει κολλήσει στα «τεχνικά ζητήματα».

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα αναφέρει πως υφίστανται ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας για το εν λόγω θέμα, αλλά το κατοχικό καθεστώς συντηρεί το ζήτημα των Μαρωνιτών χωρίς όμως να προβαίνει σε καμία ενημέρωση επί των επομένων βημάτων. Μεταξύ των κυρίων προβλημάτων που αναφύονται είναι αυτό του κόστους συντήρησης και ανοικοδόμησης των Μαρωνίτικων χωριών. Επιπροσθέτως, καθίσταται είναι σαφές και στην περίπτωση αυτή πως όποιος εγκατασταθεί θα του παραχωρείται η λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, της Αμμοχώστου και των μαρωνίτικων χωριών, μακρόπνοος πολιτικός στόχος της Άγκυρας είναι να προκύψουν τετελεσμένα τόσο στο εδαφικό όσο και στο περιουσιακό, καρπούμενοι πολιτικο-διπλωματικό όφελος προς άσκηση πιέσεων επί της Ε/κ πλευράς σε μελλοντικές συνομιλίες στο Κυπριακό.

Παράλληλα, καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως κινήσεις γίνονται και στην κατεχόμενη Μόρφου, με στόχο την εδραίωση της τουρκικής παρουσίας, που θεωρούν πως αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της περιοχής.

Ουσιαστικά πλέον η Άγκυρα μεθοδεύει την πρόκληση τετελεσμένων και δεδομένων στα κατεχόμενα δια των οποίων θα προωθείται όλο και περισσότερο η λογική, αλλά και πρακτική ύπαρξης δύο ξεχωριστών οντοτήτων οι οποίες βρίσκονται και λειτουργούν από κοινού. Αυτό προωθείται με την ανάδειξη της οντότητας του ψευδοκράτους, των «Αρχών» του, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία ως «ισότιμα μέρη».

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα

Εν αναμονή της υποβολής από μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έκθεσης για το Κυπριακό, πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόθεση είναι ότι θα είναι πρωτίστως περιγραφική. Την ίδια ώρα, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επιλέξει να περιλάβει στην έκθεση το πλαίσιο έξι σημείων που κατέθεσε στο Κραν Μοντάνα και το άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή της λύσης. Ενδέχεται, σημείωναν διπλωματικές πηγές, να περιγράψει τα δύο έγγραφα χωρίς να τα εντάξει ως υποβλήθηκαν στο κείμενο. Η πλήρης παρουσίαση των κειμένων θα σημαίνει και «κλείδωμά» τους ως κεκτημένο της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακιντζί - Γκουτέρες: Οι εκλογές εμπόδιο για το Κυπριακό - Στριμώχθηκε άγρια ο κατοχικός ηγέτης με ερώτηση δημοσιογράφου

Ο κ. Παπανδρέου αρνείται να συναντήσει τους Κύπριους σοσιαλιστές, αλλά τον Ακιντζί τον “πλασάρει”…

   Διαδώστε αυτό το άρθρο