What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Κουρδιστάν - Δημοψήφισμα: Γιορτή ανεξαρτησίας και απειλές Ερντογάν για εισβολή

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 25.09.2017 | 16:20
Πρώτη δημοσίευση: 25.09.2017 | 09:47
     

- “Μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά”, το μήνυμα Ερντογάν προς τον Μπαρζανί
- Αναλυτές αναφέρουν πως τυχόν επικράτηση του "ΝΑΙ" δεν θα επιφέρει άμεσες αλλαγές επί χάρτου
- Σοβαρές ανησυχίες σε Τουρκία, Ιράν και Ιράκ που διεξάγουν προληπτικές στρατιωτικές ασκήσεις εκφοβισμού
- Έντονη η στήριξη Ισραήλ στο κουρδικό δημοψήφισμα, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται εντός 72ωρών
- "Χλιαρό" όχι των ΗΠΑ που ζήτησε αναβολή του δημοψηφίσματος, ενώ η Ρωσία λίγο πιο έντονα ετάχθη εναντίον
- Περισσότερο το αποτέλεσμα θα καταστεί περαιτέρω διαπραγματευτικό διπλωματικό χαρτί στα χέρια των Κούρδων
 

Οι Κούρδοι του Ιράκ άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους, παρά τις έντονες αντιρρήσεις στη Βαγδάτη και το εξωτερικό, σ` ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους για το οποίο αγωνίζονται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί 24 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, θεωρείται σίγουρο καθώς η πλειοψηφία των Κούρδων υποστηρίζει το "ναι", ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί έχει προειδοποιήσει πως η ψηφοφορία δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει μάλλον το έναυσμα για "σοβαρές συζητήσεις με τη Βαγδάτη".

Το δημοψήφισμα αυτό, που προκηρύχθηκε από τον Μπαρζανί, διεξάγεται όχι μόνο στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), που περιλαμβάνει τις επαρχίες Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντόχουκ, αλλά επίσης σε ζώνες που διεκδικεί και η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

Στην πόλη Σουλεϊμανίγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κουρδιστάν, ο Ντιγιάρ Όμαρ, ένας εργαζόμενος 40 ετών, ήρθε να ψηφίσει με την παραδοσιακή κουρδική ενδυμασία. "Θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας με τις κάλπες και είμαι πολύ ευτυχής που είμαι ο πρώτος", δήλωσε κατά την άφιξή του στο εκλογικό τμήμα.


"Μια γιορτή"

Στην Αρμπίλ, μπροστά από το μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα, μια αγελάδα σφάχτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ενώ είχε ήδη δημιουργηθεί μια μεγάλη ουρά ψηφοφόρων που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες.

"Έφερα αυτή την αγελάδα επειδή σήμερα είναι η γέννηση του κράτους, είναι η παράδοση να σφάζεται μια αγελάδα στις γεννήσεις", εξήγησε ο Νταλγκάς Αμπντάλα, ένας 27χρονος δικηγόρος.

"Ήρθα πολύ νωρίς για να είμαι ο πρώτος που θα ψηφίσω υπέρ του κουρδικού κράτους. Σήμερα είναι γιορτή. Γι` αυτό και φόρεσα την παραδοσιακή ενδυμασία που αγόρασα για την περίσταση αυτή", είπε ο Ντιγιάρ Αμπουμπάκρ, 33 ετών, εργάτης.

Το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί πάντως ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα επειδή ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έκανε με σαφήνεια γνωστό πως θα λάβει "τα απαραίτητα μέτρα" για να διαφυλάξει την ενότητα της χώρας.

Γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και το Ιράν, ανήσυχες μήπως οι δικές τους κουρδικές μειονότητες ακολουθήσουν το παράδειγμα, απείλησαν επίσης με αντίποινα. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμπάντι για να επαναλάβει την "πλήρη υποστήριξή" του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου) για να ψηφίσουν οι περίπου 5,3 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, χαμογελαστός και φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία, ψήφισε νωρίς το πρωί, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά 12.072 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν και στις διαφιλονικούμενες ζώνες.

Έτσι στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ και σ` αυτή της Νινευή, όπως και στις Ντιάλα και Σαλαχεντίν, βόρεια της Βαγδάτης, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να μεταβούν στα 4.869 εκλογικά τμήματα.

Στο Κιρκούκ, εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα έγιναν από τα μεγάφωνα των τζαμιών, όμως η προέλευση των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη.

"Αν είχα είκοσι δάκτυλα θα είχα ψηφίσει είκοσι φορές για το κράτος μου", λέει ο 45χρονος Ιμπτισάμ Μοχάμαντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πριν ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, οι ψηφοφόροι πρέπει να βουτούν τον δείκτη τους σε μελάνι.

Όμως σ` αυτή τη διαφιλονικούμενη πόλη όπου ζουν δίπλα-δίπλα Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι, ορισμένοι δεν έχουν την ίδια γνώμη. "Αισθάνομαι ότι η ταυτότητά μου, η εθνικότητά μου, η κληρονομιά μου και η ιστορία μου θα χαθούν", λέει ο Αμπντουλάχ Αούτζι, ένας Τουρκομάνος εκπαιδευτικός 42 ετών που προσθέτει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα: οι Κούρδοι, οι οποίοι είναι κατανεμημένοι ανάμεσα στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, ουδέποτε αποδέχθηκαν τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923 που τους στέρησε ένα ανεξάρτητο κράτος στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην πρωτεύουσά του, το Αρμπίλ, ο Μασούντ Μπαρζανί φάνηκε κατηγορηματικός. "Η σύμπραξη με τη Βαγδάτη απέτυχε και δεν θα την επαναλάβουμε. Είμαστε πεπεισμένοι πως η ανεξαρτησία θα επιτρέψει να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες του παρελθόντος", τόνισε.

"Περιμένουμε αντιδράσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά έχουμε καταλήξει στην πεποίθηση πως όποιος και αν είναι ο κίνδυνος και το τίμημα, είναι καλύτερα απ` ό,τι να περιμένουμε ένα σκοτεινό πεπρωμένο", υποστήριξε.

Επανέλαβε πάντως πως μια νίκη του "ναι" δεν θα είναι παρά η αρχή "μιας μακράς διαδικασίας" προς την ανεξαρτησία, λέγοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη τα σύνορα του κράτους του.

Παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα από τη Βαγδάτη με επίσημη ομιλία του, ο Ιρακινός Πρωθυπουργός αρνήθηκε το διαζύγιο. "Η λήψη μιας μονομερούς απόφασης που επηρεάζει την ενότητα του Ιράκ και την ασφάλειά του καθώς και την ασφάλεια της περιφέρειας (...) αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στη δημόσια τάξη", επέμεινε.

Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε λάβει ένα πρώτο μέτρο αντιποίνων απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν, κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης.

Η Τουρκία έχει ήδη προειδοποιήσει πως τα αντίποινα θα έχουν πτυχές που θα αφορούν την ασφάλεια και την οικονομία, ενώ ο στρατός της ενέτεινε τα γυμνάσιά του στα σύνορα.

Η Βαγδάτη ζήτησε χθες από όλες τις χώρες να συναλλάσσονται μόνο μαζί της για όλες τις πετρελαϊκές συναλλαγές. Το Κουρδιστάν παράγει κατά μέσο όρο 600.000 βαρέλια την ημέρα, από τα οποία τα 550.000 εξάγονται μέσω του τουρκικού λιμανιού Τσεϊχάν.

Απειλεί η Άγκυρα

Η Άγκυρα μάλιστα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της. Με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Με ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων προειδοποιεί ο Ερντογάν τον Μπαρζανί

“Μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά…”, είναι το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, λέγοντας ότι μπορούν να στείλουν τα στρατεύματά τους στο βόρειο Ιράκ όπως έκαναν και με τη Συρία. Ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν κλείσει τα σύνορα με το Ιράκ και μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα λάβουν και άλλα μέτρα.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για το Ιράκ και τη Συρία. “Όπως κάναμε και καθαρίσαμε μία περιοχή 2.000 τ.μ. από τον ISIS στη Συρία, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο Ιράκ”, είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η απόφαση του Βορείου Ιράκ μυρίζει καιροσκοπισμό και ανέφερε πως το δημοψήφισμα είναι απαράδεκτο. “Σταθήκαμε στο πλευρό τους στις πιο δύσκολες στιγμές. Η περιοχή δεν είναι μονάχα τόπος επιβίωσης μιας ομάδας. Το δημοψήφισμα είναι άνευ ισχύος και απαράδεκτο, χωρίς καν να κοιτάξουμε το αποτέλεσμά του».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα πάρει η Τουρκία εναντίον του Βορείου Ιράκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα κλείσουν οι διελεύσεις. “Να δούμε τώρα πώς και από πού θα διοχετεύει και θα πουλά πετρέλαιο η διοίκηση στο βόρειο Ιράκ. Για μας είναι μία βαλβίδα. Την κλείνουμε και τελειώνει εκεί το θέμα”, είπε.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν η προσπάθεια του Μπαρζανί να θέσει υπό τον έλεγχο του την περιοχή, θα δημιουργήσει νέες συγκρούσεις, νέες τραγωδίες και νέες σφαγές που θα διαρκέσουν για χρόνια ολόκληρα.

Μαζικές ασκήσεις από Ιράν και Τουρκία

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων έντονη κινητικότητα και εκνευρισμός παρατηρείται ειδικά από χθες σε περιοχές της Τουρκίας και του Ιράν οι οποίες συνορεύουν με περιοχές του βορείου Ιράκ όπου πλειοψηφία είναι ο κουρδικός πληθυσμός. Δείτε τα βίντεο των εκτεταμένων στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν Ιράν και Τουρκία προς εκφοβισμό των Κούρδων:
Και τα τουρκικά γυμνάσια:
Εξάλλου, από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης στο Ιρακ οι επίσημες Αρχές απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση οι αυτόνομες αρχές των Κούρδων του βορείου Ιράκ να παραδώσουν άμεσα στην κεντρική εξουσία τα συνοριακά περάσματα και να αποδώσουν και τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίων, πράγμα αμφίβολο αν θα το πράξουν οι Κούρδοι, καθώς γνωρίζουν πόσο ανάγκη έχει η κεντρική κυβέρνηση του Ιρακ τους Κούρδους μαχητές στο σκληρό αγώνα που διεξάγεται κατά του "Ισλαμικού Κράτους". 

Αναλυτές αναφέρουν πως ουσιαστικά το δημοψήφισμα δεν πρόκειται αν βγει το "ναί" να πυροδοτήσει άμεσες εξελίξεις με αλλαγές χάρτη και ταυτόχρονη ανακήρυξη της κουρδικής αναξαρτήσιας, ωστόσο θεωρείται κρίσιμης σημασίας η επικράτηση του "ναι" για την πολιτική επιβίωση του ιστορικού ηγέτη των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Παράλληλα, η ανησυχία, κυρίως της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης συνίσταται στο ότι τυχόν επικράτηση του "ναι" θα σημάνει και την εν καιρώ απώλεια των πετρελαιοφόρων περιοχών της Μοσούλης και του Κιρκούκ οι οποίες σε κάθε περίπτωση ήδη βρίσκονται ντε φάκτο υπό τον έλεγχο των Κούρδων, αλλά υπό την "υψηλή εποπτεία" των ΗΠΑ κι άλλων δυνάμεων. 
 

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Νεκροί 8 Παλαιστίνιοι από Ισραηλινές δυνάμεις – Σκότωσαν μέχρι και ανάπηρο! – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
  2. «Χαστούκι» στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ: Είναι ακραίος ισλαμιστής
  3. Νέες απειλές για πόλεμο από ISIS σε ΗΠΑ
  4. Στα άκρα ΗΠΑ – Τουρκία! Στην αστυνομία αξιωματούχος του FBI
  5. Τελετή αφής της εβραϊκής Χάννουκα-Μενοράχ στη Λάρνακα
  6. Σεισμός 6,1 ρίχτερ ταρακούνησε το Ιράν - 15 τραυματίες