What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

26.09.2017 | 11:02
Τελευταία ενημέρωση: 26.09.2017 | 14:16

Επιμένει ο Μιχαηλίδης: Αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος - Ζήτημα και με την ασφάλεια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Τυχόν κατασκευή αυτοκινητοδρόμου θα συνιστά παρέκκλιση από την νομοθεσία και διασπάθιση δημόσιου χρήματος
- Ναι μεν σε νέο δρόμο, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε.Υ.
- Σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας των οδηγών
- Η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε δηλώσεις του Υπ. Μεταφορών στο ΡΙΚ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε, και εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός δρόμου 2 λωρίδων κυκλοφορίας με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος και επιπλέον θα συνιστά παρέκκλιση από τα εγκεκριμένα Πρότυπα, εις βάρος της ασφάλειας των χρηστών, αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση της Υπηρεσίας, με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών στο Τρίτου του ΡΙΚ για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΕΥ συμφωνεί με την ανάγκη κατασκευής του δρόμου, όμως καλεί τα Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών να σεβαστούν το δημόσιο χρήμα, αλλά και τις διαδικασίες που προβλέπει ο Περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμος και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα "ώστε να βελτιστοποιηθεί ο σχεδιασμός του δρόμου". "Θεωρούμε απαράδεκτη την προώθηση έργων, βεβιασμένα και χωρίς την κατάλληλη μελέτη, εις βάρος τελικά των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ΕΥ σημειώνει πως ο Υπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε πως ο δρόμος σχεδιάζεται με 2 λωρίδες κυκλοφορίας στα πρότυπα αυτοκινητόδρομου, διευκρινίζοντας ότι το πρότυπο του Τμήματος Δημοσίων Έργων που αφορά το σχεδιασμό υπεραστικών οδών, "δεν προβλέπει το σχεδιασμό αυτοκινητόδρομων με 2 λωρίδες κυκλοφορίας".

"Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν πάντοτε διαχωριστικό ασφαλείας και έχουν 2 ή 3 λωρίδες ανά κατεύθυνση (4 ή 6 λωρίδες σύνολο). Αντίθετα, οι υπεραστικοί δρόμοι Τάξης Α μπορεί να έχουν 2, 4 ή 6 λωρίδες, στη δε περίπτωση 2 λωρίδων δεν απαιτείται διαχωριστικό ασφαλείας. Ο σχεδιασμός υπεραστικής οδού εκτός των Προτύπων δημιουργεί κινδύνους οδικής ασφάλειας, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι οδηγούν σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΥ.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο Υπουργός δήλωσε ότι ο δρόμος σχεδιάζεται ως αυτοκινητόδρομος για σκοπούς μελλοντικής επέκτασης.

Με βάση το ίδιο Πρότυπο, προστίθεται, οι δρόμοι σχεδιάζονται στη βάση του κυκλοφοριακού φόρτου που θα υπάρχει 15 χρόνια μετά που ο δρόμος θα τεθεί σε χρήση.

"Ουδεμία μελέτη έχει γίνει από το Τμήμα Δημοσίων Έργων που να καταδεικνύει ότι, έστω και τότε, θα υπάρχει ανάγκη για κατασκευή αυτοκινητόδρομου. Αντίθετα, τα στοιχεία του ίδιου του Τμήματος δεικνύουν ότι κατάλληλος για την περίπτωση αυτή είναι δρόμος Τάξης Α, 2 λωρίδων κυκλοφορίας, ο οποίος ούτως ή άλλως στο μέλλον (μετά από 20 ή 30 χρόνια, αν υπάρξει τέτοιο θέμα) θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε δρόμο Τάξης Α, 4 λωρίδων οπότε και η χωρητικότητα του θα τριπλασιαζόταν", αναφέρεται.

Επιπρόσθετα, η ΕΥ αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού ότι ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του δρόμου των 2 λωρίδων κυκλοφορίας, το κόστος δεν μπορεί να μειωθεί λόγω της δύσκολης μορφολογίας του εδάφους.

"Με βάση τα στοιχεία του ίδιου του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το κόστος του δρόμου που προωθείται (2 λωρίδων κυκλοφορίας με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου) θα είναι περίπου €4,5εκ. ανά χλμ. χωρίς τις απαλλοτριώσεις (5,5εκ. ανά χλμ με τις απαλλοτριώσεις). Το σύνηθες κόστος των άλλων αυτοκινητόδρομων που έχουν κατασκευαστεί (με 4 λωρίδες κυκλοφορίας) κυμαίνεται μεταξύ €5εκ. - €7εκ. ανά χλμ., χωρίς τις απαλλοτριώσεις. Άρα, αυτός ο δρόμος είναι συγκριτικά πολύ ακριβότερος από τους άλλους που έχουν φτιαχτεί, λόγω της δύσκολης μορφολογίας του εδάφους", σημειώνεται.

Αυτό όμως, προστίθεται, αντίθετα από τη θέση που εξέφρασε ο Υπουργός, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του δρόμου. "Σε ορεινό έδαφος η αχρείαστη υιοθέτηση γεωμετρικών παραμέτρων σχεδιασμού που αντιστοιχούν σε αυτοκινητόδρομο δημιουργεί την ανάγκη κατασκευής σηράγγων και κοιλαδογέφυρων που ενδεχομένως (το πιθανότερο) να αποφεύγονταν αν είχαν χρησιμοποιηθεί κατάλληλες γεωμετρικές παράμετροι. Το μέγεθος της σπατάλης μπορεί να το καταδείξει κατάλληλη μελέτη", αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας η ΕΥ σημειώνει ότι για τους λόγους αυτούς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για έλεγχο της οικονομικότητας, αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών, εξέφρασε, και εξακολουθεί να έχει, την άποψη ότι "ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός δρόμου 2 λωρίδων κυκλοφορίας με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος και επιπλέον θα συνιστά παρέκκλιση από τα εγκεκριμένα Πρότυπα, εις βάρος της ασφάλειας των χρηστών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Χείμαρρος» Φαίδωνος για διαπλοκή πολιτικών με Τσοχατζόπουλο: «Το βράδυ είχαν επενδύσει στο καζίνο 540 χιλιάδες»

Πυρ ομαδόν από Δήμους, φορείς, και ΕΤΕΚ κατά Μιχαηλίδη τασσόμενοι υπέρ του αυτοκινητοδρόμου Πάφου – Πόλης

Έντονη ενόχληση Κυβέρνησης με το πόρισμα Μιχαηλίδη περί μη βιωσιμότητας του αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς [vids]

«Ξαναχτύπησε» ο Φαίδωνος με νέες αποκαλύψεις που «καίνε» - Η «μίζα της μίζας» σε πρεσβείες της ΚΔ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γυναίκα αστυνομικός στη Μεννόγεια δέχθηκε σωματικό...«bullying» από αλλοδαπή κρατούμενη
  2. Σάλος στην Ιταλία και σφοδρή κριτική ΜΜΕ για την στάση της Ρώμης έναντι των τουρκικών προκλήσεων κατά Saipem
  3. Μια θετική ανάγνωση της κρίσης στην ΑΟΖ - Ανάλυση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου
  4. Πάφος: Κλοπή δεκατεσσάρων κυνηγετικών σκύλων αξίας 11 χιλ. ευρώ
  5. Δολοφονία ή τραγικό δυστύχημα; Παραμένει το πέπλο μυστηρίου για την 46χρονη
  6. Χειροπέδες σε καταζητούμενο μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας – Ριζοελιάς!