What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

ΥΠΟΙΚ προς συντεχνίες: Το 2018 συζήτηση για άλλες αυξήσεις μισθών σε Ημικρατικούς

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 07.10.2017 | 13:53
Πρώτη δημοσίευση: 06.10.2017 | 16:02

- «Η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους ημικρατικούς παραμονές εκλογών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος»
- «Από φέτος έχει καταργηθεί η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011, παραχωρούνται πλέον οι προσαυξήσεις και η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, ενώ από το 2018 θα παραχωρηθεί ξανά η ΑΤΑ»
- «Επίσης έχει συμφωνηθεί η βελτίωση των ρυθμίσεων για υπερωρίες και για άλλα επιδόματα και γίνεται αποδεκτό το αίτημα για λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους»
- «Μπορεί ακόμη να συζητηθεί η άρση τυχόν στρεβλώσεων που επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων»
- Αδιέξοδο στο διάλογο ΥΠΟΙΚ με ΣΕΚ και ΠΕΟ λένε οι συντεχνίες, οι οποίες εξετάζουν μέτρα
- ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ: Ο ΥΠΟΙΚ δεν συζητά παραχώρηση αυξήσεων στους μισθούς που είναι μειωμένοι μέχρι και 17,5%

Το επόμενο έτος θα μπορούσαν να συζητηθούν ζητήματα περαιτέρω μισθολογικών αυξήσεων εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε γραπτή δήλωσή του στις συντεχνίες ΣΕΚ - ΠΕΟ για αναφορικά με τα αιτήματά τους για τους ημικρατικούς οργανισμούς, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής υπέρ των εργαζομένων.

«Η παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς παραμονές εκλογών θα σηματοδοτούσε την επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών στη δήλωσή του.

Προσθέτει ότι «η διασφάλιση της σταθερότητας και της θετικής προοπτικής της οικονομίας, επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά περιθώρια αλλά και το σύνολο των αναγκών μιας οικονομίας».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι «έχει από φέτος καταργηθεί η έκτακτη φορολογία επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011, παραχωρούνται πλέον οι προσαυξήσεις και η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, ενώ από το 2018 θα παραχωρηθεί ξανά η ΑΤΑ».

«Μέσα από το διάλογο έχει επίσης συμφωνηθεί η βελτίωση των ρυθμίσεων για υπερωρίες και για άλλα επιδόματα και γίνεται αποδεκτό το αίτημα για λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τον Προϋπολογισμό του 2018», αναφέρει ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «μπορεί ακόμη να συζητηθεί η άρση τυχόν στρεβλώσεων που επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, για το 2018 αναμένεται αύξηση του μισθολογίου της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2,7%», σημειώνει.

Αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «καθορίζει το όριο των δυνατοτήτων για αυτή την περίοδο».

«Ζητήματα περαιτέρω μισθολογικών αυξήσεων θα μπορούσαν να συζητηθούν το επόμενο έτος, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου», καταλήγει.


Αδιέξοδο στο διάλογο ΥΠΟΙΚ με ΣΕΚ και ΠΕΟ λένε οι συντεχνίες, οι οποίες εξετάζουν μέτρα


Χωρίς κατάληξη που να ικανοποιεί τις συντεχνίες, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με αντιπροσωπείες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, για την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο που υπέγραψαν τον περασμένο Ιανουάριο και που αφορά περίπου 24 χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών δήλωσαν ότι θα στραφούν πλέον στα συλλογικά τους όργανα προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Η συνάντηση έληξε άδοξα παρά το γεγονός ότι η συνδικαλιστική πλευρά έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό πάρα πολύ μεγάλη διάθεση συναίνεσης όσον αφορά τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, μετά το πέρας της συνάντησης, κάνοντας λόγο για άρνηση από την πλευρά του Υπουργού για περαιτέρω συζήτηση του θέματος, που αφορά την υλοποίηση και εφαρμογή της Συμφωνίας.

«Έχοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα για εμάς δεν μένει ασφαλώς άλλη επιλογή, θα πάμε στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών μας, θα συζητήσουμε με τους εργαζόμενους για το πώς αντιδρούμε και με ποιους τρόπους διεκδικούμε εκείνα τα οποία θεωρούμε ότι όχι απλώς τα δικαιούμαστε, αλλά με βάση τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, για τα οποία η κυβέρνηση και ο Υπουργός είχε δεσμευτεί», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

«Ευελπιστούσαμε ότι με βάση τη βασική πρόνοια της συμφωνίας πλαίσιο που διασυνδέει το ονομαστικό ΑΕΠ με το ύψος των διεκδικήσεων θα μπορούσαμε να καταλήγαμε σε μια συναινετική διευθέτηση, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να κερδίσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων, έτσι ώστε να αποδοθεί μερική έστω κοινωνική δικαιοσύνη για να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη» δήλωσε από πλευράς του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Δυστυχώς, είπε, «η προσέγγιση του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόνοια της Συμφωνίας Πλαίσιο δεν βοήθησε για να συνεχίσει ο διάλογος, έχει προκύψει ουσιαστικά αδιέξοδο με αποτέλεσμα να είμαστε να αναγκασμένοι να απευθυνθούμε πλέον στους επηρεαζόμενους εργαζόμενους έτσι ώστε να καθορίσουμε τον τρόπο διαχείρισης του αδιεξόδου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβουν οι συντεχνίες, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε πως «θα είναι αποφάσεις διεκδίκησης εκείνων τα οποία θεωρούμε ότι δικαιούμαστε».

Διευκρίνισε δε ότι τα αιτήματα των συντεχνιών ήταν τέτοια ώστε η επαναφορά να ωφελήσει κυρίως εργαζόμενους των οποίων ο μισθός είναι μέχρι τα €1500, δηλαδή «τη μεγάλη μάζα των φτωχότερων στρωμάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», και όχι για να στηριχθούν υπάλληλοι με ψηλά εισοδήματα.

Σε ερώτηση αν είναι στο «τραπέζι» οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως «τα πάντα είναι στο τραπέζι και ανοιχτά για συζήτηση», σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό με παραπομπές και στον ιδιωτικό τομέα, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να επαναφέρει μισθολογικά ωφελήματα και εκεί όπου τεκμηριώνεται από τα οικονομικά μεγέθη να διεκδικήσει και αυξήσεις.

«Φαίνεται ότι υπάρχει τεράστια διάσταση για άμεση κατάληξη, οπότε τα πάντα βρίσκονται στο τραπέζι σε σχέση με τον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης», σημείωσε ο κ. Μάτσας.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία δήλωσε ότι «αναγκαστικά θα υπάρξει συντονισμός των συντεχνιών προκειμένου να αποφασιστούν η μορφή και ο χρόνος των μέτρων». «Θεωρώ ότι δεν μας μένει άλλη επιλογή από ένα συντονισμό για να παρθούν μέτρα, τα οποία ελπίζω στο τέλος να φέρουν ένα αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Ηλία είπε πως η Συμφωνία Πλαίσιο αφορά εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό και τους συνταξιούχους. Οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι είναι γύρω στις 24 χιλιάδες μαζί με τους συνταξιούχους και το κόστος για το περιθώριο του 2% το οποίο οι συντεχνίες ζητούν να αξιοποιηθεί για την επαναφορά μικρού μέρους από τις αποκοπές μισθών υπολογίζεται στα €45 εκ.

«Δεν ζητούμε όμως αυτό το ποσό. Ζητούμε πιθανότητα συσχετισμού και με τις αποκοπές που γίνονται στους δημόσιους υπάλληλους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, από τις οποίες το κράτος παίρνει πίσω γύρω στα €250 εκ. ετησίως», εξήγησε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι τα σώματα των δύο συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ συνήλθαν ήδη και εξουσιοδότησαν τους γενικούς γραμματείς για λήψη μέτρων εάν η Κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση, όπως είπε. Απομένει, πρόσθεσε, τις επόμενες ημέρες οι συντεχνίες να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να διαβουλευθούν ως προς το ποια είναι τα πιο κατάλληλα και αποδοτικά μέτρα και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι υπάρχει περιθώριο από την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να δώσει τόπο στο διάλογο.

Από πλευράς του ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου δήλωσε πως ήδη οι αντιπρόσωποι του ωρομισθίου κυβερνητικού προσωπικού παγκύπρια έχουν αποφασίσει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου κατά τη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει συντονισμός με τους εκπροσώπους των ημικρατικών ώστε να υπάρξει δυναμική και μαζική αντίδραση.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ Μιχάλης Αρχοντίδης δήλωσε ότι «η στάση του Υπουργού δεν ήταν καθόλου βοηθητική» και πρόσθεσε πως «το ΔΣ της συντεχνίας έχει αποφασίσει ότι αν η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα και αυτό θα κάνουμε».


ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ: Ο ΥΠΟΙΚ δεν συζητά παραχώρηση αυξήσεων στους μισθούς που είναι μειωμένοι μέχρι και 17,5%

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν συζητά την παραχώρηση αυξήσεων στους μισθούς που είναι μειωμένοι σήμερα μέχρι και 17,5%, από αυτούς που είχαν οι εργαζόμενοι το έτος 2011, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικο-στρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών (ΟΕΚΔΥ) ΣΕΚ.

Προσθέτει ότι μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που επηρεάζονται θα συναποφασίσουν την ερχόμενη Τρίτη την ημέρα για τη λήψη δυναμικών μέτρων από το σύνολο των μελών και εργαζομένων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη απόφαση να συνεχιστούν αποκοπές στους μισθούς ενώ υπάρχουν περιθώρια στην οικονομία για βελτίωση τους.

Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ αναφέρει, παράλληλα, ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ και των Γενικών Γραμματέων της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, της ΟΗΟ ΣΕΚ, της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ με τον Υπουργό Οικονομικών για την υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαίσιο της 4ης Ιανουαρίου 2017, κατέληξε σε αδιέξοδο.

«Οι εν λόγω συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν τη διαπραγμάτευση αυξήσεων στα πλαίσια που επιτρέπει η Συμφωνία Πλαίσιο της 4ης Ιανουαρίου 2017, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εκτρέπει τα δημόσια οικονομικά. Το περιθώριο του 2% που προέκυψε από τις κοινές μετρήσεις λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών και των Συνδικαλιστών επαναφέρει ένα μικρό ποσοστό των αποκοπών που έχουν στο μισθό τους οι εργαζόμενοι», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψηφίστηκαν σε νόμους οι προϋπολογισμοί έξι ημικρατικών οργανισμών

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Χριστιάνα Αριστοτέλους: Κυκλοφορούσε στο κανάλι με βρεγμένο μαλλί και πετσέτα τυλιγμένη στο κεφάλι! [vid]
  2. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εντοπίστηκαν ξανά επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά
  3. Λευκωσία: Νεαρός παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικο – Η σύλληψη και η επίμαχη φωτογραφία
  4. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα
  5. Παμπορίδης: «Κρίνετέ με για το έργο μου και όχι για το ύφος μου»
  6. ΟΠΑΠ Κύπρου: Καταγγέλλει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Ελεγκτική Υπηρεσία: «Δεν εκφοβιζόμαστε»