What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

10.10.2017 | 17:06
Τελευταία ενημέρωση: 10.10.2017 | 17:08

Κυπριακό - Λιλλήκας: Η έκθεση Γκουτέρες δείχνει ότι έχουμε συμφωνήσει σε όλα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσα από την έκθεσή του δίνει την εικόνα ότι έχουμε συμφωνήσει σε όλα, ότι υπάρχει περίπου ολοκληρωμένη συμφωνία στο Κυπριακό και ότι παραμένουν ως εκκρεμείς μερικές λεπτομέρειες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, αποτελεί μια μεγάλη παγίδα με πολλούς κινδύνους για την εθνική μας υπόθεση.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία από ευρωπαϊκά προγράμματα συντονισμού και ανάπτυξης, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Αναστασιάδης με βάση τα όσα λέει ο ΓΓ, έχει αποδεχτεί και διαπραγματευόταν μια ενδιάμεση λύση, κάτι που παραβιάζει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και που είναι άκρως επικίνδυνη».

«Αυτά που παραμένουν εκκρεμή -και τα οποία με βάση το τι λέει ο ΓΓ θα ρυθμίζονταν ως λεπτομέρειες σε τεχνοκρατικό επίπεδο- είναι ουσιώδη ζητήματα και όχι παρεμφερή. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι όπου υπήρξε συμφωνία με βάση τα όσα καταγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε όλα τα κεφάλαια που θεωρεί ότι είτε έχουν κλείσει πλήρως, είτε είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν, αυτό επετεύχθη χάριν στις μονομερείς υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, «σε κανένα από τα κεφάλαια τα οποία θεωρεί ο ΓΓ ως περίπου κλειστά δεν υπήρξε υποχώρηση ή συμβιβασμός από τουρκικής πλευράς», συμπληρώνοντας ότι «παρ’ όλα αυτά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΓΓ δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στην Τουρκία και σε αυτό ουσιαστικά απέτυχε ο κ. Αναστασιάδης».

Συνέχισε λέγοντας ότι «με κανένα τρόπο και αυτό είναι το ουσιώδες στη φάση που βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή, δεν θα πρέπει η έκθεση του ΓΓ να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Δεκέμβριο», αφού όπως τόνισε «κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα αρνητικό για εμάς, θετικό για την τουρκική πλευρά κεκτημένο πάνω στο οποίο θα εδράζεται πλέον οι όποια νέα προσπάθεια και η όποια μελλοντική λύση».

«Όπως είναι η περιγραφή της λύσης από τον ΓΓ», είπε, «είναι και άδικη και θνησιγενής και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας αλλά και θα αποτελέσει εστία νέων προστριβών. Για αυτό ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει προληπτικά και έγκαιρα να κινηθεί προς τον ΓΓ αλλά προς χώρες φίλες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, παροτρύνοντας τους να μην υιοθετηθεί αυτή η έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας από το ψήφισμά του».

Γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα

Αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «αφήνει σοβαρά εκτεθειμένη τόσο πολιτικά όσο και ηθικά την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη», για να προσθέσει πως «είναι έκδηλο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επιχείρησε να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες».

Είπε ακόμα πως «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη με τον τρόπο που λειτουργεί είναι φορέας αναχρονιστικών αντιλήψεων», προσθέτοντας πως «ανακυκλώνει με τις αποφάσεις, της πρακτικές του παλαιοκομματικού κατεστημένου που ευθύνονται για τα ζητήματα σήψης και διαφθοράς στον τόπο μας. Είναι σαφής ο κίνδυνος οι Κύπριοι φορολογούμενοι εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να κληθούν να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, όμως, οι Υπουργοί που ευθύνονται για αυτές τις επιπτώσεις δεν θα έχουν καμία προσωπική επίπτωση. Για αυτό και επιβάλλεται, είναι θα έλεγα επείγον, να ψηφιστεί Νόμος πλαίσιο ο οποίος θα εισάγει επιτέλους την Αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή έχουν εκτελεστική εξουσία».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. Haber Kibris: Αποκαλύπτει το σχέδιο εμπλοκής του κατοχικού στρατού στην απόπειρα πραξικοπήματος
  3. Γ.Γ. ΟΗΕ: Άρση όλων των περιορισμών στην ελευθερία της λατρείας στην Κύπρο
  4. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  5. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων
  6. Νέες αποκαλύψεις για το «υπό διάλυση» Γ.Ν.Λ.: Έχασαν 94 φακέλους ασθενών! Προειδοποιεί η Επ. Προσωπικών Δεδομένων