What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

Ελεύθερη η μητέρα που έκανε άμβλωση και την κατήγγειλε ο σύντροφός της! Ελεύθερος και ο γιατρός - Το νομικό πλαίσιο [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 12.10.2017 | 18:07
Πρώτη δημοσίευση: 12.10.2017 | 12:52
     

- Η θλιβερή αυτή υπόθεση που έχει από χθες συγκλονίσει το Παγκύπριο
- Μετά από καταγγελία του συντρόφου της άνεργης μητέρας αυτή συνελήφθη μετά την άμβλωση
- Χειροπέδες πέρασαν και στον γιατρό, ενώ ο σύντροφος της κοπέλας εκτός εαυτού τα 'σπασε στο νοσοκομείο
- Εν συνεχεία κατήγγειλε το περιστατικό, καθώς δεν είχε ενημερωθεί με αποτέλεσμα να συλληφθούν η γυναίκα και ο ιατρός
- Σήμερα αφέθη ελεύθερη η γυναίκα μετά την γενική κατακραυγή, ενώ αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος και ο ιατρός
- Ο δικηγόρος, Σίμο Αγγελίδη αναλύει το νομικό πλαίσιο της έκτρωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία

 
Αφέθηκε σήμερα ελεύθερη η 21χρονη που είχε συλληφθεί στις 9 Οκτωβρίου, έπειτα από καταγγελία του 23χρονου συμβίου της ότι την ίδια ημέρα το πρωί είχε υποβληθεί σε άμβλωση σε κλινική στη Λευκωσία, ενώ αύριο αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος και ο γιατρός που συνελήφθη για την ίδια υπόθεση.

`Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η 21χρονη αφέθηκε ελεύθερη μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων της Αστυνομίας, αφού ο Αρχηγός της δύναμης είχε ζητήσει όπως αυτές προχωρήσουν τάχιστα. Οι εξετάσεις όσον αφορά τον γιατρό συνεχίζονται. Στο παρόν στάδιο παραμένει υπό κράτηση και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος αύριο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Και οι δυο συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στις 10 Οκτωβρίου ενώπιον δικαστηρίου που διέταξε την πενθήμερη κράτησή τους. Η γυναίκα και ο γιατρός συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από καταγγελία του 23χρονου συμβίου της ότι προσήλθε σε κλινική στη Λευκωσία και υποβλήθηκε σε έκτρωση. Μετά την καταγγελία η Αστυνομία προχώρησε σε διερεύνηση της υπόθεσης και εξασφάλισε ένταλμα σύλληψης των δυο από το δικαστήριο.

"Παρόλο που δεν έχει εκπνεύσει το διάταγμα των πέντε ημερών λόγω του ότι δεν χρειάζετο να παραμείνει υπό κράτηση, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη", είπε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως η υπόθεση συνεχίζει να διερευνάται από το ΤΑΕ Λευκωσίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος και να προωθηθεί για τα περαιτέρω.

Δείτε τις εξελίξεις στην υπόθεση που συγκονίζει το Παγκύπριο από χθες και το ρεπορτάζ της εκπομπής του ΡΙΚ "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ":
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στα δικαστήρια σύρει ο σύντροφος της νεαρής άνεργης γυναίκας τόσο την ίδια που μετέβη για την έκτρωση στο νοσοκομείο όσο και τον ιατρό που την ανέλαβε. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος καταγγέλλει και ισχυρίζεται ουδέποτε ενημερώθηκε για τη διακοπή της εγκυμοσύνης της συντρόφου του.

Δημοσίευμα του «Πολίτη», φέρνει στο φως την υπόθεση, αναφέροντας ότι η άνεργη, ήδη μητέρα ενός παιδιού δεν διαθέτει δικό της σπίτι. Στο Δικαστήριο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται πως ο πατέρας του παιδιού όταν πληροφορήθηκε το τι ακριβώς είχε συμβεί μετέβη στην κλινική προκαλώντας φθορές μετά από σοβαρό λεκτικό επεισόδιο. 

Αναφέρεται επίσης πως η γυναίκα έκανε την έκτρωση κατά τον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης, ενώ στην κλινική τη συνόδεψε η μητέρα του συντρόφου της, η οποία και αυτή με την σειρά της απέκρυψε από τον γιο της την αλήθεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γυναίκα και ο γιατρός ετέθησαν υπό κράτηση για αδικήματα που σχετίζονται με «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος... προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση…».

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, απαγορεύονται οι εκτρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, εκτός και εάν συντρέχουν τρεις λόγοι: Όταν η εγκυμοσύνη προκύψει από βιασμό, όταν είναι σε κίνδυνο η ζωή της εγκυμονούσας και όταν το παιδί κινδυνεύει να γεννηθεί με φυσικές και ψυχικές ανωμαλίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΙΜΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η έκτρωση ή άμβλωση, δηλαδή η τεχνητή διακοπή της κύησης πριν το έμβρυο γίνει βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και όχι μόνο- τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή τη σύλληψη ιδιώτη γιατρού και γυναίκας, η οποία προχώρησε σε έκτρωση, χωρίς τη συγκατάθεση του συντρόφου της.

Ωστόσο, το θέμα των αμβλώσεων γίνεται συχνά αντικείμενο έντονης συζήτησης στην Κύπρο, λόγω των ηθικών και νομικών πτυχών του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που άτομα στην Κύπρο έχουν διωχθεί από την Αστυνομία, σε σχέση με το εν λόγω αδίκημα, αφού στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τις εκτρώσεις, το οποίο και ισχύει και εφαρμόζεται.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με τον δικηγόρο, Σίμο Αγγελίδη, ο οποίος ανέλυσε το νομικό πλαίσιο της έκτρωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νομικό πλαίσιο της έκτρωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία

Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελίδης «υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για τις εκτρώσεις στην Κύπρο, το οποίο ισχύει, εφαρμόζεται και προκύπτει μέσα από τα άρθρα 167 και 169Α του ποινικού κώδικα, τα οποία μάλιστα αναφέρονται υπό τον τίτλο ‘Ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών’, για να σημειώσει ότι «εκείνο που προβλέπουν τα εν λόγω άρθρα είναι την απαγόρευση της απόπειρας της άμβλωσης, αφού ένα άτομο το οποίο προχωρά σε μια απόπειρα άμβλωσης είναι ένοχο κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι και 14 χρόνια».

«Υπάρχει, επίσης, η απόπειρα άμβλωσης από την ίδια την κυοφορούσα γυναίκα και εκεί που υπάρξει αυτή η καταγγελία και αποδειχθεί ότι είναι ένοχη κακουργήματος υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 7 έτη, ενώ παράλληλα υπάρχει και η προμήθεια φαρμάκων, η οποία συνήθως γίνεται από γιατρούς ή άλλων οργάνων για άμβλωση και εκεί υπάρχει η επιβολή της ποινής της φυλάκισης των τριών ετών, σε περίπτωση που κάποιος κρίνεται ένοχος σε σχέση με αυτό», είπε.

Στην Κύπρο η έκτρωση επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Εξάλλου, ο κ. Αγγελίδης είπε πως υπάρχει η περίπτωση να προκύψει και ο ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης για ιατρικούς λόγους.

Όπως είπε «από τη μία υπάρχει η κάθετη απαγόρευση, αφού κανείς δεν δικαιούνται να προχωρήσει σε έκτρωση ούτε καν η ίδια η γυναίκα, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου επιβάλλεται ο τερματισμός της εγκυμοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 169Α το οποίο επιτρέπει τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης από ιατρό ο οποίος είναι εγγεγραμμένος με βάση τον Περί Εγγραφής Ιατρών Νόμο και γίνεται αφού υπάρξει πιστοποίηση και από τις αστυνομικές αρχές, που βεβαιώνεται στη συνέχεια από ιατρική πιστοποίηση ότι η εγκυμοσύνη προέκυψε ως αποτέλεσμα βιασμού ή κάτω από περιστάσεις που αν δεν τερματιστεί υπάρχει σοβαρός κλονισμός στην κοινωνική θέση της εγκύου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος στη δεύτερη εξαίρεση που γίνεται στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης είπε πως «όταν υπάρχει γνωμοδότηση δύο ιατρών, οι οποίοι λένε ότι αν εξακολουθούσε να συνεχίζεται η εγκυμοσύνη, τότε ή η ζωή της εγκύου θα ετίθετο σε κίνδυνο ή θα υπήρχε βλάβη πνευματική, φυσική, ψυχική του τέκνου και ότι το εν λόγο τέκνο θα γεννιόταν με φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες και θα ήταν σοβαρά ανάπηρο».

Το ζήτημα των αμβλώσεων στην Ευρώπη

Σημείωσε ακόμα ότι στη Ευρώπη «δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτρο» και ότι «το ζήτημα των αμβλώσεων και των εκτρώσεων είναι ένα έντονα πολωμένο, αμφισβητούμενο και διαφιλονικούμενο ζήτημα, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ομοιομορφία, ούτε ομογνωμία και μάλιστα το ζήτημα αυτό προκαλεί έντονα ποικίλες αντιδράσεις, αφού δημιουργεί ένα ανομοιογενές πνεύμα αποφάσεων σε κάθε κράτος, αλλά και νομοθεσίας».

Αναφέρθηκε σε πολλές ξένες νομοθεσίες για το θέμα, λέγοντας ότι στην Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία διέπετε από τον ποινικό κώδικα, ενώ σημείωσε ότι στην Πολωνία ή στην Ιρλανδία που είναι βαθύτατα θρησκευόμενες χώρες υπάρχουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα και προϋποθέσεις για να επιτραπεί η άμβλωση.

Επίσης, σημείωσε ότι στη Μάλτα ή στο Βατικανό απαγορεύεται εξ’ ολοκλήρου η άμβλωση, για να προσθέσει πως υπάρχουν και άλλες χώρες αν το παγκόσμιο οι οποίες είναι κάθετα εναντίον, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα και η Χιλή.

Σημείωσε, μάλιστα, το γεγονός ότι πρόσφατα όταν προέκυψε ο ιός ΖΙΚΑ σε αυτές τις χώρες, από τον οποίο κινδύνεψαν και μητέρες και τέκνα, δεν επιτρεπόταν η οποιαδήποτε άμβλωση.

Χρονικός περιορισμός στις αμβλώσεις στην Κύπρο

Ο Σίμος Αγγελίδης δήλωσε ακόμα ότι στην Κύπρο -εν αντίθεση με άλλες χώρες- δεν φαίνεται να υπάρχει χρονικός περιορισμός, για το πότε επιτρέπεται υπό τις εξαιρέσεις ο τερματισμός της εγκυμοσύνης για ιατρικούς λόγους.
«Σε άλλες χώρες», είπε, «συνήθως επιτρέπεται μέχρι τη 12η ή ακόμα και μέχρι την 24η εβδομάδα και υπάρχει χρονικός περιορισμός και μετά απαγορεύεται. Στην κυπριακή νομοθεσία υπάρχει κενό αφού δεν προνοεί μέχρι ποια ηλικία του εμβρύου δύναται να υπάρχει η ανάγκη για να γίνει άμβλωση νοουμένου ότι εμπίπτει στην κατηγορία του ιατρικού τερματισμού της εγκυμοσύνης».

Προηγούμενες καταδίκες στην Κύπρο

Είπε ακόμα ότι «υπήρξαν στο παρελθόν στην Κύπρο περιπτώσεις, κατά τις οποίες κατηγορήθηκαν άτομα, σε σχέση με το συγκεκριμένο αδίκημα», για να συμπληρώσει ότι «υπήρξαν και υποθέσεις που άτομα διώχθηκαν, όχι με βάση μόνο αυτό το άρθρο, αλλά και το άρθρο 20 του ποινικού κώδικα, που είναι οι αυτουργοί σε συμμετοχή σε αδικήματα, αναφορικά με την απόπειρα άμβλωσης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, είπε ότι «υπήρξαν στην Κύπρο περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα είχαν την ευθύνη για την πρόκληση της άμβλωσης, μεταξύ των οποίων και ένας γιατρός, τα οποία έχουν καταδικαστεί», για να σημειώσει πως «υπάρχουν τουλάχιστον πέντε υποθέσεις στο παρελθόν, για τις οποίες η αστυνομία έχει προχωρήσει σε διώξεις».

Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) όπως και άλλοι φορείς κάνουν λόγο για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την έκτρωση και στέκονται υπέρ της επιλογής, δηλαδή η έκτρωση να είναι απόφαση της ίδιας της γυναίκας που εγκυμονεί και ότι θα πρέπει όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτρωση, όταν και αν το θελήσουν, μέσα σε νομικά χρονικά περιθώρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Φεβρουάριο του 2015 εκκρεμεί κοινή πρόταση νόμου ενώπιον της Βουλής από τα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, για τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στον ποινικό κώδικα, με σκοπό την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 169Α του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, που αφορούν τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτός επιτρέπεται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.

Την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας για το θέμα των εκτρώσεων προτάσσουν βουλευτές

Την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά το θέμα των εκτρώσεων πρόταξαν βουλευτές που ρωτήθηκαν σήμερα για το θέμα.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως είναι απαράδεκτο μια γυναίκα να βρίσκεται στην φυλακή για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθύμισε ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και η οποία βρίσκεται στα συρτάρια της Επιτροπής Νομικών, υποδεικνύοντας ότι το θέμα θα πρέπει αν συζητηθεί άμεσα και να σταματήσει ο στρουθοκαμηλισμός σε σχέση με την ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας.

«Η γυναίκα έχει δικαίωμα στο σώμα της, υπάρχουν ιδιάζουσες συνθήκες, δεν είναι ότι πιο εύκολο για μια γυναίκα να πάρει μια τέτοια απόφαση, είναι και ιδιαίτερα τραυματική και πρέπει να πως ότι τέτοια θέματα κοινωνικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία και ΄όχι να οδηγούμε μια γυναίκα στη φυλακή και σε αυτό είμαι κατηγορηματική» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος ΣΙζόπουλος είπε ότι αυτό το θέμα πρέπει να το χειριστούμε με μεγάλη προσοχή και σωστή προσέγγιση. «Αυτή η ώρα δεν είναι η ώρα των σχολιασμών. Ο στόχος ακριβώς είναι τέτοιου είδους σοβαρά κοινωνικά ζητήματα να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, με ισορροπία και κυρίως να δούμε τις δυνατότητες πρόληψης και όχι πάντα να ξεκινούμε από το τέλος με τις ποινές, τις καταδίκες και όλα τα υπόλοιπα».

Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε πως για την ΕΔΕΚ είναι σταθερή αρχή ότι γι’ αυτού του είδους τα κοινωνικά προβλήματα θα πρέπει η αντιμετώπιση τους να ξεκινά από την πρόληψη μέσα από τη σωστή διαφώτιση και τη δημιουργία σχετικών μηχανισμών, στη συνέχεια να υπάρχει διαχείριση του προβλήματος και τελευταίο να εξετάζεται το θέμα της καταστολής. «Εμείς ξεκινούμε πάντα από την καταστολή αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα και όταν περάσουν 20-25 χρόνια και διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα τότε θυμόμαστε ότι πρέπει να πάμε στη διαχείριση και μετά στην πρόληψη» είπε.

Τέλος ο Πρόεδρος και βουελυτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «το θέμα των εκτρώσεων είναι πολύ σοβαρό και πως θα πρέπει να ρυθμιστεί μετά από μελέτη με νομοθετικό τρόπο και όχι μέσω φυλακίσεων.

«Τα κρατητήρια και οι φυλακές δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό κοινωνικό και ιατρικό ζήτημα» σημείωσε αναφέροντας ότι το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι η σχετική πρόταση νόμου πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή «και με βάση την εμπειρία και τη γνώση, να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η Κύπρια γυναίκα-«αράχνη» μεγαλομέτοχος του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης που καταζητείται για απάτη εκατομμύριων στη Ζυρίχη!

Στο «μάτι του κυκλώνα» η Λευκωσία στην κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας για τον εκατομμυριούχο «Νο1 εχθρό του Πούτιν» [vid]

Απαγωγή 4χρονης: Με κότερο αλώνιζε ο πατέρας-απαγωγέας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Νορβηγίας - Η συγκλονιστική κατάθεση ψυχής του παππού [vid]

Απαγωγή 4χρονης: Συγκλονιστική φωτογραφία - Η Marie-Eleni στην αγκαλιά της μητέρα της μετά από έξι μήνες [pic]


   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Υπόθεση προσηλυτισμού: Σοκαριστικές αποκαλύψεις και αναφιλητά στην κατάθεση της αδελφής του μοναχού Ιουστίνου
  2. Απόφαση-σταθμός: Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος για την προαγωγή συναδέλφου του
  3. Γνωστή ηθοποιός αποκαλύπτει πως είναι 6 χρόνια μεγαλύτερη από τον σύντροφό της! [vid]
  4. Στο νοσοκομείο 25χρονος που έπεσε θύμα βιασμού από δύο γυναίκες!
  5. Εργατικό ατύχημα στην Πάφο - Στην Εντατική ο 52χρονος οικοδόμος
  6. Στήριξη Λιλλήκα σε Παμπορίδη για ΟΑΥ