What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Υπόθεση Browder: «Μαστίγιο και καρότο» στη Λευκωσία από Ρώσο Πρέσβη - «Όχι τόσο καλό για τις διμερείς σχέσεις» [vids]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 13.10.2017 | 14:30
Πρώτη δημοσίευση: 13.10.2017 | 12:10

- Παρασκηνιακές κινήσεις εκτόνωσης της διπλωματικής έντασης 9 μέρες προ της επίσκεψης ΠτΔ στην Μόσχα
- Στανισλάβ Οσάτσι: "Η προσφυγή Browder στη δικαιοσύνη σας παραμονές επισκέψεως του ΠτΔ στη Μόσχα όχι τόσο καλό για τις διμερείς σχέσεις..."
- Για πολιτικά υποκινούμενη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου κάνουν λόγο οι Ρωσικές υπηρεσίες
- Η εμπλοκή της Λευκωσίας στην πολιτικο-διπλωματική διελκυστίνδα Ρωσίας-ΗΠΑ/Δύσης για τον Browder
- Όλο το χρονικό της υπόθεσης Bill Browder...από φίλος του Πούτιν σε Νο1 εχθρό του Ρώσου Προέδρου
- Το προφίλ του πολυεκατομμυριούχου εγγονού του Γ.Γ. του εκτός νόμου Κομμουνιστικού κόμματος των ΗΠΑ


Συνεχίζεται ο ντόρος γύρω από την υπόθεση Browder και μάλιστα μόλις 9 ημέρες προτού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβεί για επίσημη και βαρυσήμαντη επίσκεψη στη Μόσχα. Ως καλός και επιδέξιος διπλωμάτης, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι σε δηλώσεις από την Λεμεσό αναφέρθηκε διεξοδικά όταν ερωτήθηκε στα της υπόθεσης Browder και στους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης και δη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, που φέρονται να έχουν ενοχλήσει την Μόσχα. Αν και δήλωσε ότι μεγάλη σημασία αποδίδει η Μόσχα στην επίσκεψη Αναστασιάδη στην Μόσχα και πως η Κύπρος είναι ο νούμερο ένα στις επενδύσεις στην Ρωσία, εντούτοις με διπλωματικό τρόπο έκανε μνεία στην ενόχληση της χώρας του στους χειρισμούς της Λευκωσίας στην υπόθεση Bill Browder, ο οποίος κατηγορείται για απάτη κατά του ρωσικού δημοσίου, με τις ΗΠΑ και εν γένει την Δύση όμως να καταλογίζουν στην Μόσχα πολιτικά κίνητρα στην δίωξη του Αμερικανοβρετανού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οσάτσι όταν ερωτήθη σχετικώς με την στάση της Λευκωσίας, ότι αρχικά έδωσε την συγκατάθεσή της όπως μεταβούν Ρώσοι ανακριτές ώστε να παραλάβουν έγγραφα που αφορούν στις δραστηριότητες του Bill Browder τόσο στην Κύπρο, όσο και αλλού, αλλά εν συνεχεία η άδεια αυτή ανεκλήθη προσωρινώς εκείνος δήλωσε πως δεν πρόκειται για διαφωνίες με την Κύπρο, αλλά για διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και του Browder, σημειώνοντας όμως ότι παραμονές της επισκέψεως Αναστασιάδη στην Μόσχα αυτό δεν ήταν και τόσο καλό για τις διμερείς σχέσεις...".

Εξάλλου, ο Ρώσος Πρέσβης, προσέθεσε ότι ο κ. Browder έχει κλέψει πολλά εκατομμύρια δολάρια από την ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας, την γνωστή Gazprom, αλλά αναγνώρισε πως ο Browder έχει δικαίωμα να προσφύγει στην κυπριακή δικαιοσύνη, παρόλο που παραμονές της επισκέψεως του Προέδρου Αναστασιάδη στην Μόσχα αυτό δεν ήταν τόσο καλό για τις διμερείς σχέσεις.
Δείτε τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη για τις διμερείς σχέσεις και την υπόθεση Bill Browder:

Η εμπλοκή της Λευκωσίας στην πολιτικο-διπλωματική διελκυστίνδα Ρωσίας-ΗΠΑ/Δύσης για τον Browder

Οι Ρώσοι έχουν την απαίτηση να ανακρίνουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σε κυπριακό έδαφος, ενώ η κόντρα με τις ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς αφορά σε εξαγορά των μετοχών της κρατικών συμφερόντων πλέον ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι η υπόθεση πέρα από τα οικονομικά δεδομένα υποκρύπτει και ξεκάθαρα πολιτικο-διπλωματικές πτυχές.

Ο Browder προ του φάσματος να ανακριθεί από Ρώσους σε κυπριακό έδαφος, ή να γίνει έλεγχος από αυτούς σε έγγραφά των εταιρειών του, κατέφυγε στα κυπριακά δικαστήρια, με δικηγόρο τον Χρίστο Πουργουρίδη καταφέρνοντας επί του παρόντος να μπλοκάρει την διαδικασία παράδοσης εγγράφων.

Εν συνεχεία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου ζήτησε από τους Ρώσους ανακριτές να μην έρθουν στην Κύπρο κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των ρωσικών Αρχών.

Ο κ. Νικολάου ευρισκόμενος στο Λουξεμβούργο δηλωσε ότι η Κύπρος διαχρονικά συνεργάζεται με την Ρωσία, με βάσει τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ για την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη παραχωρηθεί σειρά εγγράφων στις ρωσικές Αρχές, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη των Ρώσων ανακριτών ήταν για να παραχωρηθούν πρόσθετα έγγραφα. Η κάθοδός τους στην Κύπρο αναβλήθηκε προσωρινά λόγω της αίτησης που εκκρεμεί στο διαστήριο και έχει ως αντικείμενο την παραχώρηση μαρτυρικού υλικού. Τέλος, ο Υπουργός κατέληξε πως δεν υπάρχει πρόθεση ή σκοπός να διακοπεί η συνεργασία της Κύπρου με την Ρωσία, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχει καθορίσει συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Η υπόθεση ωστόσο περιπλέκεται έτι περαιτέρω λόγω της εμπλοκής και της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου στην υπόθεση που περισσότερο παραπέμπει σε διπλωματικό θρίλερ, παρά οικονομική δικαστική υπόθεση. Εξάλλου, αξίζει να τονίσουμε ότι Ρώσοι ανακριτές είχαν μεταβεί στην Λευκωσία το 2015 ανακρινόντας τους δικηγόρους του Bill Browder στην Κύπρο, Γεωργιάδη και Πελλίδη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για τον Browder η Μόσχα είχε απευθύνει ανάλογα αιτήματα και σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Βρετανία, και η Ιρλανδία, όπως εξάλλου και στην Ιντερπόλ, αιτήματα ωστόσο τα οποία απερρίφθησαν στην βάση ότι πίσω από τα ρωσικά αιτήματα υπήρχαν πολιτικά κίνητρα. Πλέον η Κύπρος ως χώρας κράτος-μέλος της ΕΕ βρίσκεται σε δεινή διπλωματικά θέση, ένεκα και της ειδικής σχέσης που διατηρεί με την Μόσχα εδώ και δεκαετίες.
Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στη Λεμεσό για τις δηλώσεις Οσάτσι:
Χρονικό της υπόθεσης Browder: Ο εγγονός του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ γίνεται πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φίλος του Πούτιν... αλλά σήμερα δηλώνει ο "Νο1 έχθρός του Ρώσου Προέδρου
Η υπόθεση Browder η οποία σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια σχετίζεται με το λεγόμενο "Magnitsky Act", στις ΗΠΑ που πήρε το όνομά του από τον Sergei Magnitsky, τον ελεγκτή-συνεργάτη του Browder στην Ρωσία, όταν αυτός ήταν διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο Μαγκνίτσκι ανακάλυψε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν καταχραστεί από το κράτος 230 εκατομμύρια δολάρια (196 εκατ. Ευρώ), αλλά κατέληξε νεκρός... στην φυλακή αφού εξέθεσε την απάτη.

Τότε και κατά πολύ "βολικό τρόπο" η ρωσική δικαιοσύνη κατηγόρησε τόσο τον Browder όσο και τον νεκρό Magnitsky ότι αυτοί είχαν κλέψει το τεράστιο αυτό ποσό.

Ήταν τότε που για πρώτη φορά η ρωσική δικαιοσύνη εστράφη προς τους δικηγόρους του Browder στην Κύπρο επειδή διαχειριζόταν μερικά από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία του μέσω μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου.

Εν συνεχεία όμως η ΗΠΑ, περνώντας στην νομοθεσία τους πλέον το "Magnitsky Act" κι ενώ οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις με την Μόσχα κατρακυλούσαν αρχικά η Ουάσιγκτον επέβαλε πάγωμα κεφαλαίων σε 17 Ρώσους υπηκόους με την σχετική λίστα στο τέλος να καταλήγει να συμπεριλαμβάνει 44 άτομα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver στις 27/9/2017 αν η σχετική αμερικανική λίστα συνεχίσει να διογκώνεται ενδέχεται να ακουμπήσει και τα ηγετικά κλιμάκια στην Μόσχα, εν μέσω των πρόσφατων αποκαλύψεων πως ένας πολύ στενός φίλος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε αποδέκτης μέρους των "κλεμμένων" $230 εκατομμυρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ - Ρωσίας και... στη μέση η Κύπρος - Gazprom, ανακρίσεις και «ο Νο1 εχθρός του Πούτιν» [vid]

Αυτή είναι η Κύπρια γυναίκα-«αράχνη» μεγαλομέτοχος του ΑΡΗ Θεσσαλονίκης που καταζητείται για απάτη εκατομμύριων στη Ζυρίχη!

Αυτός είναι ο «μοντέρνος» Τούρκος αξιωματικός που αυτομόλησε στην Κύπρο - Διαπόμπευση από τουρκικό Τύπο

Τίτλοι τέλους στην «Οδύσσεια» της Marie-Eleni - Ξανά στην Κύπρο μετά από 6 μήνες στα χέρια του απαγωγέα-πατέρα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο