What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· · SAIPEM 12000·

INFO

«Φωτιά» σε επιτελεία και κόμματα μετά τις δηλώσεις Δημητριάδη

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.10.2017 | 09:18
Πρώτη δημοσίευση: 16.10.2017 | 16:42

- Πανίκος Δημητριάδης: Είχα απέναντί μου έναν φορτισμένο Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο είχαν παρασύρει οι τραπεζίτες
- Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Είναι το ΑΚΕΛ που πρέπει να δώσει απαντήσεις
- ΑΚΕΛ: Θα βρει επιτέλους το θάρρος ο κ. Αναστασιάδης;
- Νικόλας Παπαδόπουλος: Έρευνα εις βάρος του πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη
- ΕΔΕΚ: Δεν προχώρησε η διερεύνηση του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου
- Αλληλεγγύη: Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος, εκτεθειμένος και ο Δημητριάδης
- Συμμαχία Πολιτών: Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει επιτέλους να απαντήσει

Στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης στην εκπομπή "Μεσημέρι και κάτι" του Σίγμα, αναφέρθηκε στις κρίσιμες και ιστορικές στιγμές που βίωσε τον Μάρτιο του 2013 όπου περιέγραψε ότι είχε απέναντί του ένα φορτισμένο Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο είχαν παρασύρει οι τραπεζίτες με τις θέσεις τους.

Και με αυτές τις δηλώσεις άναψε... προεκλογικές φωτιές. Δείτε αναλατυικά τις αντιδράσεις των επιτελείων και κομμάτων.

Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Είναι το ΑΚΕΛ που πρέπει να δώσει απαντήσεις


Είναι τo AKEΛ που πρέπει να δώσει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων και εξηγήσεις στον κυπριακό λαό για την κατάσταση που παρέδωσε στην κυπριακή οικονομία, ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται αλλά και τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΑΚΕΛ, σε σχέση με αποκάλυψη στοχευμένων αποσπασμάτων του υπό έκδοση βιβλίου του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη, η Κυβέρνηση επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

1. Για να σχολιάσει κάποιος το βιβλίο θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα και να το δει συνολικά, αλλά και τα όσα καταγράφει ο κ. Δημητριάδης.

2. Κάποιος θα πρέπει να συγκρίνει τι ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε κάτω από όρκο στην ερευνητική επιτροπή Πική για την καταστροφή της οικονομίας με το τι τώρα αναφέρει στο βιβλίο του.

3. Εκείνο που έχει περισσότερη σημασία από όλα, όμως, και για αυτό θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ, είναι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Δημητριάδη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση του στην επιτροπή Πική, ότι πάσχιζε μαζί με τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή να πείσουν την Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια από τα μέσα του 2012 ότι θα έπρεπε να συνομολογήσει το ταχύτερο δυνατόν δανειακή σύμβαση με τους Θεσμούς, ώστε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα. Κάτι που δεν έγινε με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ στον κυπριακό λαό, καθώς και γιατί απέρριψε τη, κατά γενική ομολογία, κατά παρασάγγας καλύτερη συμφωνία της 16ης Μαρτίου του 2013 στο Eurogroup και η οποία προνοούσε εφάπαξ φορολογία, δηλαδή μία και μοναδική φορά φορολογία επί όλων των τραπεζικών καταθέσεων που δεν θα ξεπερνούσε τα δυο χρόνια τόκους, με αποτέλεσμα να επέλθουν όσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προβλέψει με το διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό ότι θα γίνονταν αν απορρίπτετο αυτή η πρόταση, δηλαδή το κλείσιμο της Λαϊκής τράπεζας, με απώλεια σχεδόν του συνόλου των καταθέσεων και των κεφαλαίων και την επιβολή τεράστιου κουρέματος καταθέσεων και απώλεια μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου.

Σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει το ΑΚΕΛ και όσοι άλλοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο και σήμερα επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ ανέφερε πως η απόφαση της 16ης Μαρτίου δεν ίσχυε αφού ανετράπη από το ίδιο το Eurogroup, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όχι μόνο ήταν απόφαση, αλλά επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Eurogroup που έγινε τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 όταν οι αγορές άνοιξαν και οι Ευρωπαίοι ζήτησαν σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη η Κυπριακή Δημοκρατία αν ήθελε και αν μπορούσε να επανεξετάσει το θέμα των εγγυημένων καταθέσεων δηλαδή να μην τεθεί φορολογία πάνω σε εγγυημένες καταθέσεις».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε και ανακοίνωση του Eurogroup για αυτή την τηλεδιάσκεψη, που επαναβεβαιώνει την απόφαση της 16ης Μαρτίου.

«Εξ ου και η Κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και εξαίρεσε τις πρώτες 20 χιλιάδες ευρώ καταθέσεων και έστειλε τροποποιητικό νομοσχέδιο της συμφωνίας την επομένη στη Βουλή, όπου συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών. Υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Δημητριάδη και του τότε Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι όχι μόνο ίσχυε η απόφαση αλλά υπήρχε και τροποποίηση μετά τη συνεδρία με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπου εξαιρούνταν οι πρώτες 20 χιλιάδες».

Κληθείς να απαντήσει σε αναφορές του κ. Δημητριάδη για συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι νομοσχέδια ετοιμάζονταν πολύ πιο πριν την ανάληψη εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση της δια ιδίων κεφαλαίων εξυγίανσης των τραπεζών. Όσον αφορά τις άλλες αναφορές για συγγενικά πρόσωπα, κατ΄επανάληψη συζητήθηκε το θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ο ίδιος από την ερευνητική επιτροπή να γίνει εξέταση αυτού του θέματος, δόθηκαν εξηγήσεις, και προεκλογικά το να επαναφέρουμε τα περσινά ξινά σταφύλια που έχουν διευκρινιστεί συζητηθεί δεν ωφελεί κανέναν κατά την προεκλογική περίοδο».

Κληθείς να πει αν θεωρεί τυχαία τη χρονική συγκυρία των αναφορών, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω τις προθέσεις του καθενός. Εκείνο που γνωρίζω είναι ένα, ότι η χώρα υποβαθμιζόταν με 22 υποβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, έμεινε από το 2011 εκτός αγορών, συναίνεσε στο κούρεμα ελληνικών ομολόγων χωρίς αντιστάθμισμα.

Η κυπριακή οικονομία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση, δεν ελαμβάνετο κανένα μέτρο, η ανεργία από 4% εκτοξεύθηκε στο 15,5% και φτάσαμε το 2013 με ένα τραπεζικό σύστημα για το οποίο προειδοποιείτο η Κυβέρνηση Χριστόφια- ΑΚΕΛ ότι θα έπρεπε να συνομολογήσει μνημόνιο στήριξης αν ήθελε να σωθεί και δεν το έπραξε, στην κατάσταση πραγμάτων τον Μάρτιο του 2013 να έχουμε ρευστά διαθέσιμα μόνο για ένα μήνα μισθούς και συντάξεις.

Σήμερα, η χώρα μετά από 4,5 χρόνια βρίσκεται σε 3,5% ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους στην ΕΕ, η ανεργία βρίσκεται σε πτωτική τάση από το 16,5% στο 10,6%, λειτουργούμε από τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνηση Αναστασιάδη με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με πρωτογενή πλεονάσματα, επιστρέψαμε στις αγορές, απολαμβάνουμε το χαμηλότερο επιτόκιο 15ετίας, μπορούμε με αυτό τον τρόπο να διαθέσουμε περισσότερες δημόσιες δαπάνες για την ανάπτυξη και όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας βρίσκονται σε άνοδο.

Όλα αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς όπως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι παραμένουν προβλήματα και υπάρχουν προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.

Και η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όλα τα προβλήματα τα αντιμετωπίζει με ρεαλισμό, πραγματισμό, και μέσα στις δοσμένες συνθήκες με τις καλύτερες επιλογές».

Εξάλλου, κληθείς να πει πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση για το θέμα που αφορά την απόφαση του ψευδοκράτους για επιβολή «δασμών» στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ελεύθερες περιοχές προς τους εγκλωβισμένους, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν καταγγείλει σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει, τη στάση των κατοχικών ‘αρχών’ αναφορικά με τα θέματα των εγκλωβισμένων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συζητήσει το θέμα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και έχει δώσει και γραπτώς τις θέσεις και καταγγελίες μας και θα το πράξει και στην ΕΕ και αλλού».

ΑΚΕΛ: Θα βρει επιτέλους το θάρρος ο κ. Αναστασιάδης

Θα βρει, επιτέλους, ο κ. Αναστασιάδης το θάρρος να πει την αλήθεια και να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του για την πρόταση του αναφορικά με το καθολικό κούρεμα καταθέσεων και για την προνομιακή πληροφόρηση των συμπεθέρων;

Ο τέως Διοικητής της ΚΤΚ, επαναβεβαιώνει στο βιβλίο του, αυτό που όλοι γνωρίζουν.

Ότι το τερατούργημα του κουρέματος όλων των καταθετών, σε όλες τις τράπεζες, που μέχρι τώρα μόνο τυπικά παραμένει ορφανό, είναι παιδί του κ. Αναστασιάδη. Αντί, δηλαδή, ο κ. Αναστασιάδης να πάει στο Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου 2013 για να αποτρέψει αυτό που ο ίδιος προηγουμένως αποκαλούσε καταστροφή της οικονομίας, το πρότεινε σε άλλη, χειρότερη μορφή, κατά παράβαση των σχετικών κανόνων της Ε.Ε και κάθε έννοιας δικαίου.

Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, ότι ο κ. Αναστασιάδης γνώριζε πολύ καλά για το επερχόμενο κούρεμα, για αυτό και φρόντισε πριν την εκτέλεση του, να παράσχει προνομιακή ενημέρωση στους συμπεθέρους του ώστε έγκαιρα να μεταφέρουν στο Λονδίνο δεκάδες εκατομμύρια για να μην κουρευτούν.

Οι πολίτες διερωτώνται αν έστω και μετά από 5 χρόνια ο κ. Αναστασιάδης θα πει την αλήθεια για τα γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα μας σε πρωτόγνωρα τραγικές συνθήκες και αν πρόκειται να βρει επιτέλους το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του.

Ν. Παπαδόπουλος: Έρευνα εις βάρος του πρώην Κεντρ. Τραπεζίτη

"Εάν ο κυπριακός λαός αναδείξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μια από τις πρώτες ενέργειές του, θα είναι να προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές έρευνες για τον ρόλο και τις ευθύνες του κ. Πανίκου Δημητριάδη στην οικονομική καταστροφή", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου, χαρακτηρίζοντας ως ατεκμηρίωτες τις κατηγορίες Δημητριάδη εναντίον του τότε Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

«Επιθυμούμε να δηλώσουμε τα εξής:
Εάν ο κυπριακός λαός αναδείξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μια από τις πρώτες ενέργειές του, θα είναι να προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές έρευνες για τον ρόλο και τις ευθύνες του κ. Πανίκου Δημητριάδη στην οικονομική καταστροφή.

Μεταξύ άλλων, θα ερευνηθούν οι ευθύνες του κ. Δημητριάδη για την αύξηση των αναγκών των κυπριακών τραπεζών, τους όρους εντολής της PIMCO, τους όρους αμοιβής της Alvares and Marshal, την απόκρυψη της έκθεσης της Black Rock, την παράνομη παραχώρηση ELA στη Λαϊκή Τράπεζα, την προκλητική απουσία του από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και την πώληση των καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Όλοι αυτοί οι καταστροφικοί χειρισμοί του κ. Δημητριάδη, έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στους Κύπριους πολίτες.

Θα διερευνηθούν, επίσης, οι συνθήκες με τις οποίες ο κ. Δημητριάδης έλαβε την πλουσιοπάροχη αποζημίωσή του από τον κ. Αναστασιάδη, την οποία, εάν είχε στοιχειώδη ευσυνειδησία, θα έπρεπε να την επιστρέψει στον κυπριακό λαό».

ΕΔΕΚ: Δεν προχώρησε η διερεύνηση του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τα όσα δημόσια συζητούνται, υπενθυμίζουμε τις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2013 με τις μεγάλες συνέπειες επί των πολιτών με τις βαριές φορολογίες οι οποίες επιβλήθηκαν.

Ειδικότερα:

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έγινε από τον τέως Πρόεδρο Δ. Χριστόφια χωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

Το κούρεμα των καταθέσεων από τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς προηγουμένως να διαπραγματευτεί εναλλακτικές προτάσεις.

Η παραχώρηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν προχώρησε η διερεύνηση του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου που έπληξε την πατρίδα μας αλλά ούτε υπήρξε και από οποιονδήποτε ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Αλληλεγγύη: Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος, εκτεθειμένος και ο Δημητριάδης

Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε ρόλο επικριτή των πάντων φιλοξενήθηκε σήμερα σχεδόν από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς για να μεταδώσει τα μηνύματα του βιβλίου του σχετικά με το κούρεμα καταθέσεων το 2013.
Από τη μια επιβεβαιώνει γνωστά στην κοινωνία γεγονότα που εκθέτουν και πάλι ανεπανόρθωτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Προνομιακή πληροφόρηση για το κούρεμα καταθέσεων -πολλές μέρες πριν την τελική απόφαση- σε άτομα από το στενό οικογενειακό κύκλο του Προέδρου, τα οποία έστειλαν χρήματα από κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό.
Συνειδητή εξαπάτηση του λαού.

Επινόηση του Κύπριου Προέδρου η μορφή του κουρέματος κ.α.

Από την άλλη ο κύριος Πανίκος Δημητριάδης είναι και ο ίδιος ελεγχόμενος για τις πράξεις ή και παραλήψεις του για μεγάλη περίοδο πριν το κούρεμα. Κατείχε θεσμικό ρόλο όσο εξελισσόταν η οικονομική καταστροφή της πατρίδας μας.
Το γεγονός ότι εκθέτει τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τις κρίσιμες ώρες, είναι ενδεικτικό του πόσα ψέματα ειπώθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους κατά την κλειστή περίοδο πριν από το κούρεμα.

Όλοι οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής της πατρίδας μας πρέπει επιτέλους να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Η παρούσα διακυβέρνηση εάν ήθελε να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης, όπως π.χ. το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, θα το έπραττε ήδη.

Για ένα να είναι βέβαιοι οι πολίτες: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προωθήσει εμπράκτως την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου της οικονομικής καταστροφής του τόπου και οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Συμμαχία Πολιτών: Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει επιτέλους να απαντήσει

Τα θέματα που εγείρει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προκαλούν σειρά ερωτημάτων τα οποία πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν καθώς αφήνουν εκτεθειμένους για την οικονομική καταστροφή του τόπου τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επιτέλους να δώσει απαντήσεις για την προνομιακή πληροφόρηση συγγενικών του προσώπων για το κούρεμα καταθέσεων, τα οποία έστειλαν χρήματα από κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

Επίσης ο κ. Δημητριάδης οφείλει να δώσει διευκρινήσεις αναφορικά με τον ρόλο του τότε προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου όσον αφορά τις εξυπηρετήσεις που κατηγορείται από τον τέως Διοικητή ότι παρείχε σε τράπεζες.

Την ίδια ώρα όμως ο κύριος Δημητριάδης είναι και ο ίδιος υπόλογος για τις πράξεις ή και παραλήψεις του για μεγάλη περίοδο πριν το κούρεμα. Κατείχε θεσμικό ρόλο όσο εξελισσόταν η οικονομική καταστροφή της πατρίδας μας και θα έπρεπε και η Δικαιοσύνη να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που η πρόταση μας για θέσπιση νόμου αναφορικά με τις προσωπικές αστικές ευθύνες όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Προσωπική αστική ευθύνη για τις αποφάσεις τους αλλά και για τις όποιες εγκληματικές αμέλειες τους.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Αφρίν: Μπαίνει ο συριακός στρατός για να απωθήσει τους Τούρκους
  2. Δολοφονία Λεωνίδη: Ανατροπή με τον 36χρονο επιχειρηματία - Η μαρτυρία που τον «καίει»
  3. Νετανιάχου: Ιστορικής σημασίας συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο
  4. Μεξικό: Πανικός από σεισμό 5,9 Ρίχτερ
  5. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου παρέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης [pics]
  6. Αυτό είναι το συγχαρητήριο μήνυμα Τραμπ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη