What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· · SAIPEM 12000·

INFO

16.10.2017 | 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 17.10.2017 | 09:20

Προεδρικές Εκλογές - ΔΗΣΥ: Αναστασιάδη «δαγκωτό» και σύνθημα νίκης από Αβέρωφ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ομόφωνα ενέκρινε τη Δευτέρα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ την στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Το Πολιτικό Γραφείο, όπως αναμενόταν, υπερψήφισε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Θα κληθούμε να πάρουμε μία ουσιαστική απόφαση που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία τραγική κατάσταση, λόγω οικονομικής κρίσης.

Παρουσιάζοντας επί μακρόν τις δυσκολίες αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, σε Κυπριακό και οικονομία κάλεσε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ να στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου:

«Αγαπητοί Συναγωνιστές,

Το 2013, όταν κερδίσαμε τις εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε μπροστά σε μια τρομακτική κατάσταση. Η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τα ρευστά διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους να φτάνουν μόλις για ένα μήνα. Το τραπεζικό σύστημα βαθειά διαβρωμένο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Ο κόσμος ανήσυχος, φοβισμένος, να αγωνιά αφού δεν ήξερε τι θα φέρει το αύριο. Από το τέλος Ιουνίου 2012 είχαν καλέσει την Ε.Ε. για να δώσει πρόγραμμα στήριξης, αλλά για οκτώ μήνες δεν έκλειναν τη συμφωνία και κρατούσαν μια τράπεζα στον «αναπνευστήρα», όπως μας είπαν, έως ότου αναλάβει υπεύθυνη ηγεσία...

Η χώρα χρειαζόταν επειγόντως υπεύθυνη ηγεσία.

Η παράταξή μας, στο πρόσωπο του ηγέτη μας Νίκου Αναστασιάδη ανέλαβε την ευθύνη να σώσει τη χώρα.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μέσα σε πραγματικά δραματικές συνθήκες, είχε την αποφασιστικότητα και την ευθυκρισία να σηκώσει το βάρος και να πάρει αποφάσεις που χρειάζονταν. Έκλεισε τα αυτιά του στο λαϊκισμό και σε φωνές που έφταναν μέχρι και σε εισήγηση να εγκαταλείψει η Κύπρος το Ευρώ και την Ε.Ε. - κάποιοι μάλιστα έκαναν και μελέτη για να επιστρέψουμε στη λίρα. Κατέληξε σε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης που χρειαζόταν επειγόντως η χώρα, σταθεροποίησε την κατάσταση, πήρε τον έλεγχο στα χέρια του και άρχισε να χτίζει την επόμενη μέρα, για μια αναμορφωμένη οικονομία, για την Κύπρο που θα στεκόταν ξανά στα πόδια της.

Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και βγήκε από το Μνημόνιο. Και πριν ακόμα ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η χώρα μας παρουσίαζε ανάπτυξη από το 2015.

Σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την καταστροφή, διανύουμε στην Κύπρο την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης. Με ρυθμό που επιταχύνεται και φέτος πλησιάζει το 4%, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη. Στα δημοσιονομικά αφήσαμε οριστικά πίσω ελλείμματα και ο προϋπολογισμός έχει πλεονάσματα, μειώνοντας ταυτόχρονα και φορολογίες. Η Κυβέρνησή μας έχει ξανά τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές με όφελος για τον πολίτη και να εκτελεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Το κράτος βγαίνει στις διεθνείς αγορές και εξασφαλίζει χρηματοδότηση με το χαμηλότερο κόστος που είχε ποτέ. Η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται μόλις μια βαθμίδα πριν από την επενδυτική. Η ανεργία, αν και παραμένει ψηλή, μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο και από 16% που είχε φτάσει, τώρα είναι κάτω από 11%.

Σκεφτόμαστε και συγκρίνουμε: πού ήμασταν και πού έχουμε βρεθεί. Αλλά κυρίως να δούμε πού μπορούμε να πάμε.

Στην πορεία αυτή η παράταξή μας στάθηκε δίπλα και στήριξε τον Πρόεδρο στο έργο διάσωσης και αποκατάσατασης της οικονομίας. Χωρίς στιγμή να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος. Αφού ήταν για την Κύπρο μας, πήραμε δύσκολες αποφάσεις και φροντίσαμε να εξασφαλίζουμε και την απαραίτητη συναίνεση άλλων πολιτικών δυνάμεων, διασφαλίζοντας την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή.

Σήμερα, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είμαστε περήφανοι.

Προχωράμε στις προεδρικές εκλογές και το μήνυμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη είναι η Κύπρος της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Πρέπει όμως να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια μιας πορείας που δίνει ξανά ελπίδα στον τόπο και όραμα στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους.

Η απόφασή μας είναι σήμερα ότι συνεχίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Σε μια πορεία διεκδίκησης μιας συμφωνίας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας.

Συνεχίζουμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε συνεργασία και με όλες τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις και τις ομάδες πολιτών που κινητοποιούνται, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την πορεία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανεκλογή.

Νοιώθουμε περήφανοι διότι εμείς, η παράταξη του μέτρου, της σύνεσης, της συνεννόησης και του ρεαλισμού, η παράταξη που πολιτεύεται βάζοντας πάντα το συμφέρον της χώρας πάνω από ο,τιδήποτε, μπορούμε να προτείνουμε και για τη συνέχεια μια πορεία που στηρίζεται γερά στους πέντε πυλώνες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε μια ξανά εύρωστη οικονομία που θα μας φέρει στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας. Ταυτόχρονα, με επιτελικούς σχεδιασμούς και μεταρρυθμίσεις δίνουμε βάθος στην αναπτυξιακή προσπάθεια και αναζητούμε να ενισχύσουμε την οικονομία επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, ανοίγοντας δρόμους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Διότι φιλοσοφία και συνείδηση στην παράταξή μας είναι ότι το όφελος για τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τα νοικοκυριά έρχεται από την επιτυχή επιχειρηματικότητα. Πρέπει να συνεχίσουμε ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία, με τον εμπλουτισμό σε νέους τομείς και ορίζοντες. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι σχεδιασμοί για τα εξειδικευμένα υφυπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας.

Το υφυπουργείο ναυτιλίας έχει ήδη ψηφισθεί. Θα προσπαθήσουμε μέσα από το γνωστό για εμάς τρόπο, της συναίνεσης, να βρούμε τους τρόπους να ψηφίσουμε και τα άλλα δύο υφυπουργεία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Με σταθερές και μεθοδευμένες κινήσεις η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη διακρίνεται διότι αξιοποιώντας βήματα και σωστές επιλογές που είχαν γίνει και από προηγούμενες κυβέρνήσεις, έχει διασφαλίσει την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου. Με μια πυκνή διπλωματική δσραστηριότητα δημιούργησε ένα πλέγμα συμφωνιών με όλες τις γειτονικές χώρες και ανέδειξε τη λογική του φυσικού πλούτου και της ενέργειας ως παράγοντα συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους. Ταυτόχρονα και με την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης έχει φέρει ως στρατηγικούς εταίρους μας μερικούς από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς στον κόσμο. Εταιρείες που συχνά συνδέονται άμεσα και με ισχυρές φιλικές χώρες οι οποίες στο εξής έχουν ταύτιση συμφερόντων με την Κυπριακή Δημοκρατία στον υποθαλάσσιο πλούτο και στην Α.Ο.Ζ.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά πρέπει να συνεχιστεί και στην επόμενη πενταετία το πλούσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Έστω και αν απορρίφθηκαν τα εκσυγχρονιστικά νομοσχέδια για τη δημόσια υπηρεσία, εμείς δεν τα βάζουμε κάτω. Θα δώσουμε συνέχεια στη μεγάλη αλλαγή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με την αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού και των επενδύσεων που έχει κάνει ο πολίτης στο κράτος. Για έναν πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα που εργάζεται για να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί τον πολίτη. Για να στηρίζει και όχι να περιορίζει την ανάπτυξη. Ενώ συνέχεια θα υπάρξει και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στα χρόνια που έρχονται όμως ξεχωρίζει σίγουρα η μεγάλη αλλαγή στον τομέα της υγείας. Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, μετά από χρόνια άκαρπων συζητήσεων, είναι εκείνη που κατάφερε μέσα από συναίνεση να ξεκινήσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Όπως ξεχωρίζει επίσης η μεγάλη μεταρρύθμιση και η δημιουργία ενός σύγχρονου και εν πολλοίς πρωτοποριακού συστήματος Κοινωνικής Πολιτικής. Συγκεντρώνοντας και εξορθολογίζοντας τους διαθέσιμους πόρους, μέσα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη δημιούργησε ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ενισχύοντας χιλιάδες συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη και που προηγουμένως δεν είχαν καμία στήριξη από το κράτος. Αντικαταστήσαμε έτσι την ντροπή της ανάγκης και των Κοινωνικών Παντοπωλείων με το Εγγυημένο Εισόδημα. Και θέλουμε στη συνέχεια να περάσουμε και από το Εγγυημένο Εισόδημα ως επίδομα σε ένα πραγματικό και ουσιαστικό κίνητρο για απασχόληση.

Ενώ προσδοκούμε στους πολύτιμους καρπούς που φέρνουν οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός στο δημόσιο σχολείο. Με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα που εκσυγχρονίζουν την παιδαγωγική διαδικασία και ενισχύουν το γνωσιολογικό περιεχόμενο. Με το νέο λύκειο, όπου η ορθλογικότερη λογική της επιλογής κατευθύνσεων αντικαθιστά τη διασπορά σε πλήθος επιλεγόμενων μαθημάτων. Δεν μπορώ να παραλείψω και τη μεγάλη βελτιωτική αλλαγή στην οποία επενδύουμε σε βάθος χρόνου, αφού επιτέλους –μετά από δεκαετίες συζητήσεων και ατολμίας- εισάγεται σταδιακά σύστημα αξιοκρατικής επιλογής των εκπαιδευτικών. Για να τερματιστεί το αναποτελεσματικό σύστημα της επετηρίδας που δεν έδινε τη δυνατότητα σε νέους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν ούτε και εξασφάλιζε ότι θα επιλέγονταν οι καταλληλότεροι.

Μειώσαμε τη στρατιωτική θητεία ενισχύοντας ταυτόχρονα και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Είναι πράγματι πολλές οι βελτιωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει για να τις απαριθμήσω όλες. Θα προσθέσω επίσης τη δημιουργία διοικητικού δικαστηρίου και την προετοιμασία εμπορικού δικαστηρίου. Για να αποσυμφορηθεί όσο είναι δυνατό ένα σύστημα δικαιοσύνης βαρυφορτωμένο.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ

Μέσα από μια ρεαλιστική, αλλά μεθοδευμένη εξωτερική πολιτική με στόχο το συμφέρον της χώρας, η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη εξασφάλισε στην Κυπριακή Δημοκρατία μια θέση ενεργειακού εταίρου μέσα στην Ε.Ε. Με πρωτοβουλίες και θετικές τοποθετήσεις, εγκαταλείποντας μονοθεματικές προσεγγίσεις, η Κύπρος καθιερώνεται σταδιακά ως ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα, η διπλωματική δραστηριότητα της κυβέρνησης Αναστασιάδη αναπτύχθηκε σε κάθε κατεύθυνση και καλλιέργησε τις σχέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, τόσο με τις Η.Π.Α., όσο και με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Χωρίς όμως να παραλείπει και μια άνευ προηγουμένου δραστηριοποίηση με την αναβάθμιση σχέσεων με γειτονικές χώρες, την προνομιακή σχέση εταίρων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων με χώρες του Αραβικού Κόσμου και του Κόλπου.

Η σημερινή Κύπρος, πολύ μακρυά από την εικόνα του μικρού και προβληματικού εταίρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζεται να έχει ένα διεθνές εκτόπισμα μεγαλύτερο του γεωγραφικού της μεγέθους. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε γιατί το φιλότιμο και η αξιοπρέπεια του Κυπρίου θέλουν να νοιώθει περήφαννος για την πατρίδα του.

ΤΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παράλληλα με την αποκατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού. Στη συνέχεια και όταν οι συνθήκες στην τουρκοκυπριακή πλευρά έγιναν ευνοϊκές, έδωσε στη διαπραγματευτική διαδικασία έναν έντονο και παραγωγικό ρυθμό που οδήγησε σε σημαντικές συγκλήσεις, κατοχυρώνοντας σημαντικές αρχές που θέλουμε να δούμε να ισχύουν μέσα από μια συμφωνία.

Η αποφασιστικότητα και η μεθοδική διαπραγμάτευση του Προέδρου αποδείχτηκαν όμως στην πράξη όταν οδήγησε τα πράγματα σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών όπου, με την παρουσία και της Ε.Ε., έφερε την Τουρκία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η Τουρκία βρέθηκε να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάργηση των εγγυήσεων, την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και για μια συμφωνία για την ασφάλεια των Κυπρίων μετά τη Λύση, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Μπορεί τελικά και παρά τις προσδοκίες μας, η διαπραγμάτευση να μην κατέληξε εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία αφήνει ως κεκτημένο το «πλαίσιο Γκουτέρες» και τη σαφή τοποθέτηση των Η.Ε., για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι το σύστημα των εγγυήσεων «δεν είναι βιώσιμο».

Για να συνεχίσουμε και να διεκδικήσουμε αυτό το κεκτημένο που δημιουργήθηκε μέσα από μια διαδικασία που η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «μεγάλη εθνική επιτυχία για την Κύπρο», πρέπει να συνεχίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως ακριβώς έχει ήδη καταθέσει και στον Γενικό Γραμματέα και στη διεθνή κοινότητα την άμεση ετοιμότητά του για συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Δεν πρέπει και ούτε πρόκειται να εγκαταλείψουμε μαι προσπάθεια που, κατά γενική ομολογία, έφερε το Κυπριακό «στο πιο προχωρημένο σημείο».

Αλλά θα συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο. Με όραμα να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται χωρίς στρατό κατοχής. Ελληνοκύπριους και Τουκροκύπριους να μπορούμε μαζί να λειτουργήσουμε με συνεργασία μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς παρεμβάσεις άλλων κρατών. Με τους πολίτες όλους να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες που δικαιούμαστε, ως ευρωπαίοι πολίτες.

Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί Συναγωνιστές,

Πρέπει να συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο,

Με σταθερά βήματα μπροστά. Για να συνεχίσουμε να έχουμε Ασφάλεια, Σταθερότητα και Ανάπτυξη.

Δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς. Είναι η ώρα της ευθύνης.

Η ώρα της ευθύνης απέναντι στην παράταξη, στην κοινωνία και στην Κύπρο μας.

Με Σταθερά Βήματα Μπροστά για μια καλύτερη Κύπρο, όπως την οραματιζόμαστε, για εμάς και τα παιδιά μας.

Μια Κύπρο δημιουργική, παραγωγική και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αφρίν: Μπαίνει ο συριακός στρατός για να απωθήσει τους Τούρκους
  2. Δολοφονία Λεωνίδη: Ανατροπή με τον 36χρονο επιχειρηματία - Η μαρτυρία που τον «καίει»
  3. Νετανιάχου: Ιστορικής σημασίας συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο
  4. Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
  5. Νέοι «μπελάδες» εκ Mόσχας για Τραμπ - Απαγγελία κατηγοριών σε 13 Ρώσους για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές
  6. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου παρέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης [pics]