What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Τσίπρας από ΗΠΑ: Όχι σε μία ενωμένη Κύπρο με εγγυητή την Τουρκία - Συνεχίζεται η «ενεργητική πολιτική» για επίλυση του Κυπριακού

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.10.2017 | 11:25
Πρώτη δημοσίευση: 17.10.2017 | 10:01

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε μία ενωμένη Κύπρο της οποίας η ασφάλεια να είναι εγγυημένη από την Τουρκία, υπό την απειλή στρατιωτικής επέμβασης», δήλωσε ο `Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμή του, στην Ουάσιγκτον, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHEPA και AHI.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας ένα διήμερο επαφών στο Σικάγο, και σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Πριν την εκδήλωση συναντήθηκε στο ΔΝΤ με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«`Εχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μία δραστήρια πολιτική για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ», είπε ο `Ελληνας Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τουρκική πλευρά θα καθίσει ξανά στο τραπέζι να συνεχίσει τις συνομιλίες σ’ αυτή τη βάση».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να συζητήσει το κρίσιμο αυτό θέμα με τον Πρόεδρο Τραμπ και με την αμερικανική πολιτική ηγεσία. «Για αυτό κι επικοινώνησα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του έστειλε ξανά το μήνυμα της «επιστροφής της Ελλάδας» και του γεωστρατηγικού της ρόλου. «Αυτή είναι η στιγμή για επιπλέον ενδυνάμωση της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής σχέσης», είπε.

Στους στόχους της συνεργασίας, ανέφερε πως κατά πρώτον "θα πρέπει να εστιαστούμε σε αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, της ενέργειας, των υποδομών, της νέας τεχνολογίας, του αγροτουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα".

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε συμμάχους και φίλους «ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μόνον αν απαντηθούν οι θεμελιώδεις της ανησυχίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ως πρώτη παρέθεσε το Κυπριακό και ως δεύτερη τα ελληνοτουρκικά.

«`Εχουμε μία ενεργή πολιτικού διαλόγου και εμπλοκής με την Τουρκία, με στόχο να επιλύσουμε προβλήματα και να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική», είπε ο `Ελληνας πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συνεχίσει τις διερευνητικές συνομιλίες, ή να συζητήσει ΜΟΕ.

«Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι θα προστατεύσουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με τη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία, είπε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και τα ΜΟΕ. Όμως, τόνισε, "ο δρόμος της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης μπορεί να ανοίξει για την ΠΓΔΜ όταν επιλύσει το πρόβλημα στη βάση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Ο Πρωθυπουργός είπε στα σημαντικά αυτά θέματα η Ελλάδα υπολογίζει εξαιρετικά στην πολύτιμη υποστήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καρλ Χόλιστερ και ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαρυγγάκης. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση οι Πρέσβεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κύπρου, Χάρης Λαλάκος, Τζέφρι Πάγιατ και Λεωνίδας Παντελίδης, ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και άλλοι.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί μια ενεργητική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, και κάλεσε την τουρκική πλευρά να συνεχίσει τις συζητήσεις σε αυτή τη βάση.

Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και για αυτό το λόγο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως "πρέπει να είναι σαφές στους συμμάχους και φίλους μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στο βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της στα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τις αμερικανικές επενδύσεις προκειμένου να μπει σε μια εποχή μόνιμης ανάπτυξης, και χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ως μια τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να τελειώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης», είπε ο 'Ελληνας Πρωθυπουργός. «Και να μπορέσουμε», συνέχισε, «να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις για να μειώσουμε τη φορολογία, ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτηρίζοντάς την «εποικοδομητική». Πρόσθεσε ότι του είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι για πρώτη φορά ακούει καλά λόγια για την Ελλάδα από τα χείλη ξένων αξιωματούχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στη διαρκή ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου για την ενέργεια και τις μεταφορές, επισημαίνοντας τις εξελίξεις με τους αγωγούς και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τα Ιόνια, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο