What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

Νέμεσις 2017: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ με αναβαθμισμένη την ελληνική παρουσία [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.10.2017 | 13:27
Πρώτη δημοσίευση: 17.10.2017 | 10:19

- Στην κυπριακή ΑΟΖ θα διεξάγεται από σήμερα η "Νέμεσις 2017" με συμμετοχή Ελλάδας, Ισραήλ, Γαλλίας και Η.Β.
- Συμμετέχουν επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοία των ιδιωτικών εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A.
- Τα σενάρια αφορούν σε επίθεση σε πλατφόρμα εξόρυξης, νηοψίες, και σενάρια μαζικής διάσωσης
- Σημαντική η συμμετοχή ναυτικών μονάδων και μονάδων ειδικών επιχειρήσεων εκ μέρους ελληνικών Ε.Δ.

Η επίσημη έναρξη της Άσκησης θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 π.μ. στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα (ΚΣΕΔ) στη παρουσία του ΥΠΑΜ Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Τόπος διεξαγωγής της πολυεθνικής ασκήσεως θα είναι ο εντόνως αμφισβητούμενος από την Άγκυρα χώρος της κυπριακής ΑΟΖ, με πληθώρα σεναρίων που αφορούν σε νηοψίες, συναινετικές και μη, σε πλατφόρμα και πλοία, από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και ναυτικών μονάδων των χωρών που συμμετέχουν.

Η πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «ΝΕΜΕΣΙΣ 2017» διεξάγεται με επιτυχία για τέταρτη χρονιά και σε αυτή θα συμμετέχουν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A., όπου θα δοκιμαστούν στην πράξη σειρά διαδοχικών επί μέρους εκπαιδεύσεων σε μια ολοκληρωμένη άσκηση, όπου τα στελέχη της Ε.Φ., καθώς και οι άνδρες του κλιμακίου της Δ.Υ.Κ. (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών), αλλά και της 31ης ΜΜΕΔ (Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας) εξ Ελλάδος, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις μεθόδους και τεχνικές καταξιωμένων ξένων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, όπως είναι αυτές του Ισραήλ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις δηλώσεις του ο ΥΠΑΜ, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ανέφερε πως η Νέμεσις 2017 είναι το επιστέγασμα της ενεργητικής και πολύπλευρης αμυντικής πολιτικής της Λευκωσίας, η οποία προάγει την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιφέρεια.

Τη θέση ότι ο ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθιερώνεται με τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων και με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών, διατύπωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, κατά την έναρξη της άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2017», που διεξάγεται σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της άσκησης, ο Υπουργός `Αμυνας ανέφερε ότι «είναι η 4η συνεχής χρονιά που διεξάγεται η άσκηση `ΝΕΜΕΣΙΣ`, μια πολυεθνική άσκηση ευρείας κλίμακας που καθιερώνεται και αναδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας σ’ αυτή τη ταραγμένη γειτονιά, ως κόμβος συνεργασίας για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και γενικότερα ως συνεισφορέα στην προαγωγή της σταθερότητας, της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από μια εξωστρεφή αμυντική πολιτική, μέσα από συνεργασίες που έχουμε οικοδομήσει για πρώτη φορά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, με όλα τα γειτονικά κράτη, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο, αλλά για πρώτη φορά επίσης με σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύουμε το γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, την επιρροή αλλά και τη δυνατότητα της να συνεισφέρει στην προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ» σημείωσε ο Υπουργός «μαζί με άλλες ασκήσεις και άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, και σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη κατεύθυνση διαδραματίζει το Κέντρο Συντονισμού `Ερευνας και Διάσωσης, αναδεικνύουν και ένα νέο ρόλο των ενόπλων δυνάμεων και ένα νέο ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ερώτηση κατά πόσον με όλα όσα γίνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο ρόλος της Κύπρου ενισχύεται, ο κ. Φωκαϊδης είπε πως «αυτό καταδεικνύεται και μέσα από τη συμμετοχή κρατών σε ανάλογες ασκήσεις, αναδεικνύεται μέσα από επισκέψεις για πρώτη φορά Υπουργών `Αμυνας ευρωπαϊκών χωρών. Το τελευταίο διάστημα είχαμε επισκέψεις από τους Υπουργούς `Αμυνας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καθώς και επισκέψεις για πρώτη φορά Υπουργών από γειτονικές χώρες», είπε, και σημείωσε πως «θα έχουμε και άλλες επισκέψεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που ακριβώς καταδεικνύουν την αναγνώριση αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου».

Σε άλλη ερώτηση ο ΥΠΑΜ είπε πως «υπάρχει σειρά προγραμματισμένων ασκήσεων με πάρα πολλές χώρες, ευρωπαϊκές και γειτονικές, σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο. Ακολουθούμε τον προγραμματισμό και όταν είναι ο κατάλληλος χρόνος γίνονται και οι ανακοινώσεις για τις ασκήσεις», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός επανέλαβε πως «εκείνο που έχουμε κάνει είναι μέσα από μια εξωστρεφή πολιτική να δούμε το ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα, ως παροχέα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς και η αποστολή της εξακολουθεί να είναι πρωτίστως η αποτρεπτική ισχύς, η αποτρεπτική δυνατότητα για όσο καιρό συνεχίζεται ο παραλογισμός και ο αναχρονισμός κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας».

Την ίδια ώρα όμως, συνέχισε, «έχουμε ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και γι` αυτό και πραγματοποιούνται όλες αυτές οι ασκήσεις με γειτονικές και άλλες χώρες, την ίδια ώρα που ενισχύουν την εκπαίδευση, έχουν σημαντικό επιχειρησιακό όφελος, έχουν και μια σημαντική πολιτική διάσταση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας η άσκηση «NEMEΣIΣ – 2017» διεξάγεται σήμερα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προσομοίωση της κατάστασης σε πλατφόρμα εξόρυξης και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία, η Λιμενική, οι Διοικήσεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας, τα Τμήματα Εργασίας, Γεωλογικής Επισκόπησης Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας.

Προστίθεται ότι «η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει επιχειρήσεις νηοψίας από ομάδες ΟΥΚ της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε πλοία και σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης έπειτα από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φίλιων κρατών.

Το σενάριο περιλαμβάνει επίσης καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος (EMSA).

Κατά την διάρκεια της άσκησης αναμένεται να δοκιμαστούν τα ειδικά εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΟΡΦΕΑΣ» καθώς και διακρατικές συμφωνίες έρευνας και διάσωσης με γειτονικά και φίλια κράτη.

Διαβάστε στο onalert.gr ποιος είναι ρόλος της Ελλάδας στην άσκηση και ποιο το σενάριό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά τα F16 και τα νέα όπλα στην παρέλαση έρχονται 3 νέα σκάφη και drones

Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου: Με Tavor, Accuracy Int. και τον «Βέλγο βετεράνο» του Αφγανιστάν [pics]

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης που αποκτήσαμε από το Ισραήλ

Αλλαγή σελίδας στην Ε.Φ.: Από τα G3 στο Tavor και το Accuracy - Προμήθεια νέων αρμάτων και πυροβόλων με ισραηλινό άρωμα [pics]

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Πλημμύρισε η Κύπρος λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Ζημιές σε Λεμεσό και Πάφο
  2. Τι γυρεύει μια Μις Κύπρος στο πλευρό της Σάσας Σταμάτη; [pics]
  3. «Ψυχροπολεμικό» το κλίμα στη συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ - Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν
  4. Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου και στον Έβρο - Αναπτύσσονται τεθωρακισμένα και πεζικό [pics]
  5. Αποσύρθηκε η κυπριακή NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά
  6. Κυπριακή NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά