What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

Συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ: «Προσβλέπουμε σε δίκαιη λύση του Κυπριακού»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 18.10.2017 | 07:42
Πρώτη δημοσίευση: 17.10.2017 | 19:50

Την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, επεσήμανε.

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους", είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Τραμπ: Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Στις εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες, με διαφορετικές μορφές, για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ,στον «Κήπο των Ρόδων» του Λευκού Οίκου.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερη από μιάμιση ώρα και περιλάμβανε μεταξύ άλλων, κατ’ ιδίαν 20λεπτη συνομιλία των δύο ηγετών στο Οβάλ Όφις και γεύμα εργασίας με συμμετοχή από 10 ανωτάτων κυβερνητικών στελεχών και συμβούλων κάθε πλευράς.

«Ο Πρωθυπουργός και εγώ μόλις ολοκληρώσαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της Άμυνας, της Ενέργειας και του Εμπορίου», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, που ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το ρεκόρ του Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης, το οποίο για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 23.000 μονάδες, ελπίζοντας κι η Ελλάδα να πράξει το ίδιο.
«Νομίζω ότι θα το κάνει», πρόσθεσε.

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ περιείχε πολλά εγκώμια προς την Ελλάδα, ως λίκνο της Δημοκρατίας, τις κοινές αξίες και τους κοινούς δεσμούς που οι δύο χώρες κι οι λαοί τους μοιράζονται, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει στη σύσφιγξη τους η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς την Ελλάδα για τη φιλοξενία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Βάση της Σούδας, επαίνεσε την Ελλάδα που είναι εκ των ελαχίστων μελών του ΝΑΤΟ το οποίο δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην Άμυνα, ενώ αναφέρθηκε στην πιθανή αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ανέβασε το ποσό της συμφωνίας στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ότι θα δημιουργήσουν στην Αμερική χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αργότερα μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, διευκρίνισε ότι η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ και για περίοδο πέραν των 10 ετών, ενώ τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά. Μάλιστα από τα 1,1 δις. τα 340 εκατομμύρια αποτελούν ποσοστά που εισπράττει η αμερικανική κυβέρνηση και υπάρξουν διαβουλεύσεις αν καταβληθούν, αν υπάρξουν εκπτώσεις κλπ

Για τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι ο αμερικανικός λαός στέκεται δίπλα στον ελληνικό καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση η οποία τα τελευταία χρόνια έπληξε τη χώρα. Σημείωσε ωστόσο πως ενθάρρυνε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξή των ΗΠΑ για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης χρέους.

«Μία ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε ιδιαίτερες αναφορές στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, μνημονεύοντας τον ΤΑΡ τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου, την πιθανότητα αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου κ.α.

Είπε πως οι ΗΠΑ ανυπομονούν να στείλουν μια ανώτατου επιπέδου αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στη ΔΕΘ όπου θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Καταλήγοντας είπε ότι προσβλέπει σε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις στο μέλλον και στενή και θερμή συνεργασία σε πάρα πολλούς κοινούς στόχους. «Θα χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της κοινής ιστορίας και των ιδεωδών μας για να επιδιώξουμε ένα μέλλον ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης και για τα δύο κράτη μας», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κοινή εκτίμηση με τον Πρόεδρο Τραμπ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δύο λαοί αγωνίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον κατά του φασισμού.

«Σήμερα, η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, τροφοδοτείται, δε, από τη σημαντική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα μας και ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη στήριξη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, αφήνοντας πίσω, όχι μόνον την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε σε αυτή. Σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αρχίζει και προσελκύει επενδύσεις και αυξάνει τις εξαγωγές της. Είπε ότι η Ελλάδα που αποτελεί ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τον τουρισμό, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι αποφασίστηκε στη συνάντηση η δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας, ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, «για να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία αλλά και σε όλους τους τομείς».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ρος ανακοίνωσε ότι 13μελής αμερικανική επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφθεί την Αθήνα τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ τον ρώτησε για το Ελληνικό, που είχε εκδηλώσει ως επιχειρηματίας ενδιαφέρον.

"Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ελλάδα το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα καθίσταται σήμερα, ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και ταυτόχρονα, ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη και πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ.

«Μια χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μια χώρα αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ που εκπληρώνει τις Νατοϊκές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά, στον αμυντικό τομέα, με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Αργότερα απαντώντας σε ερώτηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο.

"Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ".

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Βάση της Σούδας, είπε ότι «είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί".

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως έχει την αίσθηση πως όταν η Ελλάδα ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα θα κάνει τεράστια άλματα.
«Μπορώ να πω ότι έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος. Νομίζω ότι είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πολλά από τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί (are behind it). Είχαν μερικούς πολύ καλούς ηγέτες. Πράγματι έλαβαν πολλές δύσκολες αποφάσεις».

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα στην περιοχή.
«Έχουμε την αίσθηση ότι θα γίνει ισχυρότερη και ισχυρότερη. Πολύ σταθερός λαός. Έχει την δυνατότητα να είναι - μόλις περάσει αυτό το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο που βρίσκεται στη διαδικασία να ξεπεραστεί - πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη σταθερότητα στην Ελλάδα. Και στρατιωτικά και με κάθε τρόπο τη θεωρούμε πολύ σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πως οι Έλληνες έχουν σχέδια να κάνουν κάποια καταπληκτικά πράγματα. «Γνωρίζουμε ότι θα είναι σύμμαχος για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα. Ξέρετε, ήταν πάντα ένας πολύ αξιόπιστος σύμμαχος και πάντα είμαστε πολύ αξιόπιστοι γι αυτούς. Προσβλέπουμε σε αυτό για πολλά χρόνια. Θα είμαστε φίλοι για πάρα πολλά χρόνια και η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική. Προσβλέπουμε σ’ αυτό , με σεβασμό στην Ελλάδα, ως κλειδί».

Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου FOX ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό αν μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Τραμπ διατηρεί την εκτίμηση που είχε εκφράσει πριν τις εκλογές, μιλώντας στο συνέδριο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη», «να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ».

Αφού χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συνάντηση και τη συνεργασία, ανέφερε ότι ούτε μια στιγμή δεν αισθάνθηκε να απειλείται.

«Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους", ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι "μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και προβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος με τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού αστειεύτηκε λέγοντας ότι μακάρι να ήξερε για τη δήλωση πριν μιλήσει τόσο θερμά με τον Πρωθυπουργό, ανέφερε ότι στην αρχή αρκετές χώρες ήταν νευρικές.

«Έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες πρακτικά κάθε χώρας με την οποία ασχολήθηκα. Αλλά ο λόγος που ήταν ανήσυχες ήταν γιατί δεν θα επιτρέψω στη χώρα μας, τις ΗΠΑ , να την εκμεταλλεύονται τόσες άλλες χώρες του κόσμου», είπε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Νωρίτερα...

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έφθασε στις 12 το μεσημέρι, τον υποδέχθηκε στην πόρτα ο Πρόεδρος Τραμπ. Μετά την υπογραφή βιβλίου επισκεπτών, εξήλθαν της συνάντησης και μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός Πρόεδρος καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα, είπε, κάνει μια εξαιρετική δουλειά και επιστρέφει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα και τα F16 τα οποία εκσυγχρονίζει με τη βοήθεια των Αμερικανών.

Συναντήσεις, είπε, θα έχουμε και στο γεύμα με συμμετοχή συνεργατών μας, θα συζητήσουμε με ποιους τρόπους μπορεί η Ελλάδα να βοηθήσει και εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Εχουμε μακρά σχέση με την Ελλάδα, καλή και πιστή φίλη, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία τον Αμερικανό Πρόεδρο. Εξέφρασε την ελπίδα να έχουν παραγωγικές συζητήσεις. Αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ η οποία, όπως είπε, ελπίζω ότι θα ενισχυθεί. Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έμπιστο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ, με τις οποίες μοιράζονται κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατ’ιδίαν συζήτησης, πρόκειται να ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των δύο πλευρών, 10 ανωτάτων αξιωματούχων της κάθε πλευράς και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες πρόκειται να παραχωρήσουν κοινή διάσκεψη Τύπου στον κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: «Δεν με διακατέχει η αλαζονεία του φαβορί»
  2. ΗΠΑ: «Σφάζονται» Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί! Έξαλλος ο Τραμπ μετά την αποτυχία για χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους
  3. «Παραλύουν» οι ΗΠΑ! Έξαλλος ο Τραμπ με Δημοκρατικούς μετά την αποτυχία για χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους
  4. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  5. Συνάντηση Τσίπρα με Πρωθυπουργό ΠΓΔΜ στο Νταβός για το Σκοπιανό
  6. Βαρουφάκης reloaded! Ρώτησα τον Τσίπρα: «Είσαι εντελώς ηλίθιος;»