What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

20.10.2017 | 13:08
Τελευταία ενημέρωση: 20.10.2017 | 13:11

Έκτακτα μέτρα κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία - Προκηρύχθηκαν τοπικές εκλογές για Ιανουάριο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα στην ισπανική τηλεόραση η Κάρμεν Κάλβο του PSOE.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ρυθμίζει τα της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, έπειτα από την άρνηση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την εκστρατεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

«Νίπτει τας χείρας της» η Ε.Ε. για την Καταλονία - «Εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας

Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική κρίση που προκαλεί η καταλανική υπόθεση στην Ισπανία και να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο να ενθαρρύνουν αυτονομιστές στη Γηραιά Ήπειρο, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια της Βαρκελώνης να επιτύχει την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας εσωτερικό ζήτημα κι αποκλείοντας οποιονδήποτε μεσολαβητικό ρόλο.

Οι ηγέτες δεν συζήτησαν καν επίσημα για το καταλανικό, καθώς έκριναν ότι δεν θα είχαν τίποτε να κερδίσουν, προκαλώντας την οργή της Μαδρίτης, εξήγησαν διπλωμάτες.

"Δεν βρίσκεται στην ημερησία μας διάταξη", διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνόδου, μολονότι αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι "ανησυχητική".

"Όλοι έχουμε τα συναισθήματά μας, τις απόψεις μας, τις εκτιμήσεις μας, αλλά επίσημα μιλώντας, δεν υπάρχει χώρος για μια επέμβαση της ΕΕ, για μια μεσολάβηση, ή για μια διεθνή πρωτοβουλία" ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, έσπευσε να προσθέσει ο ίδιος.

Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετώπισε κάθε άλλο μείζον ζήτημα την τελευταία δεκαετία, από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ως τις ροές προσφύγων από τη Συρία.

Σε αναρίθμητες περιπτώσεις, οι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποιούσαν τα βραδινά δείπνα εργασίας, για να πιέσουν να ληφθούν κοινές αποφάσεις, ή να διατυπωθεί μια κοινή πολιτική θέση. "Είναι εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας", έκρινε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας θέση ταυτόσημη με αυτή που εξέφερε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Ο Μακρόν "έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ραχόι για την επίλυση της κατάστασης", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, ενώ αργότερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως θέλει να σταλεί ένα "μήνυμα ενότητας" της Ευρώπης για το ζήτημα.

Η κυβέρνηση στη Μαδρίτη ετοιμάζεται να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να επιβάλει την απευθείας διακυβέρνησή της από το κέντρο, αφού ο Καταλανός Πρόεδρος, Κάρλες Πουτζντεμόν, διεμήνυσε ξανά ότι θα προχωρήσει σε επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας αν η ισπανική πολιτική ηγεσία αρνηθεί να συναινέσει στην έναρξη συνομιλιών.

Ο Ραχόι δεν είπε λέξη για το θέμα πριν από και κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, παρότι άλλοι ηγέτες αναφέρθηκαν στο θέμα στις συνεντεύξεις Τύπου την Πέμπτη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε πως ελπίζει ότι θα εξευρεθεί μια λύση που θα συμμορφώνεται προς "το Σύνταγμα της Ισπανίας".

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, απηύθυνε μια έκκληση για "αποκλιμάκωση" και για "διάλογο" ανάμεσα στις κυβερνήσεις στη Μαδρίτη και στη Βαρκελόνη, θέση που εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

Παρά τις έντονες ισπανικές παρασκηνιακές αντιδράσεις, τόσο ο Μισέλ όσο και ο Μπετέλ επέμειναν ότι κατά τη δική τους άποψη "η βία δεν είναι η απάντηση" στο καταλανικό ζήτημα. Όμως ευρύτερα, παρότι προκάλεσε ανησυχίες ο τρόπος που χειρίστηκε ο Ραχόι το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου-η Μαδρίτη χαρακτήρισε παράνομη την ψηφοφορία κι ανέπτυξε μια μεγάλη αστυνομική δύναμη η οποία εμπόδισε σε πολλές περιπτώσεις δια της βίας τη διεξαγωγή της διαδικασίας - οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο να γίνουν δηλώσεις που θα ενθαρρύνουν αυτονομιστές στις δικές τους χώρες.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΔΗΣΥ: Εκλογές την άνοιξη
  2. Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Νικόλα - Τί λέει για το αποτέλεσμα, τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και το μέλλον του «Ενδιάμεσου»
  3. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  4. Νέοι «μπελάδες» εκ Mόσχας για Τραμπ - Απαγγελία κατηγοριών σε 13 Ρώσους για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές
  5. Σοκ! 9χρονος βιάστηκε από συμμαθητές του!
  6. Νυχτερινά δρομολόγια λεωφορείων ειδικά... για γυναίκες!