What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Ραχόι: Διαλύει το Κοινοβούλιο της Καταλονίας - «Εκλογές σε 6 μήνες»

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 22.10.2017 | 09:15
Πρώτη δημοσίευση: 21.10.2017 | 15:10

- Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία
- Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας, τη Γερουσία - Η φηφοφρία θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου
- “Να επιστρέψουμε στην νομιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη”, τόνισε στην συνέντευξη Τύπου
- Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, θα κάνει δηλώσεις στις 22. 00 (ώρα Κύπρου)

Στο μεταξύ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών. Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών. Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας--τη Γερουσία--όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Εξάλλου αναφερόμενος στην οικονομία της Καταλονίας, ο Ραχόι δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι "ανησυχητικά" και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

«Δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν. Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το Σύνταγμα» τόνισε.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 2200 ώρα Κύπρου.

Τι προβλέπει το Άρθρο 155

Το άρθρο 155 υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους – τμήματα και έχει ως εξής:
«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

450.000 άνθρωποι στους δρόμους υπέρ της ανεξαρτησίας

Περί τις 450.000 Καταλανοί, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, διαδήλωσαν το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης ζητώντας την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αφού η Μαδρίτη ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της ηγεσίας της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας.

Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης και την διεξαγωγή τοπικών εκλογών εντός εξαμήνου.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. ΔΗΣΥ: Εκλογές την άνοιξη
  2. Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Νικόλα - Τί λέει για το αποτέλεσμα, τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και το μέλλον του «Ενδιάμεσου»
  3. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  4. Νέοι «μπελάδες» εκ Mόσχας για Τραμπ - Απαγγελία κατηγοριών σε 13 Ρώσους για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές
  5. ΟΕΛΜΕΚ: Κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη το δημοψήφισμα για τις εξετάσεις στο τέλος των 4μήνων
  6. Σοκ! 9χρονος βιάστηκε από συμμαθητές του!