What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

23.10.2017 | 11:30
Τελευταία ενημέρωση: 23.10.2017 | 13:07

Προειδοποιητική επιστολή στον ΠτΔ για το χαλούμι από τον Γ.Γ. της ΕΚΑ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλε ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, με την οποία ζητά να δοθούν οδηγίες προς τα αρμόδια Υπουργεία για λήψη μέτρων, σε σχέση με τις εισαγωγές φυλών παραγωγικών ζώων, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση που υπόβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία, για εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην ΕΕ.

Στην επιστολή του, ο κ. Χάμπας κάνει λόγο για «ανεξέλικτη κατάσταση» όπως αυτή εξελίσσεται και προσθέτει πως «αυτό, μαζί με την κατάργηση των ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα (παρά τα μέτρα που λαμβάνουν οι οργανώσεις των αγελαδοτρόφων) έχουν οδηγήσει σε μια θεαματική αύξηση του αγελαδινού γάλακτος και θα αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του».

Ο κ. Χάμπας εισηγείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως δώσει οδηγίες προς τα αρμόδια Υπουργεία να ελέγξουν τις βιομηχανίες από πού παίρνουν το γάλα, εξετάζοντας τα συμβόλαια με τους παραγωγούς ή τις ομάδες αυτών για τις ποσότητες και τις τιμές αγοράς και πώλησης του γάλακτος και να εξεταστούν οι πληροφορίες, εάν ευσταθούν ότι κάποιοι φέρνουν αιγοπρόβειο γάλα από τα κατεχόμενα.

Επίσης, εισηγείται όπως ενημερωθούν γραπτώς από το αρμόδιο Υπουργείο όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, ότι στο πρότυπο συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων και αγελάδων, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί το γάλα των νέων φυλών που εισάγονται να συμπεριληφθεί για την παραγωγή χαλουμιού.

«Τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν άμεσα ολοκληρωμένο, στοχευμένο πρόγραμμα με οικονομικά και άλλα μέτρα στη βάση οδικού χάρτη, που θα στοχεύει στον έλεγχο της όλης κατάστασης. Μόνο έτσι θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες του φακέλου όταν αυτός εγκριθεί. Οι Αγροτικές Οργανώσεις ενωμένες υπέβαλλαν από το 2016 ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο προς τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», προστίθεται στην επιστολή.

Καταληκτικά καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβαίνουν σε καθημερινό έλεγχο προς τις βιομηχανίες, και σημειώνει πως θα πρέπει η Βουλή σε συνεργασία με την κυβέρνηση να προβούν σε τροποποίηση του Νόμου βάζοντας πολύ αυστηρές πρόνοιες που να αποτρέπουν τυχόν παρανομία.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Αερομαχίες» Φαίδωνος - Μαύρου στο ΡΙΚ για τα αποχετευτικά τέλη - «Ομερτά μεταξύ συγγενών...»
  2. Προεκλογικές «αβάντες» Μητσοτάκη σε ΠτΔ στην Αθήνα - «Είστε παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα»
  3. Νέες «βολές» Μαλά για επικίνδυνες θέσεις και διγλωσσία ΠτΔ στο Κυπριακό
  4. Το ακούσαμε κι αυτό! Αγελάδες, που φορούν ειδική μάσκα, παράγουν περισσότερο γάλα
  5. Ντένης Δρουσιώτης: Στην αγκαλιά των αγγέλων ο άνθρωπος που καθιέρωσε στις ΗΠΑ την ονομασία προέλευσης του χαλουμιού
  6. Μοτοσικλετιστής συγκρούστηκε με αγελάδα που ξέφυγε από το μαντρί στον δρόμο Αγίας 'Αννας – Καλού Χωριού