What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Υπέβαλαν ανήλικη θύμα βιασμού σε «μεσαιωνικού τύπου» αναγνώριση του θύτη - Οργή στη Βουλή και παρέμβαση στον Ιωνά

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 23.10.2017 | 17:22
Πρώτη δημοσίευση: 23.10.2017 | 12:51

- Στην αποκάλυψη προέβη η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά στην Βουλή
- Η εν λόγω ακολουθούμενη πρακτική χαρακτηρίζεται από ιατρούς ως ψυχοφθόρα και στιγματίζει το θύμα
- "Η αστυνομική παράταξη προκαλεί επανατραυματισμό του θύματος και παραβίαση της ανωνυμίας του"
- Η διάταξη παράταξης, προνοεί ότι το θύμα, πέραν της αναγνώρισης, να κληθεί να αγγίξει τον πιθανό θύτη στον ώμο!
- Ευθύνες αναζητώνται και για λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας που ήταν παρόντες στην διαδικασία
- Εστάλησαν επιστολές στον Υπουργό Δικαιοσύνης και κοινοποίηση στον Αρχηγό της Αστυνομίας
- Η αναγνώριση των δραστών, θα πρέπει να γίνεται σε μονοδρομικό καθρέπτη ώστε να μην φαίνεται το θύμα

Ανήλικο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης υποχρεώθηκε από την Αστυνομία, παρουσία και λειτουργών των κοινωνικών υπηρεσιών, να αναγνωρίσει το θύτη σε αστυνομική παράταξη. Η καταγγελία ήρθε εις γνώση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, η οποία έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης για να επικοινωνήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας για τα περαιτέρω.

Το σημαντικότερο σημείο που προκάλεσε την οργή των Βουλευτών είναι ότι υπήρχε άγνοια για τη συγκεκριμένη αστυνομική διάταξη και ότι ακόμη και όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική κακοποίηση, δεν αναφέρθηκε ποτέ στις συζητήσεις ότι υπάρχει μια τέτοια διάταξη.

Ούτε και η Αναστασία Παπαδοπούλου, Ειδική Σύμβουλος για σκοπούς ετοιμασίας της εθνικής στρατηγικής για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, ήταν γνώστης και εξέφρασε στη συνεδρίαση, όπως λέχθηκε, την έντονη δυσφορία της γιατί σε καμία φάση των διαβουλεύσεων δεν ενημερώθηκε ότι υπάρχει αυτή η αστυνομική διάταξη στους κανονισμούς.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι σε περιπτώσεις διερεύνησης καταγγελιών για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης υπάρχει αυτή η διάταξη για αστυνομική παράταξη, που προνοεί ότι το θύμα ενδεχομένως, πέραν της αναγνώρισης, να κληθεί να αγγίξει τον πιθανό θύτη στον ώμο.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, το γεγονός και μόνο ότι η διάταξη αυτή δεν ήταν υπόψη των Βουλευτών ούτε και στη διάρκεια των συζητήσεων για καταρτισμό της εθνικής στρατηγικής, εγείρει ζητήματα.

Ανέφερε ότι η αστυνομική παράταξη προκαλεί επανατραυματισμό του θύματος και παραβίαση της ανωνυμίας του, προσθέτοντας ότι αυτή η μέθοδος δεν πρέπει, κατά την άποψή της, να χρησιμοποιείται ούτε και σε άλλες περιπτώσεις ακόμη και με ενήλικα θύματα. Ανέφερε ότι έχει σταλεί ήδη επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας για το ζήτημα.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η αναγνώριση των δραστών, θα πρέπει να γίνεται σε μονοδρομικό καθρέπτη, δηλαδή καθρέπτη όπου το παιδί βλέπει τους υπόπτους, όχι όμως οι πιθανοί ένοχοι/δράστες το παιδί.

Ανακοίνωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει το Σπίτι του Παιδιού, όπου εξειδικευμένα κλιμάκια θα λαμβάνουν καταθέσεις από τα θύματα με σύγχρονους τρόπους που θα αποκλείουν την άμεση επαφή θύματος - θύτη.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι έφτασε κοντά της η καταγγελία και το θέμα ενεγράφη αμέσως ενώπιον της Επιτροπής και ότι καμία υπηρεσία δεν έχει ποτέ ενημερώσει τον οποιονδήποτε ότι ισχύει αυτή η αστυνομική διάταξη.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, στάληκε ήδη στον Υπουργό επιστολή με προώθηση στον Αρχηγό Αστυνομίας. Το γεγονός, είπε, ότι υπήρχε άγνοια για τις πρακτικές αυτές, καταδεικνύει και το ότι δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει τα δικαιώματα των παιδιών -θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κουκουμά είπε ότι στην αστυνομική παράταξη ήταν παρόντες και λειτουργοί των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και άρα ενδεχομένως μερίδιο ευθύνης έχουν και αυτοί. Είπε ακόμη ότι αν υπήρχε έστω και ένας εξειδικευμένος αστυνομικός στην διάρκεια της κατάθεσης, το περιστατικό δεν θα λάμβανε χώρα.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε και το θέμα της γονικής αποξένωσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς που βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι ως προς την επικοινωνία με τα παιδιά τους.

Όπως λέχθηκε στη Συνεδρίαση, πολλαπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στα οικογενειακά δικαστήρια, ενώ προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και οκτώ χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας. Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να επιτραπεί να μην απαιτείται η διαδικασία τριών δικαστών, αλλά μόνο ενός, προς απλοποίηση διαδικασιών. Επίσης, λέχθηκε ότι οι διαδικασίες ετοιμασίας εκθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες παίρνουν από έξι ως και 12 μήνες.

Η θέση της Αστυνομίας

Τοποθέτηση Αστυνομίας για τη διαδικασία σε αναγνωριστικές παρατάξεις προσώπων

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την αναγνώριση υπόπτων από θύματα σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η διαδικασία της αναγνώρισης υπόπτων προσώπων με αναγνωριστική παράταξη διέπεται και ρυθμίζεται αναλυτικά από Αστυνομική Διάταξη. Σκοπός είναι η αναγνώριση της ταυτότητας αγνώστων προσώπων και για να γίνει δεκτή στο δικαστήριο μια τέτοια μαρτυρία αναγνώρισης, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι ενέργειες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, έγιναν κατά τον καλύτερο δυνατό και δίκαιο τρόπο και τηρήθηκαν αυστηρά οι σχετικοί κανόνες. Να σημειωθεί, ότι η διαδικασία αυτή ακολουθείται μόνο όπου κρίνεται αναγκαία και σπάνια εφαρμόζεται από την Αστυνομία κατά τη διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.

Από την πρώτη στιγμή που εγέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε οδηγίες για υποβολή εισηγήσεων από το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, στη βάση προτύπων που σχετίζονται με το θέμα με σκοπό την επικαιροποίηση της εν λόγω Αστυνομικής Διάταξης, τόσο όσον αφορά παιδιά και άλλους ευάλωτους μάρτυρες, όσο και γενικότερα. Η πιο πάνω Διάταξη, στη συνέχεια θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, για συζήτηση, μελέτη και οδηγίες.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι από την 01/01/2017 έχει συσταθεί ειδική ανακριτική ομάδα η οποία διερευνά όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η οποία υπάγεται στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων που εδρεύει στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Η Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για παροχή πιο εξειδικευμένων, επαγγελματικών και παιδοκεντρικών υπηρεσιών, για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα με γνώμονα την αποτελεσματικότερη ανίχνευση και εξιχνίαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Άλκης Χρήστου: Φουλ ερωτευμένος με Κύπρια ηθοποιό! [pics]
  2. Η γυναίκα-«αράχνη» μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης λύνει τη σιωπή της για τους Σαϊεντολόγους και την απάτη εκατομμύριων με χρυσό!
  3. Ελλαδίτης πίσω από τα «πειρατικά» με «πλοκάμια» σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ολλανδία - Πως δρούσε η high-tech συμμορία
  4. Αποκαλύψεις φρίκης! Ο βιασμός της μητέρας ήταν μόνο η αρχή
  5. Σοκ και οργή για τον πατέρα που βίαζε την 7χρονη κορούλα του - Τον «έδωσε» μια αιμορραγία
  6. Αυτός είναι ο αστυνομικός που ξεψύχησε ενώ διασκέδαζε με συναδέλφους του [pic]