What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

23.10.2017 | 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 24.10.2017 | 09:10

Καταγγελίες στην Επ. Εσωτερικών: «Η κυβέρνηση εκποιεί κρατική γη»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεση νομοσχεδίου για εκποίηση κρατικής γης που ισούται με δυόμιση σχεδόν εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, καταγγέλλουν Βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών όπου στους Βουλευτές δόθηκε κατάλογος με 37 τεμάχια ανά την Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ανέφερε πως στον κατάλογο περιλαμβάνονται ολόκληρος ο οικισμός Βερεγγάρια στη Λεμεσό, προνομιακά τεμάχια στο Πισσούρι και τη Γεροσκήπου, ολόκληρη η έκταση στην Αρχιγραμματεία στη Λευκωσία, η κρατική έκθεση στην ‘Εγκωμη, μεγάλα τεμάχια στην Αγλαντζιά και πολλά άλλα.

«Ζητούν να εγκρίνουμε ένα νομοσχέδιο που θα αποξενώνει αυτή την τεράστια έκταση κρατικής γης, αλλά αρνούνται να δώσουν τη μελέτη που έγινε προς αυτό τον σκοπό. Ζητούν ουσιαστικά να τους δώσουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση να προχωρούν στην αποξένωση οποιασδήποτε έκτασης κρατικής γης και τώρα και αύριο και στο μέλλον. Σε αυτές τις προθέσεις εμείς δεν θα συνηγορήσουμε, αυτός είναι ένας πλούτος του τόπου που δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά και στις επόμενες γενιές και να αξιοποιείται για πραγματικά δημόσιο όφελος με την μεγαλύτερη προσοχή», ανέφερε η κ. Μαύρου.

Πρόσθεσε πως τους έχει αποσταλεί ένας κατάλογος 37 τεμαχίων, κάποια εξ αυτών είναι τεράστιες εκτάσεις. Συγκεκριμένα στη Λεμεσό, είπε, εκποιείται έκταση συνολικά ενός εκατομμυρίου, 659 χιλιάδων, 758 τμ.

Σημαντική είναι και η έκταση σε Λευκωσία και Πάφο και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αφήνεται εν λευκώ σε οποιονδήποτε.

«Η δικαιολογία όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο είναι ότι αυτή η ακίνητη ιδιοκτησία θα παραχωρείτο στην Κεντρική Τράπεζα για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, αυτή η δικαιολογία πλέον δεν ευσταθεί, ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει τι θα εξυπηρετήσει αυτή η εκποίηση στη συγκεκριμένη στιγμή. Δεν υπάρχουν απαντήσεις πέραν από μια αόριστη πολιτική βέλτιστης διαχείρισης και δεν μιλά όμως το νομοσχέδιο για διαχείριση, μιλά για αποξένωση, ξεπούλημα της κρατικής γης και δεν είναι διαδικασία που οποιαδήποτε Βουλή μπορεί να δώσει εν λευκώ σε οποιοδήποτε Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι η αξία κυμαίνεται στο ένα δις ευρώ «αλλά δεν έχουμε τον κατάλογο που δόθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για να πω με βεβαιότητα, αλλά για μένα ότι μιλάμε για δυόμιση εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα είναι ενδεικτικό. Κάποιες περιοχές θα σας εκπλήξουν», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε το γεγονός, όπως είπε, "ότι η Κυβέρνηση επιμένει σε ένα μνημονιακό νομοσχέδιο που γεννήθηκε και κατατέθηκε στην Βουλή για να ικανοποιηθούν μνημονιακοί όροι».

«Έχουμε ήδη βγει από το μνημόνιο και θεωρούμε ότι η επιμονή της Κυβέρνησης στην εκποίηση των 38 κρατικών τεμαχίων υψηλής αξίας είναι περίεργη γιατί σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή φαίνεται ότι μπορεί να έχει σχέση και με κάποιες ιδιωτικές αναπτύξεις που βρίσκονται στα σκαριά ή στο μυαλό κάποιων, μπορεί να έχει σχέση με κάποια ιδιαίτερη εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων επιχειρηματιών γης», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Κίνημα «δεν θα συναινέσει σε μια διαδικασία εκποίησης κρατικής γης για να ικανοποιηθούν τα οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι «συμφωνούμε ότι πρέπει να καθοριστεί ένας μηχανισμός αξιόπιστος και διαφανής για την διαχείριση της κρατικής γης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δώσουμε αυτό το εργαλείο και μάλιστα προεκλογικά, στην Κυβέρνηση να εκποιεί, δηλαδή να ξεπουλά κρατική περιουσία».

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Συνεχίζονται τα «μηνύματα» στον ακήρυχτο πόλεμο της Λεμεσού - «Γάζωσαν» οικία στον Ύψωνα
  2. Δολοφονία Λεωνίδη: Η «ταυτότητα» του καταζητούμενου εκτελεστή
  3. Αφρίν: Μπαίνει ο συριακός στρατός για να απωθήσει τους Τούρκους
  4. Στις 28 Φεβρουαρίου η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή
  5. Κατεχόμενα: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η «κυβέρνηση»
  6. Κυβέρνηση... μόνο ΑΠΟΕΛ! [pic]