What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

Αναστασιάδης στη Μόσχα - Μεντβέντεφ: «Συγχρονίζουμε τα ρολόγια μας» [pics]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 24.10.2017 | 09:09
Πρώτη δημοσίευση: 23.10.2017 | 17:35

- Η Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας
- Θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη
- Μεντβέντεφ: «Καλή ευκαιρία για να συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας, να ανταλλάξουμε απόψεις»
- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο με Ρώσους επιχειρηματίες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ρωσίας, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό κ. Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, στην εξοχική κατοικία του Πρωθυπουργού κοντά στη Μόσχα.

Κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους ο Πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ είπε, μεταξύ άλλων, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι η τρίτη επίσκεψη σας στη χώρα μας κατά την προεδρική σας θητεία κάτι που εκτιμούμε πολύ διότι η Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας.


Έχουμε επωφελή συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων μας και μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων, ενεργά αναπτύσσεται και ο πολιτισμικός διάλογος και αυτό είναι μεγάλη χαρά για μας.

Και αυτή τη φορά θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα για αυτό θεωρούμε την επίσκεψη σας καλή ευκαιρία να συνομολογήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Θα έχετε βεβαίως πολύ σημαντικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τώρα θα συζητήσουμε τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης η οποία δεν είναι μικρή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου γιατί σε μια θητεία πέντε χρόνων είναι η τρίτη επίσκεψη στη χώρας σας, μια επίσκεψη που συμβολίζει πολλά. Τους ιστορικούς, διαχρονικούς δεσμούς που μας συνδέουν, την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη που ο κυπριακός λαός νιώθει προς τη Ρωσία για τη διαχρονική στήριξη στο δυστυχώς ακόμα υπάρχον κυπριακό πρόβλημα.

Αλλά οι σχέσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στις θέσεις αρχής της Ρωσικής Κυβέρνησης, είναι και οι σχέσεις και οι ομοιότητες που έχουμε ως λαοί, είτε ιστορικοί είτε θρησκευτικοί είτε πολιτισμικοί κάτι που ενισχύεται και με τις σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων μέσα από μια σειρά διακρατικών συμφωνιών ή μνημονίων συναντίληψης και με τις αυριανές συμφωνίες που θα υπογραφούν θα υπάρχει συνολικά ένας αριθμός 67 συμφωνιών, κάτι που αποδεικνύει το πόσο στενά συνεργαζόμαστε σε πλειάδα τομέων.

Την ιδία ώρα πρέπει να πω και για την οικονομική στήριξη που έχει η Κύπρος από την παρουσία επιχειρηματικών κύκλων ή ακόμα και ισάριθμου με τον πληθυσμό, τουρισμού από τη Ρωσία».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την Οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ενώ έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ρώσο Πρωθυπουργό

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, στη Μόσχα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, για μια ώρα και 15 λεπτά σε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό και ακολούθως μία ώρα διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι διμερείς μας σχέσεις και πιο συγκεκριμένα η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εκφράστηκε η ευαρέσκεια για το γεγονός ότι παρατηρείται πρόοδος σε όλους τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει 20% αύξηση στις συναλλαγές υπηρεσιών, 37% αύξηση στο εμπόριο, 40% αύξηση στον τουρισμό από τη Ρωσία στην Κύπρο και συμφωνήθηκε όπως διευρυνθούν όλοι αυτοί οι τομείς διμερούς συνεργασίας και σε άλλους μη παραδοσιακούς τομείς, όπως η τεχνολογία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η ιατρική και άλλοι τομείς όπου υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία.

Άρα συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας προς αμοιβαίο συμφέρον και των δύο χωρών.

Συζητήθηκε το Κυπριακό, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους λόγους αποτυχίας στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Εκφράστηκε επιθυμία από πλευράς του Προέδρου για ενεργότερο εμπλοκή συλλογικά από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να υποστηριχθεί από τον κυπριακό λαό.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες και θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα με την ανάληψη κοινών δράσεων είτε από κράτη μέλη της ΕΕ είτε και από τη Ρωσία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επανέλθουν οι σχέσεις στο επίπεδο που βρίσκονταν στο παρελθόν, δηλαδή σε στρατηγικής σημασίας σχέσεις, και αυτή η συνεργασία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Ρώσο Πρωθυπουργό να μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα στην Άγκυρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό το άριστο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. Καταρχήν εμείς δεν προσεγγίζουμε τις σχέσεις μας με τρίτα κράτη και ειδικότερα με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από το παιγνίδι του μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή αν έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία να σημαίνει ότι αυτό λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα, επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε εκείνες τις χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία ώστε να σταλούν μηνύματα και αυτό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεκριμένα, να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία ειδικότερα στο κεφάλαιο που άπτεται της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων όπου οι τουρκικές θέσεις ήταν ο λόγος πoυ δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο με Ρώσους επιχειρηματίες

Τη διαβεβαίωση για συνέχιση της ενθάρρυνσης και υποστήριξης των στενών δεσμών Ρωσίας και Κύπρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αυτοί να γίνουν πιο ισχυροί έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε στη Μόσχα ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων με τη συμμετοχή 80 Ρώσων επιχειρηματιών.

«Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να προωθήσουμε νέα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε πως η ελκυστικότητα του επενδυτικού περιβάλλοντος αναβαθμίζεται συνεχώς. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στις ρωσικές εταιρείες που επιζητούν ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό εταίρο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επεσήμανε πως οι ευκαιρίες στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της υγείας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες και για τις δυο χώρες.

Αναφέρθηκε στη μοναδική και πρωτοφανή δυναμική που ένας συνδυασμός των πολλών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που οι δυο χώρες έχουν να προσφέρουν μπορούν να δημιουργήσουν, και σημείωσε πως για αυτό το λόγο "έχουμε προχωρήσει σε ένα αριθμό συγκεκριμένων πρωτοβουλιών" σε αυτούς τους τομείς, όπως στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Skolkovo και οργανισμών στην Κύπρο που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «η Ρωσία και η οικονομία της συνεχίζουν να ενεργούν ως ένας καταλυτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ενώ η Κύπρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο ως πύλη για τη Ρωσία στην Ευρώπη, στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το επιχειρείν με τη Ρωσία είναι ως εκ τούτου ύψιστης σημασίας για τις χώρες μας σήμερα, όπως υπήρξε εδώ και δεκαετίες», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσεις των δυο χωρών είναι πως ποτέ δεν παρέμεινε στατική και ποτέ δεν επιτράπηκε να αποδυναμωθεί αλλά αντίθετα έχει εξελιχθεί δια μέσου των χρόνων και έχει παραμείνει σημαντική.

Αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο που συμβάλλουν σε όλους τους τομείς της ζωής όπως τον επιχειρηματικό, τον τουριστικό, στον εμπλουτισμό του πολιτισμού και στην απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, η τεχνολογία και η καινοτομία.

Επεσήμανε πως ο τουρισμός από τη Ρωσία στην Κύπρο έχει φθάσει σε υψηλούς αριθμούς που σχεδόν φθάνουν τον πληθυσμό του νησιού και πως πέραν των 800 χιλιάδων Ρώσων τουριστών επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2017.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη εργασίας του θα είναι τόσο παραγωγική όσο και η επίσημη του επίσκεψη στη Ρωσία το 2015.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του προηγουμένως με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μενβιέντεφ σημείωσε πως είχαν παραγωγικές συζητήσεις σε ένα εξαιρετικά θερμό κλίμα, και πως αύριο θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πως θα υπογραφεί και αριθμός σημαντικών συμφωνιών για ένα φάσμα θεμάτων. Πρόσθεσε πως με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουν ακόμη περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία των δυο χωρών.

Υπογράμμισε πως η Κύπρος έχει ενισχύσει τη θέση της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και πως η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης με πολύ μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, μεγάλα αναπτυξιακά έργα, την κινηματογραφική βιομηχανία, την παιδεία, την υγεία, την έρευνα και ανάπτυξη και ασφαλώς την ενέργεια.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σε καιρούς πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να βασίζεται στην Κύπρο ως έναν αξιόπιστο εταίρο τόσο στον πολιτικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα.

Ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε σε χαιρετισμό του πως η Κύπρος αποτελεί σήμερα το σπίτι χιλιάδων Ρώσων επιχειρηματιών και των οικογενειών τους και σημείωσε τη σταθερή αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.
Είπε πως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Κύπρου με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στον επιχειρηματικό τομέα και η εγκαθίδρυση της Κύπρου ως «Κέντρου Αριστείας» για διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είπε ακόμη πως «στόχος μας είναι να γίνουμε ένας από τους καλύτερους διεθνώς τόπους ξένων απευθείας επενδύσεων για την εκκίνηση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης»

Η Γενική Διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου έκανε παρουσίαση κατά την οποία αναφέρθηκε στο ευνοϊκό περιβάλλον για διεθνείς επενδύσεις στην Κύπρο και στις νέες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, της τεχνολογία της πληροφορίας, της ιατρικής και της ηλεκτρονικής υγείας, καθώς και της ενέργειας.

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Συνεχίζονται τα «μηνύματα» στον ακήρυχτο πόλεμο της Λεμεσού - «Γάζωσαν» οικία στον Ύψωνα
  2. Δολοφονία Λεωνίδη: Η «ταυτότητα» του καταζητούμενου εκτελεστή
  3. Αφρίν: Μπαίνει ο συριακός στρατός για να απωθήσει τους Τούρκους
  4. Τηλεφωνική επικοινωνία για Αφρίν Ερντογάν – Πούτιν και Ιντλίμπ
  5. Ρωσία: Μακελειό έξω από εκκλησία - Ένοπλος «γάζωσε» 5 γυναικες
  6. Νέοι «μπελάδες» εκ Mόσχας για Τραμπ - Απαγγελία κατηγοριών σε 13 Ρώσους για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές