EUObserver: Δεκαεπτά ευρωβουλευτές ζητούν «διόρθωση» από Λευκωσία της κακής διαχείρισης στην υπόθεση Browder

– Με αντι-κυπριακή διάθεση ο EUObserver επαναφέρει στην επικαιρότητα την υπόθεση Bill Browder
– Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ, Ε.Ε., Βρετανίας, Ρωσίας και… στη μέση η Κύπρος
– Η διαμάχη μαίνεται εδώ και πολλά χρόνια που αφορά και σε αγορά μετοχών της Gazprom
– Ο νέος κύκλος “επιθέσεων” κατά της Λευκωσίας εγκαινιάστηκε με δημοσίευμα των “The Times”
– Απαιτούνται λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί, καθώς και η Μόσχα έχει εκφράσει διακριτικά την δυσφορία της

Πρώτο δημοσίευμα του EUobserver στις 27/9/2017 είχε σαφώς επικριτική διάθεση έναντι της Λευκωσίας, ενώ ακολουθήθηκε από αντίστοιχο ακόμα πιο “επιθετικό” εις βάρος της Λευκωσίας από τους “The Times” του Λονδίνου, ενώ παραδόξως και η Μόσχα εκφράζει από διαφορετική αφετηρία και βάση κι αυτή την διακριτική δυσαρέσκειά της προς τους χειρισμούς της Κύπρου στην υπόθεση του Bill Browder. Ο EUobserver ωστόσο επανέρχεται εκ νέου με νέο δημοσίευμα για την φερόμενη κακοδιαχείριση στην με σαφές πολιτικο-διπλωματικό πρόσημο υπόθεση του Bill Browder που τείνει να θέσει την Λευκωσία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έναντι τόσο Δύσης όσο και Ανατολής.

Δεκαεπτά ευρωβουλευτές κάλεσαν την Κύπρο να “διορθώσει” την κακή διαχείριση μιας υπόθεσης διαφθοράς που αφορά τη Ρωσία”, γράφει σήμερα η ιστοσελίδα κοινοτικής ενημέρωσης EUObserver. Ο EUObserver επικαλείται επιστολή που απεστάλη στη Λευκωσία την Παρασκευή (26 Οκτωβρίου) και η οποία κατηγορεί την Κύπρο πως “βοήθησε ενεργά τη Ρωσία εναντίον του Bill Browder, Βρετανού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και την καλούν “να διεξαγάγει έρευνα για υποτιθέμενη ρωσική νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω κυπριακών τραπεζών”.

Βεβαίως ο EUObserver διευκρινίζει ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει εξουσία να αναγκάσει την Κύπρο να ενεργήσει”, επισημαίνει όμως ότι υπογράφεται από “τη Γερμανίδα πράσινη Ρεμπέκα Χαρμς, τον Σουηδό συντηρητικό Γκούναρ Χόμμακ και τον φιλελεύθερο Λιθουανό Πέτρα Αυστρεβίτσιους”. Οι 17 ευρωβουλευτές ανέφεραν σύμφωνα με τον EUObserver ότι “κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Ιντερπόλ και το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρούν ότι η ρωσική διαδικασία κατά του κ. Browder είναι πολιτικά παρακινούμενη”.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε νέο βρετανικό χτύπημα «κάτω από τη μέση» στην Κύπρο μετά την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα για τον Browder, ο οποίος είναι και Βρετανός υπήκοος, από τους «The Times». (Διαβάστε αναλυτικά για το δημοσίευμα ΕΔΩ)

Το οξύμωρο στην περίεργη αυτή υπόθεση, είναι ότι ο εν λόγω πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι εγγονός του του ηγέτη του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, Earl Browder… Εντούτοις όμως, ο εγγονός συστήνεται όπου βρεθεί και όπου σταθεί ως ο νούμερο 1 εχθρός του Πούτιν!

Οι Ρώσοι έχουν την απαίτηση να ανακρίνουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σε κυπριακό έδαφος, ενώ η κόντρα με τις ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς αφορά σε εξαγορά των μετοχών της κρατικών συμφερόντων πλέον ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι η υπόθεση πέρα από τα οικονομικά δεδομένα υποκρύπτει και ξεκάθαρα πολιτικο-διπλωματικές πτυχές.

Ο Browder προ του φάσματος να ανακριθεί από Ρώσους σε κυπριακό έδαφος, ή να γίνει έλεγχος από αυτούς σε έγγραφά των εταιρειών του, κατέφυγε στα κυπριακά δικαστήρια, με δικηγόρο τον Χρίστο Πουργουρίδη καταφέρνοντας επί του παρόντος να μπλοκάρει την διαδικασία παράδοσης εγγράφων.

Εξάλλου, αξίζει να τονίσουμε ότι Ρώσοι ανακριτές είχαν μεταβεί στην Λευκωσία το 2015 ανακρινόντας τους δικηγόρους του Bill Browder στην Κύπρο, Γεωργιάδη και Πελλίδη. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για τον Browder η Μόσχα είχε απευθύνει ανάλογα αιτήματα και σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Βρετανία, και η Ιρλανδία, όπως εξάλλου και στην Ιντερπόλ, αιτήματα ωστόσο τα οποία απερρίφθησαν στην βάση ότι πίσω από τα ρωσικά αιτήματα υπήρχαν πολιτικά κίνητρα. Πλέον η Κύπρος ως χώρας κράτος-μέλος της ΕΕ βρίσκεται σε δεινή διπλωματικά θέση, ένεκα και της ειδικής σχέσης που διατηρεί με την Μόσχα εδώ και δεκαετίες.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Η υπόθεση Browder η οποία σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια σχετίζεται με το λεγόμενο “Magnitsky Act”, στις ΗΠΑ που πήρε το όνομά του από τον Sergei Magnitsky, τον ελεγκτή-συνεργάτη του Browder στην Ρωσία, όταν αυτός ήταν διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ο Μαγκνίτσκι ανακάλυψε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν καταχραστεί από το κράτος 230 εκατομμύρια δολάρια (196 εκατ. Ευρώ), αλλά κατέληξε νεκρός… στην φυλακή αφού εξέθεσε την απάτη.

Τότε και κατά πολύ “βολικό τρόπο” η ρωσική δικαιοσύνη κατηγόρησε τόσο τον Browder όσο και τον νεκρό Magnitsky ότι αυτοί είχαν κλέψει το τεράστιο αυτό ποσό.

Ήταν τότε που για πρώτη φορά η ρωσική δικαιοσύνη εστράφη προς τους δικηγόρους του Browder στην Κύπρο επειδή διαχειριζόταν μερικά από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία του μέσω μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου.

Εν συνεχεία όμως η ΗΠΑ, περνώντας στην νομοθεσία τους πλέον το “Magnitsky Act” κι ενώ οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις με την Μόσχα κατρακυλούσαν αρχικά η Ουάσιγκτον επέβαλε πάγωμα κεφαλαίων σε 17 Ρώσους υπηκόους με την σχετική λίστα στο τέλος να καταλήγει να συμπεριλαμβάνει 44 άτομα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver στις 27/9/2017 αν η σχετική αμερικανική λίστα συνεχίσει να διογκώνεται ενδέχεται να ακουμπήσει και τα ηγετικά κλιμάκια στην Μόσχα, εν μέσω των πρόσφατων αποκαλύψεων πως ένας πολύ στενός φίλος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε αποδέκτης μέρους των “κλεμμένων” $230 εκατομμυρίων.