What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Μολυσμένο κρασί στο τραπέζι μας από το 1990! [vid]

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 14.11.2017 | 09:10
Πρώτη δημοσίευση: 13.11.2017 | 12:19
     

- Σοβαρά εκτεθειμένες οι αρμόδιες Αρχές για τον εντοπισμό μολυσμένου κρασιού
- Σκόπιμα αποσιώπησαν το περιστατικό για να μη διαταραχθεί ο χώρος της αμπελουργείας...
- Καταναλώναμε κρασί με κατάλοιπα και απαγορευμένο φυτοφάρμακο ήδη από την δεκαετία του '90

Κρασί με κατάλοιπα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα, κυκλοφόρησε και καταναλώθηκε στην Κύπρο, σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» και μάλιστα εν γνώσει των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες απλά επέλεξαν να αποσιωπήσουν και συγκαλύψουν πλήρως το γεγονός μόνο και μόνο για... να μην πληγεί η οινοβιομηχανία και οι αμπελουργοί του τόπου.

Συγκεκριμένα αναφορά γίνεται σε κρασιά εσοδείας 2015, κυρίως της ποικιλίας ξυνιστέρι όπου εντοπίστηκαν οι προβληματικές παρτίδες, κατόπιν χημικών αναλύσεων και εργαστηριακών ελέγχων τόσο από το Κρατικό όσο και από ιδιωτικά χημεία, με ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας oxadixyl.

Το oxadixyl συνιστά τη δραστική ουσία ενός απαγορευμένου (από τα τέλη της δεκαετίας του 1990) διασυστηματικού μυκητοκτόνου φυτοφαρμάκου με τις εμπορικές ονομασίες Sandofan M8 και Sandofan C, το οποίο σε μορφή βρέξιμης σκόνης είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της στάκτης, του περονοσπόρου, της φυτόφθορας, της ανθράκνωσης και άλλων ασθενειών στους αμπελώνες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο υπάρχει και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις κατεχόμενες περιοχές. Ποσότητες Sandofan «περνούν» τα τελευταία χρόνια παράνομα και στις ελεύθερες περιοχές και χρησιμοποιούνται από κάποιους γεωργούς κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στις ελεύθερες περιοχές και κυρίως στην επαρχία Πάφου, σημειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015 σε φυτείες αμπελιών. Το αποτέλεσμα ήταν σε αρκετές ποσότητες σταφυλιών, οι οποίες παραδόθηκαν σε μεγάλες οινοβιομηχανίες κατά την περίοδο του τρύγου, να εμφανίζεται ως κατάλοιπο η απαγορευμένη ουσία του oxadixyl, σύμφωνα το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με τον «Π», η ύπαρξη του φυτοφαρμάκου αποσιωπήθηκε συνειδητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με το επιχείρημα ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έπληττε την αμπελουργία, τις οινοβιομηχανίες και τις εξαγωγές κρασιού.

Στέλεχος υπουργείου στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως: «Πρόκειται για φυτοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείτο στο παρελθόν και η χρήση του σταμάτησε παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Πιο απλά, τη δεκαετία του 1990 το πίναμε και δεν πάθαμε τίποτα. Στο κρασί, εσοδείας 2015, στο οποίο εντοπίστηκε το oxadixyl σε ποσότητες τριπλάσιες από το ποσοστό που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι ποτό το οποίο πίνεται όχι σε καθημερινή βάση και στις πλείστες περιπτώσεις η ποσότητα που καταναλώνει κάποιος δεν υπερβαίνει το 1 λίτρο! Και επίσης, το συγκεκριμένο ποτό δεν καταναλώνεται από μικρά παιδιά, τα οποία σαφώς είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες επικίνδυνες ουσίες».

Οι παραπάνω θέσεις του στελέχους του Υπουργείου ελέγχονται ποικιλοτρόπως...και υπόκεινται σε έντονη κριτική.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες ποσότητες εμφιαλώθηκαν, διοχετευόμενες εν συνεχεία στην αγορά, ελάχιστες εμφιαλωμένες ποσότητες αποσύρθηκαν σιωπηρώς από την αγορά, ενώ αρκετές ποσότητες παρέμειναν (και παραμένουν) σε δεξαμενές αποθήκευσης...
Δείτε το ρεπορτάζ του ΡΙΚ από την εκπομπή "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ":
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με παρέμβαση ΠτΔ «γλιτώνει» ο Σαλαφώρης για την σεξιστική ανάρτηση εις βάρος της Ειρ. Χαραλαμπίδου

Απολογία Δίπλαρου στις αδελφές Χριστόφια ενώπιον δικαστηρίου - «Εν γνώσει του ότι η δήλωση ήταν ψευδής…» [vid]


   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Λευκό ή κόκκινο κρασί; Τι προσφέρει το καθένα
  2. Κόκκινο κρασί: Δεν φαντάζεστε σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά…
  3. Σπεύσατε! Άφθονο κρασί και κυπριακά εδέσματα από σήμερα στην 56η Γιορτή Κρασιού
  4. Υπουργός Γεωργίας: Στρατηγικό σχέδιο για προώθηση του Κυπριακού κρασιού
  5. Ταμίας δεν άντεξε και ήπιε φυτοφάρμακο για να αυτοκτονήσει!