What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

Γενικός Ελεγκτής: «Λαβράκια» στις Φυλακές! Aυτοκίνητο-κλιματιστικό και ελλείμματα σε λογαριασμούς κρατουμένων

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 14.11.2017 | 10:30
Πρώτη δημοσίευση: 13.11.2017 | 19:48

- Οικονομικός έλεγχος Μιχαηλίδη στις Φυλακές για το 2016
- Ακινητοποιημένο όχημα έκαιγε βενζίνη, γιατί το είχαν για κλιματιστικό!
- Δεν υφίσταται σύστημα παρακολούθησης/καταγραφής των φαρμάκων
- Αύξηση στις υπερωρίες και στα επιδόματα

Αποκαλύψεις φέρνει στην επιφάνεια ο οικονομικός έλεγχος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη όσον αφορά τις Φυλακές για το 2016.

Ανάμεσα στα ευρήματά του συγκαταλέγονται αρκετά στοιχεία τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όσο και για τους δεσμοφύλακες αλλά και την γενικότερη λειτουργία των Φυλακών.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του ΓΕ για συγκεκριμένο όχημα εντός των Φυλακών το οποίο είχε συγκεκριμένη αποστολή να επιτελέσει στα πλαίσια των λειτουργιών ελέγχου του τμήματος. Το εν λόγω όχημα φαίνεται μετά από ελέγχους ότι έκαψε βενζίνη σαν ένα… ταξί εντούτοις όμως, δεν καταγράφηκε ποτέ κίνηση! Ο λόγος; Το όχημα ήταν ακινητοποιημένο και κάποιοι το λειτουργούσαν ως κλιματιστικό.

Συγκεκριμένα, με βάση το βιβλίο κίνησης, το εν λόγω υπηρεσιακό όχημα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για τη διενέργεια περιπολιών κατά μήκος της Πτέρυγας 9, στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένου σχεδίου ασφαλείας των Φυλακών και όπως πληροφορήθηκε ο Ελεγκτής, από τους υπεύθυνους δεσμοφύλακες, παρόλο που η εν λόγω εποχούμενη περίπολος εκτελείται επί 24ώρης βάσης, το υπηρεσιακό όχημα τις πλείστες ώρες παραμένει ακινητοποιημένο σε συγκεκριμένο χώρο της ανοικτής Φυλακής και ο εκάστοτε εν υπηρεσία δεσμοφύλακας επιτηρεί τον τομέα ευθύνης του από τη θέση του οδηγού του οχήματος.

Από περαιτέρω διερεύνηση του εν λόγω θέματος, διαφάνηκε ότι, κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία στατικής επιτήρησης της Πτέρυγας "9", ο κινητήρας του οχήματος εξακολουθεί να παραμένει σε συνεχή λειτουργία, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα κλιματισμού του εσωτερικού της καμπίνας του οχήματος, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τα παραπάνω ευρήματα του ελέγχου. Σημειώνεται ότι, επιπλέον του υπό αναφορά υπηρεσιακού οχήματος, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για τον ίδιο σκοπό και τα οχήματα με αριθμούς εγγραφής KBK 083, MPK 986, MNM 627 και MNM 414, γεγονός που επαληθεύεται από τα αντίστοιχα βιβλία κινήσεώς τους.

Στην έκθεσή του ο Ελεγκτής αναφέρεται και στην έλλειψη φαρμακοποιού στις Φυλακές και εισηγείται άμεση επίσπευση απόσπασης φαρμακοποιού στις Φυλακές. Εντύπωση προκαλούν εξάλλου τα εξής ευρήματα:
- Δεν υφίσταται σύστημα παρακολούθησης/καταγραφής των φαρμάκων.
- Δεν έχει οριστεί υπεύθυνος για την τήρηση του αποθέματος των φαρμάκων.
- Δεν διενεργείται επαλήθευση της ορθότητας του εκάστοτε αποθέματος φαρμάκων.
- Παραμένει ανέφικτη η επιβεβαίωση της ημερομηνίας λήξης του φαρμάκου.

Αύξηση στις υπερωρίες και τα επιδόματα

Στην έκθεση εξάλλου καταγράφεται και αύξηση σε ότι αφορά τις υπερωρίες και τα επιδόματα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω δαπάνη για το έτος 2016 ανήλθε στις €568.601 σε σύγκριση με €309.085 και €85.831 τα έτη 2015 και 2014 αντίστοιχα, δηλαδή σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά €259.516 ή 84%. Η υπό αναφορά αύξηση στις υπερωρίες οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες άδειες ασθενείας δεσμοφυλάκων, καθώς και στις αυξημένες μεταφορές/συνοδείες καταδίκων το 2016 συγκριτικά με το 2015.

Από στοιχεία που τηρούνται στο αρμόδιο γραφείο του Τμήματος Φυλακών, παρατηρήθηκε ότι, για το έτος 2016, από σύνολο 419 εργαζομένων, ποσοστό της τάξεως του 17% έλαβαν άδεια ασθενείας πέραν των 42 ημερών, ενώ ποσοστό περίπου 8% έλαβαν άδεια ασθενείας από 35-42 ημέρες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2017, μέχρι και τον Ιούλιο, ανέρχεται στο 8% για άδειες ασθενείας πέραν των 42 ημερών και 2% για άδειες ασθενείας από 35-42 ημέρες. Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των Φυλακών, τα ανωτέρω ποσοστά κρίνονται σημαντικά και συνεπώς συστήνεται η παρακολούθηση του θέματος από τη Διεύθυνση.

Γραμμένες άδειες με μολύβι... αντί μελανιού

Ο κατάλογος προσωπικού έκτακτης κλήσης, που καταρτίζεται κατόπιν σχετικής έγκρισής του από τη Διεύθυνση, υπόκειται σε διάφορες αλλαγές αναφορικά με τα μέλη που θα είναι σε επιφυλακή. Οι αλλαγές αυτές ωστόσο διενεργούνται πρόχειρα, χωρίς να λαμβάνεται η απαραίτητη έγκριση έστω και εκ των υστέρων. Επίσης παρατηρήθηκαν τροποποιήσεις στον εβδομαδιαίο κατάλογο προσωπικού σε έκτακτη κλήση, χρησιμοποιώντας μολύβι αντί για ανεξίτηλο μελάνι.

Αλλαγές στα μέλη παρατηρήθηκαν επίσης και στον κατάλογο καθηκόντων που δίνεται στο φρουραρχείο και όπως πληροφορηθήκαμε, αφορούν σε έκτακτες αλλαγές, οι οποίες προκύπτουν κατά τη βάρδια, χωρίς ωστόσο να τυγχάνουν της απαιτούμενης έγκρισης των υπευθύνων.

Κατά το έτος 2016 εντοπίστηκαν περιπτώσεις δεσμοφυλάκων που εργάστηκαν υπερωριακά, χωρίς ωστόσο να αναγράφονται στον κατάλογο προσωπικού σε έκτακτη βάση.

Έλλειμμα στους ατομικούς λογαριασμούς των κρατουμένων

Έπειτα από συμφιλίωση του λογαριασμού που διενεργήθηκε από την ΕΥ, βάσει σχετικών στοιχείων – καταστάσεων που μας προσκομίσθηκαν από την υπεύθυνη ταμία, για τις 31.12.2015, προέκυψε διαφορά ύψους €2.094,70 και για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε όπως αυτή διερευνηθεί ενημερώνοντάς μας για το αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι απαιτείται η θεσμοθέτηση διαδικασίας συμφιλίωσης των υπολοίπων των πιο πάνω λογαριασμών, τουλάχιστον κατά το κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους.

Σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος Φυλακών, ημερ. 20.1.2017, έχει διενεργηθεί ο έλεγχος και συμφιλίωση του παραπάνω λογαριασμού και ακολούθως δόθηκαν γραπτές οδηγίες προς τον Υπεύθυνο Λογιστηρίου του Τμήματος, όπως προβαίνει σε μηνιαία συμφιλίωση του λογαριασμού, ενημερώνοντας ανελλιπώς τη Διεύθυνση των Φυλακών για τα εκάστοτε αποτελέσματα. Αναφορικά με τα παραπάνω, παρατηρήσαμε τα ακόλουθα:

Πηγή: Σίγμα

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Δύσκολες ώρες για την Μαρίνα Φιλιππίδου Θεοχάρους
  2. Άντρεα Κυριάκου: Άλλαξε το χρώμα των μαλλιών της και της πάει πολύ! [pic, vid]
  3. Σε κυπριακό κελί θα παραμείνει ο 67χρονος Ισραηλινός για το κύκλωμα εμπορίας οργάνων
  4. Πάφος: Πτώση δέντρων, πινακίδων και... ντεπόζιτο λόγω κακοκαιρίας
  5. Νέες αποκαλύψεις για το «υπό διάλυση» Γ.Ν.Λ.: Έχασαν 94 φακέλους ασθενών! Προειδοποιεί η Επ. Προσωπικών Δεδομένων
  6. Η αποκαλυπτική Έκθεση Μιχαηλίδη για τις υπερωρίες των γιατρών