What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Ευαισθητοποίηση και παρέμβαση ΠτΔ για τη 16χρονη που βρέθηκε λιπόθυμη στη Λήδρας

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 17.11.2017 | 13:02
Πρώτη δημοσίευση: 16.11.2017 | 15:22

- ΠτΔ: Ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης των αναγκών ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων και δημιουργίας δομών
- Από τα πρώτα της κιόλας βήματα η ζωή έδειξε το σκληρότερο πρόσωπό της στην 14χρονη
- Πλέον διάγει μια πολύ δύσκολη εφηβεία εγκαταλελειμμένη από όλους και από τον ίδιο της τον εαυτό
- Η περίπτωσή της καταδεικνύει την απόλυτη γραφειοκρατική αδυναμία του Κράτους αλλά και την ανυπαρξία δομών
- Δείτε τι δήλωσε για την υπόθεση η Λειτουργός Α' των Κοινωνικών Υπηρεσιών Ειρ. Παπαθεοδούλου

Η ανάγκη για σφαιρική αντιμετώπιση των αναγκών ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων και η δημιουργία δομών που θα παρέχουν επαρκή στήριξη και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά έχει ήδη διαγνωστεί από το κράτος, επεσήμανε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας το συγκλονισμό του για σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν ανήλικους, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, με τίτλο «Ταυτότητα: Φορτίο ή Δικαίωμα;»

Σε ομιλία της στην ίδια εκδήλωση, η αρμόδια Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά τόνισε ότι η έμπρακτη απόλαυση των δικαιωμάτων του παιδιού παραμένει μια συνεχής και ανοικτή πρόκληση, αναφερόμενη παράλληλα στη διαπίστωση της ίδιας ότι τα θέματα ταυτότητας απασχολούν τα παιδιά.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από σημερινά δημοσιεύματα. Η ανάγκη για σφαιρική αντιμετώπιση των αναγκών ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων και η δημιουργία δομών που θα παρέχουν επαρκή στήριξη και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά έχει ήδη διαγνωστεί από το κράτος. Προς το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί κέντρο ασφαλούς νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ανήλικους που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, περιλαμβανομένων και των ανήλικων χρηστών» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του.

Παράλληλα επεσήμανε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στο Υπουργείο Υγείας τη δημιουργία και λειτουργία ξενώνα για ανήλικους ουσιοεξαρτώμενους χρήστες που θα στελεχώνεται με έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι θα παρέχουν σφαιρική στήριξη, καθοδήγηση και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά.

«Βεβαίως, δεν λέω ότι έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στην ολική αντιμετώπιση προβλημάτων ή να επιτύχουμε πλήρως τον στόχο. Η ουσία είναι ότι τροχοδρομούνται πολιτικές με βάση και τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου του Παιδιού αλλά και γενικότερα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται και έχουν αναπτυχθεί από τη Σύμβαση των ΗΕ» είπε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εστίασε την προσπάθειά της στην άμεση και έμμεση στήριξη των παιδιών μέσω των γονιών τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε το κράτος, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο μέσα από συγκεκριμένες και ειδικά στοχευμένες πολιτικές.

Αντιδράσαμε, είπε, θετικά στις κριτικές παρατηρήσεις της Επιτρόπου, υλοποιώντας τις περισσότερες από τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση «για το πολυεπίπεδο έργο που έχουν να επιδείξουν οι διάφοροι θεσμοί της Κυβέρνησης και η Κυβέρνηση βεβαίως σε θέματα που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα στα παιδιά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στον χώρο της Υγείας και στην κατάρτιση πρωτοκόλλου παρουσίας γονέων κατά τις ιατρικές εξετάσεις παιδιών, στην κύρωση της Σύμβασης Λαζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ανάπτυξη στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καθώς και στην ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2016.

Παράλληλα, στάθηκε στη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, με σκοπό, όπως είπε, την άμεση πρόσβαση των παιδιών σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες σε ένα μόνο χώρο και τη μείωση της οποιασδήποτε πιθανότητας επαναθυματοποίησης και στιγματισμού τους. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου ετοιμάζοντας πρόταση οκτώ νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην εναρμόνισή του με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη την ισότητα φύλων. Και τα οκτώ βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο προτού υποβληθούν στη Βουλή.

Ανέφερε ακόμα ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας προτού υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, νόμος που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον Νόμο και ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των παιδιών στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Συνεχής και ανοικτή πρόκληση η απόλαυση των δικαιωμάτων του παιδιού

Στην ομιλία της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, σημείωσε αναφερόμενη στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πως είναι η πλέον περιεκτική, μέχρι σήμερα, Διεθνής Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά το εύρος των δικαιωμάτων που καλύπτει και κατοχυρώνει το παιδί, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ως υποκείμενο δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η Επίτροπος υπέδειξε πως «η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού, συνιστά μεν ένα σημαντικό σταθμό, αλλά όχι το τέρμα της προσπάθειας. Η έμπρακτη απόλαυση των δικαιωμάτων του παιδιού παραμένει μια συνεχής και ανοικτή πρόκληση» υπέδειξε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του παιδιού στην ταυτότητα, συνεπάγεται, όπως επεσήμανε, «δέσμευσή μας, να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, ώστε να διαμορφώσουν και να απολαύσουν διαφορετικές πτυχές της ταυτότητάς τους, απαλλαγμένα από το φορτίο των στερεότυπων και παγιωμένων αντιλήψεων, που διασυνδέονται με τις κυρίαρχες επιτακτικές ταυτότητες».

Όπως ανέφερε, συζητώντας η ίδια με τα παιδιά της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου (ΟΕΣ) τα θέματα ταυτότητας, διαπίστωσε ότι τους απασχολούν πολύ και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να τα συζητήσουν.

«Η πολλαπλότητά και οι διαφορετικές εκφράσεις των ταυτοτήτων δεν περνά απαρατήρητη από τα παιδιά. Τα ίδια, όπως και οι ενήλικες εξάλλου, ξεδιπλώνουν και έρχονται σε επαφή με ένα φάσμα ταυτοτήτων στις καθημερινές τους κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Καθώς κινούνται από το ένα πλαίσιο στο άλλο, ενεργοποιούν διαφορετικές όψεις της ταυτότητάς τους και διαφορετικές γωνίες θέασης του εαυτού τους και του κόσμου» είπε η Επίτροπος.

Ανέφερε επίσης ότι τα παιδιά είναι σε θέση να εντοπίζουν στερεότυπα και προκαταλήψεις που συνδέονται με διαφορετικές ταυτότητες και μπορούν να δουν ότι αυτά τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, πολλές φορές, οδηγούν στην απόρριψη του άλλου, σε εκφοβισμό, ακόμη και σε βία. «Απορρίπτοντας μονολιθικές αναγνώσεις της ταυτότητας, υποδέχονται με ενθουσιασμό τη διαφοροποίηση των εκφάνσεων που τη χαρακτηρίζουν. Τα παιδιά προτείνουν έμπρακτο σεβασμό και αποδοχή του διαφορετικού. Ζητούν, επίσης, ειδική στήριξη στα παιδιά με μεταναστευτικό βιογραφικό και τα παιδιά με αναπηρίες∙ ζητούν σχολεία, έτοιμα να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες αυτών των παιδιών, με τις απαραίτητες, προς τούτο, υποδομές και στελέχωση».

Η κ. Κουρσουμπά είπε ακόμα πως τα παιδιά κουβαλούν πολλά ερωτήματα, που αφορούν τις έμφυλες σχέσεις και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Από τις απόψεις των παιδιών άντλησε, όπως είπε, η ίδια προκειμένου να διαμορφώσει τη Θέση της για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, την οποία δημοσιοποίησε τον περασμένο Ιούλιο. «Σε αυτήν υπογραμμίζω την ανάγκη εφαρμογής περιεκτικών, επιστημονικά τεκμηριωμένων και παιδαγωγικά προσανατολισμένων προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα οποία να ξεκινούν από την προδημοτική ηλικία και να προσφέρονται από επαρκώς καταρτισμένους στο θέμα, εκπαιδευτικούς. Ανάμεσα στους στόχους της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αναφέρω την ενδυνάμωση των παιδιών, προκειμένου να σέβονται το σώμα και τον εαυτό τους, να οικοδομούν ολοκληρωμένη αντίληψη για τα θέματα ταυτότητας και κοινωνικού φύλου και να αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις με τους άλλους».

"Ηχηρή" είναι η απουσία του Κράτους και η αδυναμία παρέμβασής του όσον αφορά στην υπόθεση της 16χρονης και αντίστοιχων "δύσκολων" στον χειρισμό περιπτώσεων ανήλικων που έχουν από μικρή ηλικία καταστεί μπαλάκι υπηρεσιών, καθώς οι γονείς τους για διάφορους λόγους τα "πέταξαν" στα αζήτητα...

Συγκεκριμένα οι αδυναμίες αυτές αναδείχθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο στην υπόθεση της 16χρονης η οποία εντοπίστηκε την Τετάρτη λιπόθυμη στην οδό Λήδρας. Η ζωή της έδειξε το σκληρότερό της πρόσωπο, με τις κρατικές υπηρεσίες να δηλώνουν κατ' επανάληψιν αδυναμία να χειριστούν την υπόθεσή της, καθώς απλά οι απαιτούμενες υποδομές είναι ανύπαρκτες, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΕΙ...
Η 16χρονη φιλοξενείται επί ενάμιση χρόνο στη Στέγη Νεανίδων, κατ' επανάληψη φεύγει από την συγκεκριμένη δομή, πέρνοντας τους δρόμους, οπότε την Τετάρτη κατόπιν χρήσης ναρκωτικών εντοπίστηκε στη Λήδρας σε λιπόθυμη κατάσταση, διακομιζόμενη άμεσα στις Πρώτες Βοήθειες. Από εκεί κι ύστερα όμως ξεκινά μια "οδύσσεια" χωρίς τέλος...που καταλήγει σε έναν αέναο φαύλο κύκλο.

Σύμφωνα με το άρθρο της Μαριλένας Παναγή, το οποίο διαβάσαμε στην εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", επί τόπου εκλήθησαν οι αρμόδιοι της Στέγης Νεανίδων να την παραλάβουν σε κάκιστη κατάσταση, χωρίς όμως να είναι σε θέση να της παράσχουν κάποια ουσιαστική βοήθεια, οι οποίοι όπως πάντα σπεύδουν κάθε φορά να την εντοπίσουν και να τη βοηθήσουν, όπως-όπως.

Αξίζει να μνημονευθεί το γεγονός ότι η νεαρή βρίσκεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής της βρίσκεται είτε σε παιδική στέγη, είτε σε ανάδοχες οικογένειες, αλλά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τους εγκαταλείπει συνέχεια, τριγυρνώντας στους δρόμους, όπου καθίσταται έρμαιο στις ορέξεις των διαφόρων επιτηδείων. Δεν είναι λίγες δε οι φορές που οι κοινωνικές υπηρεσίες την περιμαζεύουν σε κάκιστη συνήθως κατάσταση, επιστρέφοντάς την στην Στέγη Νεανίδων, μια θλιβερή επαναλαμβανόμενη ρουτίνα, καθώς εκεί υφίσταται αδυναμία να της προσφερθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες και συνεπής ψυχιατρική συνδρομή.

Η 16χρονη είχε παραπεμφθεί το προηγούμενο διάστημα κατόπιν διατάγματος στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι λειτουργοί της Στέγης Νεανίδων όπου φιλοξενείται εκλήθησαν στο νοσοκομείο για να την παραλάβουν.

Δυστυχώς, οι τάσεις φυγής της 16χρονης την εξώθησαν και πάλι να εγκαταλείψει την Στέγη, καθώς αυτή δεν λειτουργεί ως «κλειστό» ίδρυμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την εμποδίσουν από το να φεύγει, όποτε και όταν θέλει. Όταν έφυγε για ακόμα μια φορά το περασμένο Σάββατο, η Στέγη ζήτησε την συνδρομή και των αστυνομικών Αρχών για εντοπισμό της. Το κορίτσι εν τέλει εντοπίστηκε την Τρίτη, παραδόθηκε εκ νέου στη Στέγη, αλλά ξανάφυγε για να ξαναεντοπιστεί εκ νέου την Τετάρτη σε τραγική κατάσταση και λιπόθυμη παρατημένη στο δρόμο.

Μετά από την παροχή των Πρώτων Βοηθειών αυτή και πάλι παραδόθηκε ξανά στη Στέγη, με την θλιβερή ρουτίνα και πάλι να επαναλαμβάνεται, καταδεικνύοντας τις τραγικές ανεπάρκειες του Κράτους μας. 

Η ανυπαρξία δομών για ανήλικους χρήστες έχει απασχολήσει αρκετές φορές και τη Βουλή, ενώ σχετικές παρεμβάσεις έγιναν και από την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά. Σχετικός σχεδιασμός έχει ήδη γίνει από την Αρχή Κατά των Εξαρτήσεων, χωρίς ωστόσο ακόμα να αρχίσει η υλοποίησή του.


Δείτε τις δηλώσεις της Λειτουργού Α' των Κοινωνικών Υπηρεσιών Ειρήνης Παπαθεοδούλου στο ΡΙΚ και την εκπομπή "ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ":
    Διαδώστε αυτό το άρθρο