What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

17.11.2017 | 07:46
Τελευταία ενημέρωση: 17.11.2017 | 14:14

Πίσω στη «Στέγη» η 16χρονη που βρέθηκε λιπόθυμη στη Λήδρας μέχρι... την επόμενη φορά

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Χθες μέχρι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκλονισμένος με την υπόθεση ανακοίνωσε μέτρα
- ΠτΔ: Ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης των αναγκών ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων και δημιουργίας δομών
- Μέχρι την υλοποίησή τους όμως η θλιβερή ρουτίνα για τον αργό θάνατο της 16χρονης συνεχίζεται
- Η Λήδα Κουρσουμπά καταγγέλλει την ανυπαρξία δομών, πρωτοβουλιών και θέλησης...

Χθες ο ΠτΔ σε ομιλία του ανέφερε πως «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από σημερινά δημοσιεύματα. Η ανάγκη για σφαιρική αντιμετώπιση των αναγκών ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων και η δημιουργία δομών που θα παρέχουν επαρκή στήριξη και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά έχει ήδη διαγνωστεί από το κράτος. Προς το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί κέντρο ασφαλούς νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ανήλικους που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, περιλαμβανομένων και των ανήλικων χρηστών».

Παράλληλα επεσήμανε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στο Υπουργείο Υγείας τη δημιουργία και λειτουργία ξενώνα για ανήλικους ουσιοεξαρτώμενους χρήστες που θα στελεχώνεται με έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι θα παρέχουν σφαιρική στήριξη, καθοδήγηση και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά.

«Η ουσία είναι ότι τροχοδρομούνται πολιτικές με βάση και τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου του Παιδιού αλλά και γενικότερα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται και έχουν αναπτυχθεί από τη Σύμβαση των ΗΕ» είπε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ.

Ωστόσο, η 16χρονη, κατ' άλλους 14χρονη, σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", υφίσταται διχογνωμία για την ηλικία της τοξικομανούς κοπέλας, δεν έγινε εφικτό ούτε και χθες να της παρασχεθεί κάποια ουσιαστική συνδρομή, πλην μιας επισκέψεως στις ψυχιατρικές υπηρεσίες. Εξάλλου, παρέμεινε στη Στέγη, όπου διαμένει εδώ και ενάμιση χρόνο, απουσία άλλων δομών κλειστού τύπου, με το μόνο που μπορεί να της παρασχεθεί να είναι μόνο φαγητό, νερό και διαμονή, μέχρι την επόμενη φορά που απλά θα αποφασίσει να ξαναφύγει για κάποιο δρόμο που θα την οδηγήσει ξανά πιο κοντά στο θάνατο, αφημένη στο έλεος του κάθε επιτηδείου, όπου από εκεί κι ύστερα όμως ξεκινά μια "οδύσσεια" χωρίς τέλος...που καταλήγει σε έναν αέναο φαύλο κύκλο.

Πάντως, και η Λειτουργός Α' των Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ειρήνη Παπαθεοδούλου ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες δεν διαθέτουν προγράμματα και στέγες για ανήλικους που κάνουν χρήση ναρκωτικών και υπέδειξε ότι αυτό είναι ευθύνη των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Από πλευράς της, όμως, η αναπληρώτρια διευθύντρια των ΥΨΥ είπε ότι δεν υπάρχει μονάδα για ανήλικους χρήστες.

Φανερά ενοχλημένη παρουσιάστηκε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία τόνισε ότι εδώ και χρόνια το Γραφείο της και η ίδια ζητούν τη δημιουργία δομών για ανήλικους χρήστες επειδή, όπως προειδοποίησε για άλλη μια φορά, «τα παιδιά δεν έχουν βοήθεια και κινδυνεύουν».

Και στο παρελθόν, είπε, «είχαμε περιπτώσεις παιδιών για τα οποία προειδοποιούσαμε ότι κινδύνευαν και στο τέλος οι ανησυχίες μας είχαν επιβεβαιωθεί με τραγικό τρόπο». Η κ. Κουρσουμπά απέδωσε την ανυπαρξία δομών στις διαφωνίες μεταξύ των αρμοδίων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών. Κάποιοι εκ των αρμοδίων, είπε, διαφωνούν μεταξύ τους για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευαισθητοποίηση και παρέμβαση ΠτΔ για τη 16χρονη που βρέθηκε λιπόθυμη στη Λήδρας   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Φρίκη! Βίαζε τη 12χρονη θετή του κόρη μπροστά στην αδελφή της
  2. Φρίκη! Βίασε, βασάνισε και σκότωσε 8χρονη
  3. Στη «φάκα» οι αδίστακτοι μαστροποί για πορνεία! Εξανάγκαζαν ανήλικη να εκδίδεται 16 ώρες ημερησίως!
  4. Τραγωδία! Νεκρές δύο γυναίκες από πυρκαγιά σε Στέγη Πρόνοιας
  5. Αίσιο τέλος για την Ελένη Γεωργίου Σταύρου που έφυγε από τη Στέγη Ηλικιωμένων [pic]
  6. Λευκωσία: Βρήκε τον πατέρα του νεκρό σε στέγη ηλικιωμένων