What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία: Δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων -

Μέγεθος κειμένου
Τελευταία ενημέρωση: 18.11.2017 | 13:56
Πρώτη δημοσίευση: 17.11.2017 | 15:39

- Στα χέρια του Γ. Εισαγγελέα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών
- Σε δηλώσεις του ο Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε το πόρισμα της διοικητικής έρευνας
- Καδής: Τα εν λόγω πορίσματα απαντούν στη λάσπη, τα ψεύδη και τις ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες των τελευταίων ημερών

Δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων, ούτε και φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ευρύτερο ζήτημα δόλου ή διαπλοκής, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τη διαρροή στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου, εξεταστικών δοκιμίων, πριν τις εξετάσεις για ένταξη στη δημόσια εκπαίδευση με το Νέο Σύστημα Διορισμών.

Ως προς το περιστατικό της πρόωρης δημοσιοποίησης των εξεταστικών θεμάτων ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι με βάση το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, «φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ίδιο το περιστατικό δεν εγείρει θέμα διαβλητού ή έλλειψης αξιοπιστίας της ευρύτερης διαδικασίας των εξετάσεων».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία ξεκίνησε ήδη η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας από ανεξάρτητο ερευνώντα λειτουργό που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο».

Κατέστησε σαφές ότι «για όλες τις περιπτώσεις που φαίνεται ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εφαρμόσει τον Πειθαρχικό Κώδικα και θα λάβει όλα τα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία».

Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας, υπέβαλε σήμερα καταγγελία στην Αστυνομία, «αναφορικά με τις υποτιθέμενες διαρροές εξεταστικών δοκιμίων που έφτασαν σε τηλεοπτικό κανάλι και Πολιτικό Αρχηγό» οι οποίες, όπως είπε, ο Υπουργός Παιδείας «ξεκάθαρα είχαν ως στόχο την υπόσκαψη των εξετάσεων». Η Αστυνομία άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως είπε ο κ. Καδής, «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι με βάση την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έλαβε υπόψη τόσο το πόρισμα της Διοικητικής Έρευνας, όσο και το πόρισμα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή, δεν τίθεται θέμα μη εγκυρότητας των εξετάσεων, ούτε και φαίνεται να προκύπτει οποιοδήποτε ευρύτερο ζήτημα δόλου ή διαπλοκής».

Σημείωσε ότι «τα εν λόγω πορίσματα απαντούν στη λάσπη, τα ψεύδη, τις ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες των τελευταίων ημερών, μέσα από τις οποίες επιχειρήθηκε η απαξίωση υπηρεσιών, διαδικασιών και του ίδιου του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση».

Ο Υπουργός Παιδείας παρέθεσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ «μερικές από τις καταγγελίες που αποδείχτηκαν περίτρανα ψεύδη», όπως είπε.

Αναφέρθηκε στην καταγγελία ότι «σύζυγος θεματοθέτη ήταν υποψήφια στις εξετάσεις, ότι θέματα των εξετάσεων ήταν ίδια με τα δειγματικά δοκίμια, ότι μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των Εξετάσεων ή και θεματοθέτες δίδασκαν σε σεμινάρια προετοιμασίας των υποψηφίων και ότι θέματα των εξετάσεων κυκλοφορούσαν πριν από την εξέταση στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας».

Ειδικά για την κατηγορία ότι εσκεμμένα διορίστηκε ερευνών λειτουργός από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να διεξάγει την Διοικητική Έρευνα, ο Κώστας Καδής, είπε ότι το Υπουργείο, «ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, σε συνεννόηση πάντα με τη Νομική Υπηρεσία».

Πρόσθεσε ότι «παρομοίως, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων».

Ο κ. Καδής τοποθετήθηκε και σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι το Υπουργείο Παιδείας «πουλά ψεύτικες ελπίδες» και ότι θα ανοίξουν μόνο 180 θέσεις εκπαιδευτικών για 5.500 υποψήφιους».

Είπε ότι «το Υπουργείο έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να ανοίξουν πέραν των 1600 θέσεων (μόνιμου διορισμού ή διορισμού με σύμβαση), εκ των οποίων οι μισές θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες στις εξετάσεις του Νέου Συστήματος Διορισμών», δεδομένα που δίνουν στους υποψήφιους σημαντικές πιθανότητες για την εξασφάλιση μιας θέσης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την προετοιμασία και διενέργεια των εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας, όπως είπε ο κ. Καδής, «θα λάβει σοβαρά υπόψη τα σημεία που επισημάνθηκαν τόσο από τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και από τον Γενικό Ελεγκτή για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των διαδικασιών διεξαγωγής των εξετάσεων».

Ανέφερε πως «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μετά από τα πορίσματα, προχωρά σταθερά στην εφαρμογή της σημαντικότερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών στα θέματα Παιδείας, μένοντας προσηλωμένο στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας μας».

«Προχωράμε μπροστά. Πορευόμαστε με τους νέους πτυχιούχους, και όλους όσοι στηρίζουν την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών, καθώς αποτελεί μια δίκαιη και αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στα σχολεία μας», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Ανέφερε ότι νέος σε ηλικία επιστήμονας, που συμμετέχει στις εξετάσεις, του έστειλε γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο που έγραφε ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Ευχαρίστησε την Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία «για την άμεση διερεύνηση του ζητήματος και ιδιαίτερα για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις που διατυπώνουν στα πορίσματά τους».

Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε στήριξη προς «την Υπηρεσία Εξετάσεων, την Επιστημονική Επιτροπή, τους θεματοθέτες και γενικότερα όσους εργάστηκαν και εργάζονται ακατάπαυστα, ιδιαίτερα μέσα στο αντίξοο κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες, για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής».

Μετά την ανάγνωση της γραπτής του δήλωσης, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν ενώπιόν του.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προκύπτουν νέα παραπτώματα για λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Καδής, είπε ότι «βεβαίως, προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα, αυτά που προκύπτουν εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται με τη διαδικασία των εξετάσεων αλλά με την παράλειψη λειτουργών του Υπουργείου να εξασφαλίσουν άδεια για εργασία τους σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να προκύπτουν κάποια παραπτώματα από τη μη δήλωση εισοδημάτων, ζητήματα όλα που θα τεθούν στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και όπως προβλέπεται στις διαδικασίες θα διεξαχθεί έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ατόμων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα, με τις πληροφορίες, να αναφέρουν ότι πρόκειται για δέκα, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «ότι θα πρέπει να μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά, μία προς μία, όλες τις περιπτώσεις των ατόμων που αναφέρονται στα πορίσματα για να λάβουμε τα μέτρα μας».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον εκπαιδευτικοί έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό της διαρροής των εξεταστικών δοκιμίων και δεν προσήλθαν στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα και πράξουν το ίδιο και το Σάββατο, ο κ. Καδής, είπε ότι «δεν έχουμε πιστοποιήσει κάτι, τέτοιο, ωστόσο θα το ελέγξουμε και θα δώσουμε πληροφορίες στη συνέχεια».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι παρά τα πορίσματα Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν «παραμείνει κάποιες εντυπώσεις» ανάμεσα στους πολίτες, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «όλες οι σκιές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί γύρω από το Νέο Σύστημα Διορισμών φεύγουν οριστικά μετά και από αυτό το πόρισμα οπότε εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης προς όφελος της Παιδείας και των παιδιών μας».

Πρόσθεσε ότι «όταν διαμορφωθεί και αυτή η ομάδα των ενδιαφερομένων οι οποίοι είναι χιλιάδες, είμαι βέβαιος, ότι το κλίμα θα αναστραφεί γιατί η κοινωνία ανέμενε αυτή την αλλαγή και δεν σημαίνει ότι επειδή έγινε ένα λάθος θα πρέπει αυτή η προσπάθεια θα υποδομηθεί».

«Όλα θα αποκατασταθούν με την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη δημιουργία του νέου καταλόγου με τους υποψήφιους για διορισμό στην εκπαίδευση με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και τις δεξιότητές τους», είπε, τέλος ο Υπουργός Παιδείας.

Στα χέρια του Γ. Εισαγγελέα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών

Για περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενδεχομένως πρόσωπα να έχουν παραβιάσει τους πειθαρχικούς κώδικες που διέπουν την εργοδότησή τους, κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της αναφορικά με τις γραπτές εξετάσεις για Εγγραφή και κατάταξη στους πίνακες διορισίμων που διεξήχθηκαν τον Νοέμβρη του 2017.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανακοίνωση της αναφέρει ότι η έκθεση, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα, συντάχθηκε κατόπιν καταγγελίας που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στις εξετάσεις αυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεώρησε αναγκαίο να θέσει τα σχετικά γεγονότα κατόπιν του ελέγχου που διενεργήθηκε, τα οποία περιλαμβάνονται στην εν λόγω Έκθεση, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για ενημέρωση του στα πλαίσια της μελέτης του θέματος και παροχής σχετικής γνωμάτευσης στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ως προς τυχόν ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου θα ενημερωθούν ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέλη του προσωπικού.

Σημειώνεται ότι για τον έλεγχο συμμόρφωσης χρησιμοποιήθηκαν ως αρχές και κανόνες: (α)
Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος, (β) οι «Περί Γραπτών Εξετάσεων για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων Κανονισμοί του 2017», (Κ.Δ.Π 195/2017) και (γ) οι διαδικασίες που καθορίστηκαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων που καταγράφονται σε έντυπο το οποίο φαίνεται να συντάχθηκε από την Υπηρεσία Εξετάσεων στις 17 Οκτωβρίου 2017 και να δόθηκε στο Τριμελές Σώμα Εποπτείας.

Στην Έκθεση της Υπηρεσίας καταγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην πράξη ως προς τον καθορισμό της εξεταστέας ύλης, τη σύσταση και λειτουργία των διαφόρων επιτροπών που προνοούνται στους σχετικούς Κανονισμούς, αναφορικά με την Επιστημονική Επιτροπή, το Τριμελές Σώμα Εποπτείας, την Επιτροπή Επιλογής Θεματοθετών/Βαθμολογητών και τους Θεματοθέτες, και τις διαδικασίες θεματοθέτησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Επίσης, στην Έκθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξετάζονται θέματα ιδιωτικής απασχόλησης λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης και μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου «και υποδεικνύονται περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενδεχομένως πρόσωπα να έχουν παραβιάσει τους πειθαρχικούς κώδικες που διέπουν την εργοδότησή τους. Παρεμπιπτόντως με το θέμα αυτό, καταγράφονται ευρήματα ως προς τη συμμόρφωση διαφόρων προσώπων με τις φορολογικές και άλλες συναφείς υποχρεώσεις τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «αντικείμενο καταγγελιών και άρα εξέτασης αποτέλεσε επίσης το ενδεχόμενο ύπαρξης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, ιδίως σε σχέση με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κέντρο. Για τα θέματα αυτά επίσης καταγράφονται τα γεγονότα, όπως και τα μέτρα που λήφθηκαν για χειρισμό των καταστάσεων αυτών από τους εμπλεκόμενους. Η επάρκεια των μέτρων αυτών αναμένεται να αξιολογηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως αναφέρεται, « έχει διαπιστώσει ότι ορισμένοι λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης είχαν έγκριση από την αρμόδια αρχή για διδασκαλία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του προαναφερόμενου εκπαιδευτικού κέντρου».

«Θεωρούμε ότι στον πολίτη δίνεται αρνητική εικόνα όταν, από τους 12 επισκέπτες καθηγητές ενός τέτοιου ιδιωτικού μεταπτυχιακού προγράμματος, οι 10 είναι λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αναμένουμε το θέμα αυτό να απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και να ληφθούν μέτρα», σημειώνεται.
Κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «η Έκθεση δεν θα δημοσιοποιηθεί ως ειδική έκθεση αλλά τα κυριότερα ευρήματα της θα περιληφθούν σε σχετικές εκθέσεις της Υπηρεσίας μας για τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόρισμα Μιχαηλίδη για το φιάσκο των εξετάσεων: Προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων - Σήμερα κι αύριο οι αναβληθείσες εξετάσεις

Εξετάσεις εκπαιδευτικών: Προσχέδιο έκθεσης Μιχαηλίδη για το «φιάσκο»

Και το Υπουργικό Συμβούλιο στις έρευνες για το «φιάσκο» των εξετάσεων - Διορίζει ερευνώντα λειτουργό

   Διαδώστε αυτό το άρθροΣχετικά άρθρα

  1. Ελεγκτική Υπηρεσία: Ύψους €266 εκ. τα 266.537 ανεκτέλεστα εντάλματα προστίμων μέχρι τον Μάρτιο του 2017
  2. Απόφαση-σταθμός: Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος για την προαγωγή συναδέλφου του
  3. Νομική Υπηρεσία: Έφεση κατά απόφασης Ανωτάτου για Τράπεζα Κύπρου
  4. Ένα ρομπότ πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει γιατρός!
  5. Πόρισμα Μιχαηλίδη για το φιάσκο των εξετάσεων: Προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων - Σήμερα κι αύριο οι αναβληθείσες εξετάσεις
  6. Εξετάσεις εκπαιδευτικών: Προσχέδιο έκθεσης Μιχαηλίδη για το «φιάσκο»